Blauwewijk

Plaats
Buurtschap
Goes
Zuid-Beveland
Zeeland

Blauwewijk

Terug naar boven

Status

- Blauwewijk is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Goes. T/m 1969 gemeente Wolphaartsdijk.

- De buurtschap Blauwewijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wolphaartsdijk.

- De buurtschap heeft - curieus, want in tegenstelling tot de vergelijkbare, nabijgelegen buurtschap Roodewijk - geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1936 Blauwe Wijk.

Naamsverklaring
Samenstelling van wijk 'stadsdeel, buurt' en blauw, naar de blauwgrijze kleur van de dakpannen, ter onderscheiding van de elders in de Wilhelminapolder gelegen buurtschap Roodewijk.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Blauwewijk ligt rond de gelijknamige weg, ZO van Wolphaartsdijk, ZW van Wilhelminadorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Blauwewijk omvat ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Buurtschap Blauwewijk is gebouwd voor landarbeiders van het landbouwbedrijf Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder (die beschreven wordt op de pagina van Wilhelminadorp). De gelijknamige straatnaam is in 1956 vastgesteld.

- Beschrijving van deze buurtschap en de nabijgelegen buurtschap Roodewijk, en interviews met inwoners, in de PZC, 6-3-2009. - Zie hier het vervolg van het artikel.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dankzij het feit dat de twee onder een kap op nr. 22 in 2015 te koop heeft gestaan, kun je met deze video het exterieur en interieur van dit pand anno 2015 bekijken.

Terug naar boven

Beeld

- Dronevideo van de buurtschappen Roodewijk en Blauwewijk.

Reactie toevoegen