Blauwestad

Plaats
Dorp
Oldambt
Oldambt
Groningen

Blauwestad

Terug naar boven

Status

- Blauwestad is een dorp en recreatiegebied in ontwikkeling in de provincie Groningen, gemeente Oldambt.

- De nieuwbouw in Blauwestad heeft een eigen postcode (9685) en postale plaatsnaam gekregen en is daarmee dus een nieuwe formele woonplaats.

Terug naar boven

Ligging

Blauwestad ligt N van Winschoten en de A7, ZO van Midwolda, Z van Oostwold en ZW van Finsterwolde, en grenst in het midden van het dorpsgebied aan de Z enclave van Oostwold, de ZO enclave van Midwolda en de kleine N enclave van Winschoten, en is, behalve in het O, omgeven door het Oldambtmeer. Blauwestad heeft zelf ook een (O) enclave, in het W grenzend aan het Z van het dorpsgebied van Finsterwolde in de omgeving van de buurtschap Ekamp, in het NO en O aan Beerta en in het ZW aan Winschoten. Verder ligt het dorp O van Scheemda.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Anno medio 2015 heeft het dorp Blauwestad ca. 160 huizen met ca. 400 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 2014 is op Strand-Zuid, nabij Elfenbank 100, het belevingskunstwerk Triadeem gerealiseerd. Het kunstwerk is gemaakt van zwerfkeien die onder meer afkomstig zijn uit de bouwput van het Groninger Forum, het nieuwe cultuurhuis in de binnenstad van Groningen. Het bestaat uit een 1,75 meter hoge zandheuvel, met op de top een 18 ton zware zwerfkei. Diverse kleinere zwerfkeien zijn in speelse, ronde vormen rondom deze centrale steen aangebracht. Aan één kant van de heuvel stroomt water uit het Oldambtmeer. Rondom de heuvel zijn zitplekken, bosschages en speelelementen aangebracht. Het kunstwerk is ontworpen door de Groningse kunstenaar Derk den Boer.

Aan de westzijde van de heuvel, aan de rand van het Oldambtmeer, zijn de zwerfkeien in treden aangebracht. In de rotspartij stroomt water naar beneden. De handpomp, pompt het water uit het meer onzichtbaar door de heuvel naar boven. De rotspartijen en het water dienen als speelaanleiding voor kinderen en volwassenen. Stenen mogen verplaatst worden om de waterstroom te beïnvloeden. De poel ten oosten van het Triadeem is nat en drassig, waar onder meer zwanenbloem, diverse lissen en andere waterplanten groeien. Bovendien biedt de poel een plek voor amfibieën, zoals kikkers, padden en salamanders. Ter illustratie heeft een houtkunstenaar deze dieren van hout gemaakt. - Videoreportage van de onthulling van het Triadeem in juli 2014.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het grote open landbouwgebied gelegen tussen (met de klok mee) Winschoten, Scheemda, Oostwold, Finsterwolde en Beerta had al jaren niet veel perspectief, o.a. omdat boeren geen opvolgers konden vinden. Daarom is rond 2000 het initiatief genomen voor de ontwikkeling van dit gebied tot de Blauwestad: een nieuw meer (het Oldambtmeer) van ruim 800 hectare, 350 hectare nieuw natuurgebied, toeristische en recreatieve voorzieningen, en de mogelijkheid om te wonen aan het water, midden in de natuur.

- Zie verder de Ontwikkelingsvisie Blauwestad in het Oldambt (2010).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Nieuwjaarsduik.

- Ook als je zelf geen waterbenen hebt, is WaterWeekend Blauwestad (weekend in juni) een feest. Er zijn zeilwedstrijden, demonstraties, clinics, optredens en heel veel boten op en rond het Oldambtmeer. De activiteiten vinden plaats in Jachthaven Midwolda, Reiderhaven Beerta en Havenkwartier Blauwestad.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Strand-Zuid, bij het Havenkwartier en de uitkijktoren, is sinds seizoen 2017 een officieel strand, wat o.a. inhoudt dat de waterkwaliteit wordt gemonitord. Er is een toiletunit geplaatst, die ook door eigenaren van campers is te gebruiken.

- Het nieuwe natuurgebied Reiderwolde ligt aan de oostzijde van het gebied. Het is een gevarieerd gebied van ca. 200 ha, bestaande uit graslanden, moerassen, poelen en bossen. Op een heuvel staat een steenrode uitkijktoren van 7.20 meter, die een weids uitzicht biedt over het hele gebied. Als je rond kijkt, zie je Winschoten, Blauwestad, Finsterwolde en Beerta. In een uitholling van de heuvel is een amfitheater aangelegd. Bijzonder aan natuurgebied Reiderwolde, dat formeel in 2011 is 'geopend' en wordt geprofileerd als 'het Groene Hart van Blauwestad', is dat het geheel door boeren uit de omgeving wordt beheerd.

- De toeristische voorzieningen bij het Oldambtmeer worden aanzienlijk uitgebreid. Er komt onder meer een nieuwe haven, een boulevard, horeca en een zeilschool.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Blauwestad. - Informatie over (de voortgang van) Blauwestad op de site van de Provincie Groningen.

- Nieuws: - Nieuws van Blauwestad op Facebook. - Nieuws van Blauwestad op Twitter.

- Lokale links: - Lokale links Blauwestad.

Reactie toevoegen