Beugen

Plaats
Dorp
Boxmeer
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Beugen

Terug naar boven

Status

- Beugen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Boxmeer. T/m 30-4-1942 gemeente Beugen en Rijkevoort.

- Onder het dorp Beugen vallen ook de buurtschappen Haart (deels), Helbroek, Startwijk (grotendeels) en Werveld (grotendeels).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Beugen grenst in het Z aan Boxmeer, in het ZW aan Rijkevoort, in het NW aan Haps, in het N aan Oeffelt, in het O aan de rivier de Maas en Heijen en in het NO aan Gennep, en ligt O van de A73 en ZO van Cuijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Beugen 162 huizen met 1.052 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 690 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Beugen heeft 7 rijksmonumenten.

- Beugen heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- Molen Martinus.

- Beschrijving orgel H.Maria ten Hemelopneming kerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Festival PodiumB is er jaarlijks op een zaterdag begin november (in 2017 voor de 7e keer). PodiumB biedt een podium aan talentvolle artiesten uit de regio.
Hierdoor ontstaat een veelzijdig programma met muziek, theater en kleinkunst op 3 podia. De entree is gratis; bestel een drankje en geniet van nieuwe ontdekkingen!

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebied De Vilt, NW van Beugen, omvat drie plassen met bos en weiland eromheen. In het verleden was het een bocht in de Maas. Deze is grotendeels dichtgegroeid. Het gebied is eigendom van Brabants Landschap. De plassen zijn in 2009 uitgebaggerd, waardoor de waterkwaliteit is verbeterd. Ook de oevers zijn afgegraven. De oevers bestaan namelijk uit veen en wanneer dat niet zou worden weggehaald, zou het water opnieuw troebel worden. Eind 2010 is de voedselrijke toplaag van een aantal weilanden nabij de Grote Vilt afgegraven. Dit was nodig omdat de bodem veel fosfaat bevatte en daardoor te voedselrijk was voor het ontwikkelen van natuurwaarden. Tevens is een aantal poelen schoongemaakt. Een andere maatregel van het natuurherstelproject was het rooien en afvoeren van takken en boomstronken van wilgen die op de oever van het meertje de Kleine Vilt groeiden. Tevens is door deze maatregel de oever uitgebreid waar de hengelsporters hun hobby kunnen uitoefenen. Nadere informatie vind je op de site van natuurparel De Vilt, waar je o.a. een 10-tal filmpjes over het gebied kunt bekijken.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Beugen.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Beugen.

- Zorg: - Zorgboerderij De Haartse Hoeve.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Beugen.

Reacties

(1)

De streek rondom Beugen heet Maasheggen. In de informatie hierboven staat Peel. Het is wel zo dat Beugen vroeger een groter gebied in de omgeving reikte en dat bij Landhorst nog de Beugense Peel ligt. Door herverkaveling en fuserende gemeentes is dit echter geen Beugens grondgebied meer.
Qua grondsoort komt dit ook niet overeen. In de Peel ligt veel meer veengrond (turfsteken) en in het Maasheggengebied is kleigrond.

Red.:
U heeft gelijk. Beugen ligt net buiten de Peel. De naam Maasheggen als streeknaam is nog niet echt ingeburgerd, dat wordt meer als naam voor het natuurgebied gebruikt, als streeknaam hebben we daarom Land van Cuijk gehanteerd.

Reactie toevoegen