Beringe

Plaats
Dorp
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

Beringe

Terug naar boven

Status

- Beringe is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Helden.

- Onder het dorp Beringe vallen ook de buurtschappen De Kievit (deels), Groeze, In de Hoeven, Kaumeshoek en Maris (deels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1426-1564 Bieringhen, 1447 Bieringen, 1835 Beringen, 1838-1857 Beringe, 1844 en 1868 Beringen.

Naamsverklaring
Te vergelijken met Beringen (B), ten noordwesten van Hasselt (1120 Beringe, 1188 Beringen), een afleiding met het suffix -ing- van de persoonsnaam Bero met als betekenis 'bij de lieden van Bero'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Beringe grenst in het W aan Meijel, in het N aan Grashoek, in het NO aan Koningslust, in het O aan Panningen, in het ZO aan Egchel en in het ZW aan Heibloem.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Beringe 62 huizen met 330 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 900 huizen met ca. 2.100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 1872 wordt op de locatie van de huidige kerk een bedevaartkapel gebouwd ter ere van O.L.V. van het H. Hart, waar echter geen missen mogen worden gelezen. Voor alle parochiële activiteiten moeten de inwoners naar Panningen. Omdat er in die tijd nog vrijwel geen ander vervoer is dan de 'benenwagen', wordt die afstand op den duur toch wat bezwaarlijk. In 1916 vragen de inwoners van Beringe omeen eigen kerk, maar daar zijn dan nog geen financiële middelen voor beschikbaar. In 1922 komt er wel een lagere school. In 1928 komt dan eindelijk de Sint-Jozefkerk (Kanaalstraat 90) gereed, naar ontwerp van architect J. Franssen. Op 15 november 1944 wordt de toren opgeblazen, die op de rechterzijde van het schip valt. De schade is groot. Het parochiehuis wordt als noodkerk ingericht. In 1946 wordt de deels herstelde kerk weer in gebruik genomen. In 1951 wordt besloten tot herbouw van de kerk. Deze komt in 1953 gereed. - Site parochie H. Jozef.

- Mariakapel O.L. Vrouw van het H. Hart.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zondag in (in 2019 voor de 5e keer) organiseert Zaalvoetbalvereniging Beringe het WK PloeteRun. Met als doelstelling een uniek evenement naar het dorp te halen, is destijds het idee ontstaan om WK PloeteRun te organiseren. In het kader van het thema ‘ploeteren door de modder’, moeten deelnemers over een uitdagend parcours door de modder in het agrarische achterland van het dorp. Hier komen ze klimmuren, hooibalen, tractorbanden, netten en diverse andere hindernissen tegen. Sportiviteit, doorzettingsvermogen, teamwork, maar vooral ook plezier staan deze dag centraal. Een gezellige en sportieve dag voor jong en ouder.

Gedurende de dag zijn er verschillende ‘runs’. Hierbij is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk de finish haalt. Dit zal natuurlijk niet zo gemakkelijk gaan aangezien je door, over en langs allerlei hindernissen en modder moet rennen en kruipen. Samenwerken is dus heel belangrijk. Maak kennis met de agrarische omgeving van Beringe en beleef een gezellige en sportieve dag samen met jouw vrienden en/of familie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Beringe (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Jumelage: - Het gemeentebestuur van Beringen België nodigt in 1956 afvaardigingen uit van plaatsen met dezelfde naam voor het bijwonen van de jaarlijkse Breugheliaanse feesten in deze stad. Kleine delegaties van Beringen Luxemburg, Beringe Nederland, Beringen Zwitserland en Behringen (Lüneburgerheide) Duitsland wonen dat jaar deze feesten bij. Op initiatief van wijlen Henri Kessels en enkele enthousiaste Beringenaren, waaronder Ad van der Mijl, die kort voor het eerste treffen plotseling overlijdt, wordt in 1969 het eerste grote "5 x Beringen Internationaal" feest georganiseerd. Hoogtepunt is ongetwijfeld de directe uitzending op de Nederlandse televisie (NCRV) van de sportieve 5-kamp ('Spiel ohne Grenzen'). Verder zijn de prijsuitreiking door Mia Gommers (bronzen medaillewinnares Olympische Spelen 1968 in Mexico), een live optreden van Swiebertje en van kunstfietsvereniging Hornerheide vermeldenswaard. Meer dan 200 buitenlandse gasten worden gastvrij opgenomen in de dorpsgemeenschap van Beringe en bij gastgezinnen ondergebracht. Het begin van een 'internationale verbroedering' is hiermee gemaakt.

In 1970 wordt op een 'top' van  delegaties uit alle 5 de plaatsen Be(h)ringe(n) besloten om het initiatief van Beringe Nederland navolging te geven; in het vervolg wordt iedere 3 jaar telkens wisselend in een van de 5 plaatsen een groot verbroederingsfeest georganiseerd. De grote trekpleister van editie 1983, toen Nederland weer aan de beurt was, was ongetwijfeld Ivo Niehe die de presentatie voor zijn rekening nam. Een ander hoogtepunt was de grandioze fancy-fair op de Kerkhoflaan en omliggende straten, die vele duizenden bezoekers trok. Op initiatief van grondlegger Henri Kessels is tijdens het grote treffen in 1983 in Beringe Nederland een monument opgericht dat de verbroedering tussen de 5 plaatsen blijvend zou symboliseren. Een 5-zijdige zuil met daarop de wapens van de 5 plaatsen Be(h)ringe(n) krijgt een blijvende plaats in het centrum van het dorp.

Na de 'Wende' wordt het voor twee plaatsen Behringen gelegen in de voormalige DDR eindelijk ook mogelijk om zich aan te sluiten bij 5 x Beringen Internationaal. Ondanks dat het nu 7 plaatsen met dezelfde naam betreft, wordt besloten de naam 5 x Beringen Internationaal te handhaven, omdat het nog steeds 5 verschillende landen zijn die hieraan deelnemen. In 2019 is het weer de beurt aan Beringe Nederland om "5 x Beringen Internationaal" te organiseren. Dan gaan ze vast extra groot uitpakken, want dan is het immers het 50-jarig jublieum van dit fenomeen.

- Onderwijs en kinderopvang: - In 1926 krijgt Beringe aan de Kanaalstraat zijn eigen lagere school. In 1953 wordt in de tuin van de pastorie een kleuterschool gebouwd. Van 1979 tot 2016 is de school gehuisvest aan de Kardinaal van Rossumstraat. In 1985, bij de inwerkingtreding van de Wet op het Basisonderwijs, verhuist de kleuterschool ook naar dit adres. De gymzaal is in 2007 gerealiseerd bij gemeenschapshuis De Wieksjlaag. De voorschoolse en naschoolse opvang is in 2012 gestart. De onderwijsontwikkelingen gingen verder in Beringe, zo ook wat huisvesting betreft. Sinds augustus 2016 is de PSZ (peuterspeelzaal), voor-, tussen- en naschoolse opvang alsook de basisschool (groep 1 t/m 8) wederom gehuisvest in het gerenoveerde en uitgebreide schoolgebouw aan de Kanaalstraat. Het gebouw is zodanig gebouwd en ingericht dat kinderen en ook volwassenen er terecht kunnen.

Brede School Onder De Linden, zoals het geheel tegenwoordig heet, heeft een openbaar speelplein rondom het gebouw dat zowel vóór school, tijdens de pauzes, na school als op vrije dagen te gebruiken is. De speelplekken zijn zodanig ingericht dat de ‘typische’ linden mooi tot hun recht komen. Alles is overzichtelijk ingedeeld en er zijn speelplekken en een aantal toestellen. De peuters hebben hun eigen afgeschermde plek met zandbak en speel-/spelmogelijkheden. De school heeft ca. 160 leerlingen. De meesten kom en uit Beringe, maar er zijn ook kinderen uit omliggende dorpen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Beringe.

Reactie toevoegen