Bilwijk

Plaats
Buurtschap
Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

Bilwijk

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Bilwijk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Bilwijk.

Terug naar boven

Status

- Bilwijk is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Krimpenerwaard, gemeente Krimpenerwaard. Oorspronkelijk viel de buurtschap Bilwijk onder de gemeente Haastrecht. Per 1 februari 1964 is Bilwijk door een grenscorrectie bij de gemeente Stolwijk gekomen*1. In 1985 over naar gemeente Vlist, in 2015 over naar gemeente Krimpenerwaard.
*1 Zie voor de achtergronden hiervan bij Haastrecht.

- De buurtschap Bilwijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Stolwijk. Alleen de huisnrs. 18 en 121 vallen nog onder Haastrecht.

Terug naar boven

Naam

Alternatieve naam
De buurtschap Bilwijk Wordt in (500) Goudseweg genoemd. De nieuwe Goudseweg is echter naar het westen verlegd, parallel aan de Provincialeweg Gouda-Bergambacht. De oude Goudseweg is nu een doodlopende weg.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bilwijk ligt in de polders Hoog-Bilwijk en Laag-Bilwijk, N van Stolwijk, rond de Bilwijkerweg (de weg van Stolwijk naar Haastrecht) en de Groeneweg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Romp van wipwatermolen De Molen van Hol ter hoogte van Bilwijkerweg 121. Deze molen maakte deel uit van de serie Haastrechtse molens, behorende tot de polder Bergambacht. Aan de andere kant van de Vlist stonden vroeger de zeven molens van de Hooge Boezem.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De eendenkooi bij Bilwijkerweg 19 is niet openbaar toegankelijk. Deze Stolwijkse of Stolkse kooi werd vroeger ook wel de Vlisterkooi, Bilwijkerkooi en Van der Marckkooi genoemd. Die laatste naam komt van J.W.D.C. van der Marck uit Enschede, die in 1911 eigenaar werd van deze eendenkooi. Het is een kleine zomerkooi met vier vangpijpen.

- Het picknickbankje aan de Bilwijkerweg is strategisch geplaatst, want u hebt vanuit deze positie een riant uitzicht op de dorpen Stolwijk, Haastrecht en Vlist.

- Bilwijk is één van de plekken waar onder de vlag van het Veenweidepact Krimpenerwaard nieuwe natuur is aangelegd. Natuurgebied Bilwijk is 141 hectare groot en is een combinatie van weidevogelgebied en natte natuur (moeras, riet en open water). Vanaf het beginpunt – met informatiebord en parkeerplaats – start een wandelroute door het gebied. In de graslanden zijn vele soorten weidevogels te zien, waaronder de grutto, kievit en tureluur. De grutto overwintert in warmere oorden, en keert in het voorjaar terug naar Nederland. Beheerder Het Zuid-Hollands Landschap zorgt ervoor dat er voldoende plas-dras situaties zijn. Grutto’s kunnen hier met hun lange poten in het ondiepe water staan en overnachten. Rondom de plas-dras situaties foerageren de grutto’s. Dankzij het verhoogde waterpeil kunnen de vogels goed bij de regenwormen komen.

 

Reactie toevoegen