Berghum

Plaats
Buurtschap
Dinkelland
Twente
Overijssel

Berghum Denekamp bordje.jpg

Berghum (buurtschap van Denekamp) ligt o.a. rond de gelijknamige weg.

Berghum (buurtschap van Denekamp) ligt o.a. rond de gelijknamige weg.

Berghum Denekamp Mariakapel_Berghummerstraat.jpg

Berghum (buurtschap van Denekamp), Mariakapel met opschrift 'Maria van Berghum' aan de Berghummerstraat.

Berghum (buurtschap van Denekamp), Mariakapel met opschrift 'Maria van Berghum' aan de Berghummerstraat.

Berghum Denekamp zorgboerderij Erve Remerman [640.JPG

Berghum (buurtschap van Denekamp), zorgboerderij Erve Remerman.

Berghum (buurtschap van Denekamp), zorgboerderij Erve Remerman.

Berghum

Terug naar boven

Status

- Berghum is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Dinkelland. T/m 2000 gemeente Denekamp.

- De buurtschap Berghum valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Denekamp.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Berghum ligt rond het punt waar de gelijknamige weg, de Stroothuizerweg en de Mekkelhorsterstraat bij elkaar komen, direct ZO van Denekamp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Berghum heeft ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mariakapel aan de Berghummerstraat.

- Aan de Mekkelhorsterstraat staat sinds 1988 een fraai herbouwd ‘klöpkeshoes’. Oorspronkelijk heeft dit bouwwerkje gestaan aan de Stroothuizerweg, op het erf van de familie Haafkes, waar het lange tijd diende als schaapskooi, waarin destijds het nachtverblijf van de herder, in deze streek ’n Schoap’n Peter’ genoemd, was ingebouwd.

Rond de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw was op diverse Twentse boerenerven nog een klöpkeshoes te vinden. Het waren woningen van ongehuwde vrouwen, die veel tijd doorbrachten met bidden. In roerige tijden van het christendom riepen zij vanuit hun ‘vrome onderkomens’ de rooms katholieken op tot het bijwonen van geheime kerkdiensten, in de periode dat RK kerkdiensten verboden waren. Zij deden dat door op de deuren van de woningen te kloppen, vandaar de naam ‘klöpke’ en ‘klöpkeshoes’ (klopjeshuis) voor hun eigen onderkomens. Aan de Johanninksweg in Noord Deurningen staat ook zo’n klöpkeshoes, dit is nu ingericht als Mariakapel.

De aanwezigheid van een klöpkeshoes aan de Stroothuizerweg werd in 1957 ontdekt. Toen door de uitbreiding van een boerenbedrijf de bouwvallige schaapskooi inclusief het klöpkeshoes dreigde te worden opgeruimd, heeft de VVV-Denekamp die bouwval in 1970 opgekocht, mede op aandringen van derden en op advies van een plaatselijke architect. Een plaatselijke aannemer bood de VVV aan het gratis vakkundig af te breken, zodat de onderdelen weer gebruikt konden worden bij de herbouw aan de Mekkelhorsterstraat, niet ver van de oorspronkelijke bouwplaats. In hun vrije tijd hebben de buurtbewoners van Berghum het klöpkeshoes weer opgebouwd. Het is nu al vele jaren doorlopend te bezichtigen, terwijl het eveneens een bijzondere schuilplaats is bij slecht weer. Ook is er een picknickplaats bij ingericht, die door passanten mag worden gebruikt. In 2012 is het Klöpkeshoes dankzij fondsenwerving en met veel eigen werkzaamheid van de inwoners gerestaureerd. Nadere informatie vind je op de website van het Klöpkeshoes.

Terug naar boven

Links

- Zorgboerderij Erve Remerman.

Terug naar boven

Trivia

- Hennie Gosemeijer uit Berghum was de oprichter van een van de eerste volkssterrenwachten van Nederland (in het nabijgelegen Lattrop), die ervoor gezorgd hebben dat de astronomie gepopulariseerd is bij een breed publiek.

Reactie toevoegen