Beusichem

Plaats
Dorp
Buren
Betuwe
Gelderland

beusichem_collage.jpg

Beusichem, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Beusichem, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Beusichem..JPG

In Beusichem, op de Markt

In Beusichem, op de Markt

Beusichem. (3).JPG

Het Eind, de weg naar de pont in Beusichem

Het Eind, de weg naar de pont in Beusichem

_MG_7618.JPG

Dorpsgezicht Beusichem

Dorpsgezicht Beusichem

Beusichem. (2).JPG

Beusichem, opdat wij niet vergeten

Beusichem, opdat wij niet vergeten

gemeente_beusichem_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Beusichem anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Beusichem anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Beusichem

Terug naar boven

Status

- Beusichem is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Buren. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1977.

- Wapen van de voormalige gemeente Beusichem.

- Onder het dorp Beusichem vallen ook de buurtschappen De Bosjes en De Heuvel.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Beuzekom.

Oudere vermeldingen
918-948 kopie 11e eeuw Buosinhem, 1131 Bosenchem, 1176 Bosenkem, 1191 Busenchem, 1220 Busenghem, 1281 Bosincheym, Bosiken, 1386 Boesinchem, 1568 Beusecum, 1599 Boesechem.

Naamsverklaring
Samenstelling van het Oudnederlandse hem = heem 'woonplaats, woning' en Bosinga*, een afleiding met het suffix -ing- van de persoonsnaam Boso met als betekenis 'de lieden van Boso'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Beusichem ligt O van Culemborg, NW van Buren en grenst in het N aan de Lek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Beusichem 223 huizen met 1.540 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 147/1.004 (= huizen/inwoners) en dorp Zoelmond 76/536. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.300 huizen met ca. 3.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Beusichem (even naar onderen scrollen op de pagina tot je bij dit dorp bent of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Aan de noordwestkant van Beusichem, tussen de Bernhardlaan, de Lekdijk Oost en de Sportveldstraat, is de afgelopen jaren de nieuwe wijk Hooghendijck gebouwd, met ca. 160 woningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Beusichem heeft 22 rijksmonumenten.

- Beusichem heeft 30 gemeentelijke monumenten.

- De Hervormde (PKN) Johannes de Doperkerk (Markt 14) is een driebeukige pseudobasiliek met vijfzijdig gesloten koor. De kerk dateert uit de 15e eeuw, de mooie tufstenen toren dateert uit ca. 1200 en is in de gotische periode met een bakstenen verdieping verhoogd. Het tweeklaviers orgel is in 1858 gemaakt door C.G.F. Witte uit Utrecht.

- Gevelstenen in Beusichem.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Paardenjaarmarkt (juni) met o.a. Kermis en Braderie.

- De Triathlon van Beusichem is terug! In samenwerking met de Kermis is in 2015 voor het eerst sinds 25 jaar weer een mini-triatlon op de Meent georganiseerd. En sindsdien is de Kermis Triathlon (op een zondag in juni) weer een jaarlijks evenement.

- Sinterklaas.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Theater Heerenlogement is een prachtig, intiem theater op de Markt in Beusichem, en behoort naar eigen zeggen tot de sfeervolste theaters van Nederland. Het is gevestigd in een voormalige paardenstal en biedt plaats aan 130 bezoekers. De sfeer is ongedwongen, publiek én artiesten komen er graag. Het theater wordt op professionele wijze volledig door vrijwilligers in bedrijf gehouden.

Theater Heerenlogement is een Klein Podium voor Grote Artiesten. Regelmatig staan grote namen op de planken, maar vaak krijgt ook jong talent hier een kans. Het theaterprogramma is actueel, gevarieerd en van hoog niveau. Je kunt genieten van pittig cabaret, muziek in verschillende genres, toneel en pure kleinkunst. Per seizoen verzorgen zij zo’n 40 optredens. De voorstellingen vinden plaats van september tot mei op dinsdagavond of op woensdagavond, plus vijf á zes zondagmatinees. Aanvang ‘s avonds: 20.30 uur. Zondagmiddag: 16.00 uur. De toegangsprijzen liggen tussen de €12,50 en €20,00. Regelmatig heeft Theater Heerenlogement speciale acties. Deze vind je op de pagina Voorstellingen.

- Zandwinningslocatie De Molenkampen Z van Beusichem is eind 2014 overgedragen aan het Geldersch Landschap. De natuurontwikkeling was toen al volop gaande. Sterker nog, voordat de firma Dekker van de Kamp deze oude zandwinningslocatie eind 2008 opnieuw in gebruik nam, heeft zij bepaalde oevers rond de plas al hersteld en natuurvriendelijker ingericht. De Molenkampen is toegevoegd worden aan het in het zuiden aangrenzende natuurgebied De Regulieren. De Regulieren is daardoor vanuit het dorp ook beter bereikbaar geworden.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit het dorp van Beusichem Leeft op Facebook.

- Belangenvereniging: - "Het dorp leuker en veiliger maken voor iedereen. Dat is wat Stichting Beusichem Leeft wil. Laten zien hoe mooi en bruisend dit middeleeuwse dorpje is met heel veel mooie tradities en soms nieuwe. De stichting bestaat uit "gewoon een groepje actieve inwoners die bestaande en nieuwe initiatieven in het dorp ondersteunt". Het doel? Mensen bij elkaar brengen. Soms kan dat al door verenigingen en stichtingen in het dorp te helpen samenwerken. In groepjes met bewoners ontstaan zo heel mooie dingen. Soms zijn dat nieuwe initiatieven zoals het klompenpad, de dorpsboomgaard enz. Dat is dan juist bedoeld om het oude karakter van het landschap of dorp beter te zien. Heb je ideeën voor zaken die in Beusichem beter kunnen? Wij helpen je graag en brengen de juiste mensen en/of organisaties bij elkaar. Dat is de beste kans om een initiatief te realiseren."

- Dorpshuis: - Dorpshuis 't Zoetzand vormt het middelpunt van de samenlevingen van Beusichem en Zoelmond. Het dorpshuis is een thuishonk voor het verenigingsleven en bestaat uit vier verschillende ruimten. Daardoor is deze uitstekende accommodatie zowel geschikt voor kleinere groepen als voor gezelschappen tot 300+ deelnemers.

- Onderwijs: - "Op de Prins Willem Alexanderschool draait alles om het kind. Daarom houden we met ons onderwijs rekening met en komen we tegemoet aan de verschillen tussen de kinderen. Door onderwijs te bieden dat aansluit bij de talenten en mogelijkheden van de kinderen halen we het beste in hen naar boven. Ons motto luidt: “elke dag samen een beetje beter”. Onze missie: Wij zijn een school met kwalitatief goed, boeiend en passend onderwijs voor alle kinderen in Beusichem en omgeving. Onze visie: Wij begeleiden kinderen in hun ontwikkeling tot sociale, zelfstandige mensen, die mede verantwoordelijk zijn voor hun eigen leerproces.

We zorgen ervoor dat kinderen zich gezien voelen en dat ze komen tot een persoonlijke groei en een passend niveau in de schoolse vaardigheden. We hebben daarbij hoge verwachtingen. We laten ons hierbij leiden door vier kernwaarden: Ontwikkeling en groei / Diversiteit / Samen / Nieuwsgierigheid. We maken kinderen en medewerkers verantwoordelijk voor hun eigen leerproces, dagen ze uit en houden ze nieuwsgierig om te willen leren. We stimuleren iedereen om het beste uit zichzelf te halen. We creëren een leeromgeving waarin we van en met elkaar leren. We bieden onderwijs op maat en houden rekening met verschillen in leren. We sluiten met de inhoud aan bij de omgeving en de belevingswereld van de kinderen. Bij dit alles spelen ook ouders een belangrijke rol."

- Muziek: - Muziekvereniging Excelsior uit Beusichem bestaat al ruim 115 jaar. "Ondanks onze hoge leeftijd zijn wij een jonge vereniging, waar het maken van moderne en lichte muziek belangrijk is. Ons repertoire bestaat onder meer uit film-, pop- en musicalmuziek afgewisseld met meer traditionele orkestmuziek in een licht jasje. Wij hebben momenteel zo’n 60 leden, waaronder een grote groep jeugdleden. Excelsior bestaat uit 5 onderdelen: Muziekschool Step into Music; Step 1, ons opstaporkest; Step 2, ons leerlingenorkest; Boso Wind Orchestra, onze harmonie, en De Korenmaaiers, ons dweilorkest. Onze repetitielocatie is Dorpshuis 't Zoetzand."

- Veiligheid: - Bij Brandweer Beusichem zijn extra vrijwilligers altijd welkom (mits 18 jaar of ouder, in goede conditie, en overdag in het dorp opgeroepen kunnen worden).

Reactie toevoegen