Bent

Plaats
Buurtschap
Alphen aan den Rijn
Zuid-Holland

Bent

Terug naar boven

Status

- Bent is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Holland Rijnland, gemeente Alphen aan den Rijn. T/m 1990 gemeente Hazerswoude. In 1991 over naar gemeente Rijnwoude, in 2014 over naar gemeente Alphen aan den Rijn.

- De buurtschap Bent valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hazerswoude-Dorp.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1615 'Pat nade bent'.

Naamsverklaring
De naam verwijst naar bent 'bentgras (Molinia)', een harde grassoort.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bent ligt WNW van het dorp Hazerswoude-Dorp, rond de driesprong van de gelijknamige weg met de wegen Bentweg en Ringdijk, in de polder Groenendijk. De weg Bent loopt vanuit de Bentweg na enkele honderden meters dood. De buurtschap ligt verder NNO van het dorp Benthuizen en de stad Zoetermeer, WZW van de stad Alphen aan den Rijn, ZW van het dorp Hazerswoude-Rijndijk, ZO van het dorp Zoeterwoude-Rijndijk, en OZO van de dorpen Zoeterwoude-Dorp en Zuidbuurt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de buurtschap Bent 4 huizen met 30 inwoners. Tegenwoordig staan er aan de gelijknamige weg ca. 10 huizen, en ook nog ca. 10 huizen aan de aangrenzende Bentweg en Ringdijk, die vermoedelijk ook nog tot de buurtschap te rekenen zijn. In totaal dus ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In de 17e eeuw heeft bij deze buurtschap de Koetenmolen gestaan. Volgens de pagina onder de link ligt de buurtschap aan de Piswetering. Volgens recente kaarten is de naam van die wetering de Padesewetering.

Terug naar boven

Bedrijvigheid

De buurtschap Bent wordt gekenmerkt door boomkwekerijen.

Reactie toevoegen