Bergen NH

Plaats
Dorp en gemeente
Bergen NH
Kennemerland
Noord-Holland

NH gemeente Bergen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Bergen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Bergen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Bergen NH

Terug naar boven

Status

- Bergen is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland.

- In 2001 heeft een gemeentelijke herindeling plaatsgevonden, waarbij de gemeente Bergen is vergroot met de gemeenten Egmond en Schoorl (formeel is een nieuwe gemeente Bergen ontstaan).

- De gemeente Bergen omvat de dorpen Bergen, Bergen aan Zee, Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee, Egmond-Binnen, Groet en Schoorl, en de buurtschappen Aagtdorp, Bregtdorp, Camperduin, Catrijp, Hargen, Het Woud, Leihoek (deels), Rinnegom, Schoorldam (deels), Westdorp, Wimmenum, Zanegeest en Zijpersluis (deels), en de badplaatsen zonder woonkern Hargen aan Zee en Schoorl aan Zee. In totaal zijn dit 7 dorpen, 13 buurtschappen en 2 badplaatsen in totaal. De voormalige Bergense buurtschap Oostdorp maakt tegenwoordig deel uit van de wijk Tuin- en Oostdorp.

- Wapen van de gemeente Bergen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Bergen NH.

- Onder het dorp Bergen vallen de buurtschappen Het Woud (grotendeels), Westdorp en Zanegeest.

Terug naar boven

Naam

Gemeentenaam komt vaker voor
Bergen is vandaag de dag nog de enige naam waar twee gemeenten van zijn met een identieke naam; naast de gemeente Bergen in Noord-Holland is er namelijk ook nog de gemeente Bergen in Limburg.

Oudere vermeldingen
918-948 kopie 11e eeuw Bergum, 1094 Berga, 1130-1161 kopie ca. 1420 Bergan, 12e eeuw kopie ca. 1530 Bergen, 1206-1215 kopie 1339, 1306, 1573 Berghen. Het dorp werd tot medio 20e eeuw ook wel Bergen-Binnen genoemd, om het te onderscheiden van de badplaats Bergen aan Zee (vergelijk de Z buurdorpen Egmond-Binnen en Egmond aan Zee). Volgens (1) betrof Bergen-Binnen alleen het buurtje rond de Buerweg. Dat is echter de buurtschap Westdorp, en heeft ook altijd als zodanig op de kaarten gestaan.

Naamsverklaring
Datief meervoud (met plaatsaanduidende functie) van het Oudnederlandse berga = berg 'terreinverheffing, heuvel', hier met betrekking tot de hoge duinenrij.(2)

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Bergen ligt aan de Noordzee en ligt verder W van de stad Alkmaar en de dorpen Burgerbrug, Eenigenburg, Warmenhuizen, Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk, Koedijk en Heiloo, NW van het dorp Limmen, N van de dorpen Castricum en Bakkum en Z van het dorp Petten. Het dorp Bergen ligt centraal in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Bergen 149 huizen met 952 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 41/239 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Oudburg 11/64, Zanegeest 15/119, Oostdorp 28/200, De Bergermeer (polder) 20/120, Het Woud (Het Woudt, 't Woud, Noord-Wimmenum) 14/91 en Westdorp 20/119. Tegenwoordig heeft de gemeente Bergen ca. 12.000 huizen met ca. 30.000 inwoners; het dorp Bergen heeft ca. 4.900 huizen met ca. 12.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Bergen, kun je terecht bij de volgende instanties:

- Historische Vereniging Bergen is opgericht in 1993 en heeft dus in 2018 het 25-jarig jubileum gevierd. De vereniging stelt zich ten doel: de belangstelling voor en de studie van de geschiedenis c.q. heemkunde van de dorpen Bergen-Binnen en Bergen aan Zee te stimuleren; en de resultaten van bedoeld onderzoek en studie voor een breed publiek toegankelijk te maken. Zij beoogt dit doel onder meer te bereiken door: het verzamelen van gegevens en het verspreiden van meerdere kennis over de geschiedenis van de dorpen Bergen-Binnen en Bergen aan Zee, zowel in druk als digitaal; het verrichten (al dan niet in werkgroepsverband) van systematisch onderzoek in archieven over deze dorpen; het organiseren van verenigingsbijeenkomsten en excursies; het uitgeven van een verenigingsperiodiek en andere kronieken en themanummers ter publicatie van onderzoeksresultaten; het onderhouden van een website ten behoeve van o.a. communicatie met de leden en publicatie van onderzoeksresultaten; het samenwerken met andere organisaties en instellingen op enig gebied van cultuur en historie. Op de site van de vereniging vind je o.a. een pagina met de bekendste hoogtepunten uit Bergens historie in chronologische volgorde.

- Gemeentemuseum Het Sterkenhuis.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2013 is het voormalige Mobilisatiecomplex Bergen (aan de Groeneweg) verkocht. Het is gegund aan de Stichting Ecodorp die er, zoals de naam al suggereert, een ecodorp van wil maken. Wat dat inhoudt kunt u lezen onder de links.

- In 2015 is de ontwikkeling van het Centrumplan Mooi Bergen Winkelkern gestart.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bergen heeft als plaats 60 rijksmonumenten.

- Bergen heeft 53 gemeentelijke monumenten.

- Damlandermolen.

- Philisteinse Molen.

- Museum Kranenburgh - met vooral werk van kunstenaars uit de Bergense School - is gevestigd in Huize Kranenburgh, het neoclassicistische vroegere woonhuis van het burgemeesters-echtpaar Van Reenen uit 1882.

- De Oude Begraafplaats aan de Ruïnelaan.

- Gevelstenen in Bergen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- In 2019 is alweer de 9e editie van Woodlands Festival (weekend begin juni), een fantastisch feestje in Bergen met bands en dj’s op zeven verschillende podia, een markt met kleine ondernemers vanuit het hele land en zelfs een echte speciaalbierbar. Er kan gedanst worden in de Silent Disco, geknutseld en geschminkt worden bij de Kidsaera en je kunt genieten van verschillende soorten kunst op het festivalterrein. Natuurlijk kan er ook heerlijk gegeten worden bij een van de vele aanwezige foodtrucks met eten vanuit alle landen en culturen. Op de zondag kan er heerlijk gechillt worden in het zonnetje. Zij zorgen voor de zomerse deuntjes, geheel akoestisch. Er kan gestruind worden over de markt en kunst en cultuur is in overvloed aanwezig. Woodlands Festival is waar mogelijk opgebouwd uit restproducten en afval. De barren worden gemaakt van pallets en resthout en ze beogen alles op te bouwen met ‘tweede kans materialen’.

- In de zomer is er wekelijks op woensdag een Kunstmarkt en op donderdag een Braderie.

- Jazz & Sail (weekend begin september) is 3 dagen live muziek op tientallen locaties in Bergen en Bergen aan Zee, en catamaranraces op het strand. Voor een indruk van het evenement zie de aftermovie van Jazz & Sail 2017.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Z van Bergen ligt de Bergermeerpolder in grotendeels gemeente Bergen, deels gemeente Alkmaar. Op grondgebied van de gemeente Alkmaar is in de jaren zeventig de woonwijk Bergermeer gerealiseerd. In het Bergense deel ligt ook het door Natuurmonumenten beheerde natuurgebied de Loterijlanden. Hier zijn plannen voor ondergrondse gasopslag. Natuurmonumenten is hiertegen in beroep gegaan vanwege de aantasting van de natuur die het project tot gevolg zou hebben. Dit heeft niet mogen baten; de Raad van State heeft de plannen inmiddels goedgekeurd.

- In 2014 is het voormalige vliegveld Bergen heringricht tot natuurgebied met waterberging.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Bergen en Schoorl.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bergen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Bergen. - Bestuurlijke informatie gemeente Bergen (o.a. B&W vergaderingen, raadsvergaderingen).

- Media / nieuws: - RTV80 is de lokale omroep van de gemeente Bergen. Te horen en zien op Ziggo kanaal 44 en 105.9FM in de ether.

Reactie toevoegen