Biestraat

Plaats
Buurtschap
Gilze en Rijen
Hart van Brabant
Noord-Brabant

Biestraat

Terug naar boven

Status

- Biestraat is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Gilze en Rijen.

- De buurtschap Biestraat valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Gilze.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De Biestraat, De Biesstraat, De Bijstraat, 1840 Biesstraat.

Naamsverklaring
- “Samenstelling van straat ‘straat, verbindingsweg’ en een onduidelijk eerste deel bie, misschien ‘bij’ (naar het houden van bijen), of anders de plantnaam bies”(1).
- “Bij de insecten (als toponiemen, red.) kunnen genoemd worden de bijen die vroeger een zeer belangrijke rol speelden voor het verkrijgen van zoetstof. Het stelen van een ‘byecaer’ wordt in de Lex Salica bestraft met een even hoge boete als die van een stier, namelijk 45 schellingen. Onder Princenhage ligt een gebied de Bye en onder Gilze een Biestraat. Wesp komt mogelijk alleen voor in de naam Vespacker onder Teteringen (1415). (…) In Gilze ligt de Biestraat, waarschijnlijk genoemd naar de (wilde) bij. Men zou hier ook kunnen denken aan de plant bies, daar men in de schrijfwijze van de late Middeleeuwen vrijwel nooit twee medeklinkers schreef (bijvoorbeeld Cruystraat voor Kruisstraat et cetera). Maar ook later komt er nooit een vorm met dubbele s voor (behalve dan bij de volkstelling van 1840, red.)” (89).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Biestraat ligt rond de gelijknamige weg, W van Gilze.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Biestraat 19 huizen met 169 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Reactie toevoegen