Berghof

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

DK_20110817_3298_Berghof_boerderij_.jpg

Berghof, sombere hoeve in mergelsteen

Berghof, sombere hoeve in mergelsteen

DK_20110817_6386_Berghof_Geuldal.jpg

Berghof, hoeve en woningen boven het Geuldal

Berghof, hoeve en woningen boven het Geuldal

Berghof

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Berghof.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Berghof.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Berghof.

Terug naar boven

Status

- Berghof is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1981 gemeente Wijlre. In 1982 over naar gemeente Gulpen, in 1999 over naar gemeente Gulpen-Wittem.

- De buurtschap Berghof valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wijlre.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Berghäöf.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Berghof ligt W van Wijlre, W van Stokhem, Z van de bij wielrenners beruchte Keutenberg, rond de wegen Berghof en Doodemanweg.

- Vanaf de buurtschap en weg Berghof, gelegen aan de rand van het Plateau van Margraten, hebt u een prachtig uitzicht over het Geuldal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Berghof omvat slechts letterlijk een handvol panden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Typerend voor Berghof zijn de grote vierkantshoeven, gebouwd van mergelsteen. Bij een van de hoeven staat nog een oud bakhuis.

- Wegkruis bovenaan de Doodemanweg.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De jaarlijkse culinaire wandeling öpke Döpke Reube-Söpke (1e zondag van september) is al sinds 1988 een traditie. Tijdens deze wandeling komt u door de buurtschappen Stokhem, Beertsenhoven en Berghof. U kunt genieten van prachtige landschappen met zeldzame flora en riante uitzichten, met hier en daar een steile weg, de zogeheten 'kuitenbijters'. Extra bijzonder is dat u onderweg kunt genieten van typische streekgerechten zoals Fluite Kieës, Boere broeëd, Sjroeëp, Aw Sjink, Sjwelmennekes mit sjpek, Reube sop en het Stokhems sjuttelke, jaarlijkse een ander verrassingsgerecht. Natuurlijk ontbreekt ook de 'Bak proeme vlaa' niet. Nadere informatie vindt u op de site van de buurtvereniging (zie bij Links).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De provincie Limburg, Staatsbosbeheer en een akkerbouwer uit Schin op Geul hebben in 2014 gronden met elkaar geruild, verband houdend met het bijzondere natuurgebied de Berghofweide. Een ruil die voor alle partijen goed uitpakt. De akkerbouwer die het initiatief voor de grondruil nam en voorheen landbouw bedreef nabij de Berghofweide, krijgt betere akkerbouwgrond tot zijn beschikking. Daarnaast krijgt het mozaïek van heischraal- en kalkgraslandbegroeiing op de Berghofweide de ruimte om aan kwaliteit te winnen. De Berghofweide is een bijzonder stukje natuur, vooral omdat er enkele zeer zeldzame orchideeënsoorten voorkomen.

Terug naar boven

Links

- Op de site van Buurtvereniging Stokhem, Beertsenhoven en Berghof SBB vindt u nadere informatie over deze drie idyllisch gelegen buurtschappen.

 

Reactie toevoegen