Berg en Dal (gemeente)

Gemeente
Berg en Dal
Rijk van Nijmegen
Gelderland

Berg en Dal (gemeente)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Berg en Dal.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Berg en Dal.

- Boek hier je golfvakantie in omgeving Berg en Dal.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Berg en Dal.

Terug naar boven

Status

- Berg en Dal is een gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen. De gemeente is in 2015 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek.

- Buurgemeenten Heumen en Mook en Middelaar waren uitgenodigd om ook aan het fusieproces deel te nemen, maar deze hebben er voor gekozen vooralsnog zelfstandig te willen blijven.

- Onder de gemeente Berg en Dal vallen de dorpen Beek, Berg en Dal, Breedeweg, De Horst, Groesbeek, Heilig Landstichting (grotendeels), Kekerdom, Leuth, Millingen aan de Rijn, Ooij, Persingen en Ubbergen en de buurtschappen Bruuk, Erlecom, Grafwegen, Groenlanden, Haukes, Holdeurn (grotendeels), Plak, Tiengeboden, Vlietberg, Wercheren, Wyler en Zeeland.

- De hoofdplaats van de gemeente Berg en Dal is Groesbeek.

Terug naar boven

Naam

Werknaam vóór de fusie
In de aanloop naar de daadwerkelijke fusie, dus t/m 2014, werkten de gemeenten al intensief samen aan de totstandkoming van de nieuwe gemeente. Gedurende die tijd was de werknaam 'MUG-gemeenten', waarbij MUG staat voor de eerste letter van de respectievelijke gemeenten.

Definitieve naam
Middels een referendum in november 2014 konden de inwoners kiezen voor de namen Groesbeek of Berg en Dal. Met een kleine meerderheid is dat Berg en Dal geworden. Formeel moest de nieuwe gemeenteraad hier eigenlijk over besluiten (wat zij bij haar aantreden ook heeft gedaan), maar alle partijen hebben aangegeven de uitkomst van het referendum te zullen respecteren. De naam kon desondanks pas in 2016 in werking treden, omdat er wettelijk minimaal 1 jaar moet zitten tussen het besluit en de inwerkingtreding. Daarom was gedurende het jaar 2015 de naam van de gemeente tijdelijk - wettelijk - de naam van de grootste fusiepartner: Groesbeek. - Geograaf dr. Klaas Bouwer onderbouwt hier waarom ook hij Berg en Dal de beste keuze vindt.

Naamgeving
De gemeente is genoemd naar het gelijknamige dorp Berg en Dal. Velen vonden dit een passende naam voor de nieuwe gemeente, omdat deze zowel heuvelachtig als lagergelegen gebied omvat (dat laatste met name in de Ooijpolder).

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Berg en Dal.

- Omroep Berg en Dal is de publieke lokale zender voor het grondgebied van deze gemeente.

Reactie toevoegen