Berg (Budel)

Plaats
Buurtschap
Cranendonck
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Berg (Budel)

Terug naar boven

Status

- Berg is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Cranendonck. T/m 1996 gemeente Budel.

- De buurtschap Berg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Budel.

- De buurtschap Berg heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1794 Berg, 1840 Opdenberg.

Naamsverklaring
Betekent berg 'terreinverheffing, heuvel'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Berg ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Bergbosweg, Bergakkers, Voorterdijk en Driebokstraat (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de Voorterdijk). De buurtschap ligt W van het dorp Budel, N van Hamont in België, ONO van Achel in België en Z van het dorp Gastel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Berg 18 huizen met 90 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Jeugd: - "In blokhut 'Op de Berg' van Jeugdclubs Budel zijn wekelijks vaste clubavonden met leeftijdsgenootjes van de jongens- en meisjesclub. Daarnaast zijn er ook door het jaar heen tal van speciale acitiviteiten. Denk aan Sinterklaas, dropping, zwemmen, weekendkamp en natuurlijk het Zomerkamp. Ook wordt het jeugdprinsenpaar van het dorp door de vereniging voorgedragen. Onze vereniging is opgericht in 1952. Voor die tijd waren er al enkele voorlopers van onze vereniging, maar de oprichting van het jeugdpatronaat wordt toch wel gezien als het begin van onze club. In 1963 werd het jeugdpatronaat omgedoopt tot jongensclub Don Bosco; in 1965 werd meisjesclub De Dennerakkers opgericht. Bestuurlijk gingen de jongens- en meisjesclub vanaf 1976 verder onder de naam Katholieke Jeugdclubs Budel. De jaren daarop werden steeds meer activiteiten gezamenlijk gedaan, tot in 1979 voor het eerst de jongens en meisjes samen op kamp gingen. Eigenlijk kunnen we vanaf toen spreken van een gezamenlijke vereniging.

Van 1987 tot aan 2006 zijn we aangesloten geweest bij Jong Nederland. Ook de naam van onze club veranderde hierdoor in Jong Nederland Budel. Hoewel we in deze beginperiode de nodige voordelen hebben gehad van dit lidmaatschap (o.a. tijdens de nieuwbouw van de blokhut), gingen de laatste jaren steeds meer stemmen op om hiermee te stoppen. De verplichtingen aan Jong Nederland vonden we niet meer in relatie met hetgeen we er voor terug kregen. Vanaf 2006 zijn we weer volledig zelfstandig en gaan verder onder de naam Jeugdclubs Budel. Vanaf begin jaren zestig zaten de jongens al in blokhut El Grisio aan de Berg in Budel. Na wat omzwervingen zijn de meisjes hier uiteindelijk ook terecht gekomen. In 1992 is een geheel nieuwe blokhut gebouwd (met veel zelfwerkzaamheid van leiding en ouders). De naam van de blokhut is hetzelfde zoals men deze in de volksmond altijd al noemde: blokhut 'Op de Berg'.

Onze club is in eerste instantie opgestart met een duidelijk katholieke inslag (niet ongebruikelijk voor die tijd). Hoewel we volgens de statuten nog steeds een katholieke vereniging zijn, zijn er tegenwoordig geen activiteiten meer die verband houden met het geloof. Buiten spelen is belangrijk bij tal van activiteiten die we voor de jeugd organiseren. Niet voor niets ligt onze accommodatie in zo’n mooie omgeving en is bijvoorbeeld de jaarlijkse Kampweek een van de belangrijkste activiteiten. Maar tijdens de wekelijkse clubavonden/-dagen zijn ook knutselen en binnen spelen geliefde activiteiten.

Onze accommodatie, blokhut 'Op de Berg', bevindt zich in de bosrijke omgeving van Zuidoost-Brabant dicht bij de grens van zowel België als Limburg. Op steenworp afstand bevindt zich natuurgebied de Leender Bossen en het centrum van Budel is slechts 3 kilometer van de accommodatie verwijderd. Deze groepsaccommodatie, gebouwd in 1989 en in 2007 verbouwd, bestaat uit twee verdiepingen met onder andere een grote speelzaal (12x11m) met opslaande deuren naar het buitenterrein, slaapzolder, riante keuken met 5-pits gasfornuis en koelkast, toilet en douches, mindervalidentoilet en douche, stafruimte en een knutsellokaal.

Het hele gebouw is voorzien van cv, mechanische ventilatie, brandmelding, brandblusinstallatie en telefoon. De blokhut is geschikt voor ongeveer 75 slaapplaatsen. 25 personen op een aparte slaapzolder, en 50 personen in de grote speelzaal. De blokhut ligt op een geheel omheind terrein van 7.500m2, met een speelveld van 1.500m2. Op het terrein mag met tenten gekampeerd worden. Ruime kampvuurcirkel aanwezig. De blokhut is ook te huur voor andere verenigingen en organisaties voor jeugdactiviteiten, kampen, cursussen, teambuilding en andere activiteiten. Voor feesten en partijen is de blokhut niet beschikbaar. In reguliere weekenden is de blokhut beschikbaar vanaf zaterdag 12.30 uur en in schoolvakanties voor volledige weken. Adres: Berg 21."

Reactie toevoegen