Berghuizen (Wapenveld)

Plaats
Buurtschap
Heerde
Veluwe
Gelderland

Berghuizen (Wapenveld)

Terug naar boven

Status

- Berghuizen is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Heerde.

- De buurtschap Berghuizen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wapenveld.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Berghuizen ligt NO van Wapenveld, rond de weg De Belt, en ligt tussen het Apeldoorns Kanaal in het W en de IJssel in het O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De buurtschap Berghuizen omvat ca. xx huizen met ca. xx inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Berghuizer Papierfabriek
Berghuizen is vooral bekend van de Berghuizer Papierfabriek die hier in 1839 is gesticht. Na diverse overnames in de loop der jaren komt de fabriek in 1998 in handen van het Zweeds-Finse Stora Enso. De Berghuizer Papierfabriek overleefde industriële, economische en politieke  ontwikkelingen, maar verloor uiteindelijk de strijd tegen de moordende concurrentie op de  internationale papiermarkt. Sinds 2005 gaat het helaas bergafwaarts met Stora-Enso. Reorganisaties in de Berghuizer Papierfabriek mogen niet baten. In 2008 wordt de fabriek gesloten. De sluiting betekende een zware klap voor de lokale samenleving in Wapenveld, die altijd sterk met de fabriek verbonden is geweest. Nadere informatie over de geschiedenis van de Berghuizer Papierfabriek.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Terrein van voormalige Berghuizer Papierfabriek wordt deels natuur
De Provincie Gelderland heeft in 2011 het noordelijke deel van het terrein van de voormalige Berghuizer Papierfabriek aangekocht en omgezet in natuur. Het gaat om circa 13 hectare in de Hattemerpoort: de ecologische verbindingszone van de Veluwe, over de IJssel naar Salland. Stichting Het Geldersch Landschap gaat het nieuwe natuurgebied ontwikkelen. De gemeente Heerde wil, samen met de eigenaar, de rest van het terrein (ca. 20 hectare) herontwikkelen tot een bedrijventerrein dat voldoet aan de eisen van deze tijd. Naar verwachting kan eind 2011 de herontwikkeling van start gaan. (bron: Provincie Gelderland, 29-3-2011)

Terug naar boven

Literatuur

- Naar aanleidng van de sluiting van de Berghuizer Papierfabriek in 2008 is het boek "Geschiedenis van de Berghuizer papierfabriek. Van mensen, water en papier" verschenen, dat een beeld geeft van de rijke geschiedenis van de papierfabriek. Fraai geillustreerd met historische foto's en documenten. In het tweede deel van het boek wordt uitvoerig stil gestaan bij de mensen die in de fabriek hebben gewerkt, hun werkzaamheden, de techniek van het papier maken, de verwerking van grondstoffen en de papiermachines. De auteurs wilden hiermee een eerbetoon geven aan de werknemers van de fabriek.

Terug naar boven

Links

- Stichting Berghuizer Erfgoed stelt zich ten doel het erfgoed van de Berghuizer Papierfabriek te verzamelen en te beheren.

Reactie toevoegen