Bennekom

Plaats
Dorp
Ede
Veluwe
Gelderland

gemeente_bennekom_kadastraal_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Kaart van de in 1818 opgeheven gemeente Bennekom, situatie anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie atlasenkaart.nl)

Kaart van de in 1818 opgeheven gemeente Bennekom, situatie anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie atlasenkaart.nl)

Bennekom

Terug naar boven

Status

- Bennekom is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Ede.

- Bennekom is in 1812 afgesplitst van de gemeente Ede tot een zelfstandige gemeente, en in 1818 weer aan die gemeente toegevoegd.

- Onder het dorp Bennekom vallen ook de buurtschappen De Kraats, Hoekelum en Nergena.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Bennekum.

Oudere vermeldingen
1178 falsum? Berenchem, 1334 Berinchem, 1346 Bernichem, 1595 Bennecum.

Naamsverklaring
Ontstaan uit hem 'woonplaats' van Berninga 'de lieden van de persoon Berno' (bij bernu- 'beer') of uit Beringa hem 'woonplaats van de lieden van de persoon Bero'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Bennekom ligt Z van Ede, en grenst in het N aan de A12 (met O van de Edeseweg ook nog een stuk N daarvan) en in het W aan het Valleikanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Bennekom 180 huizen met 1.453 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 6.000 huizen met ca. 15.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Oud-Bennekom. De vereniging is opgericht in 1946 en heeft meer dan 1.500 leden. De Kostersteen is het zeer informatieve, leerzame en rijk geïllustreerde tijdschrift van de vereniging. Het verschijnt 4x per jaar en wordt gratis toegezonden aan de leden van de vereniging. Via de link zijn oudere nummers (vanaf nr. 1, 1982 t/m nr. 134, 2015) ook online te lezen. Het eerste periodiek van de vereniging heette “Mededelingen”. In november 1971 verscheen de eerste aflevering van de kwartaaluifgave “Mededelingen van de Vereniging Oud-Bennekom”. De Mededelingen hebben een bescheiden omvang van vier pagina's. In 1982 is deze uitgave vervangen door De Kostersteen. Via de link zijn de Mededelingen ook online te lezen.

Verder publiceert de vereniging regelmatig boeken over de geschiedenis van het dorp. En ook zeer informatief is de Tijdbalk die de vereniging heeft gemaakt, met 30 momenten uit de geschiedenis van Bennekom over een periode van ongeveer 4000 jaar, samengesteld door Wim Cromwijk. Genoeg analoog en digitaal leesvoer dus over de geschiedenis van dit dorp om vele avonden mee 'zoet' te zijn!

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bennekom heeft 33 rijksmonumenten.

- Bennekom heeft 68 gemeentelijke monumenten.

- Gereformeerde (PKN) Brinkstraatkerk.

- De collectie van het Kijk- en Luistermuseum omvat gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, streekeigen mutsen daterend van voor of rond 1900, boeren- en burgerklederdracht en veel 'lijfgoed'. De objecten zijn thematisch ondergebracht in levensechte taferelen. In het museum zijn bijv. een compleet ingerichte manufacturenwinkel uit 1868, een schoolklas anno 1920 en een boerendeel met een 'reupelstal' nagebouwd. De collectie mechanische muziekinstrumenten bestaat o.a. uit cilinder- en schijvenspeeldozen, bewegende en muziekmakende figuren, straatpiano's en pijporgels, waaronder een zeldzaam Bruderorgel uit 1870. Onder de (café)speeldozen bevindt zich een zeldzaam Amabile Harmonium, een van de drie nog bestaande exemplaren ter wereld. Tijdens rondleidingen wordt uitleg gegeven en worden mechanische muziekinstrumenten gedemonstreerd en bespeeld.

- Gevelstenen in Bennekom.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kinderdorp Bennekom is een vakantiespeelweek tijdens de zomervakantie voor kinderen van 6 t/m 12 jaar onder het motto 'Niets moet, (bijna) alles mag'.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Zwembad De Vrije Slag noemt zich op haar site "Het mooiste verwarmde buitenbad van Nederland". Het is een veelzijdig, kleurrijk, gastvrij en invalidentoegankelijk openluchtzwembad met faciliteiten om te zwemmen en voor sport en spel. Daarnaast bieden zij klantgerichte zwemlessen en diverse waterclinics voor de basisscholen in Bennekom en omgeving. Een van de toppers van het zwembad is de grote glijbaan, maar ook de springkuil met twee duikplanken is favoriet bij vele bezoekers. Met het verwarmde 50 meter wedstrijdbad bieden zij ook de sportievelingen in de regio de mogelijkheid om hun baantjes te kunnen trekken. De accommodatie is voorzien van gratis Wifi. Laat je verrassen door het vele groen rond de diverse verwarmde zwembaden, van peuterbad - met waterspeelplaats - tot het diepe wedstrijdbad, waarbij rekening is gehouden met jong en ouder. Zo zijn er speelattributen en is er een zandbak met onder andere een mooie watergoot.

- Landschapsbeheer Gelderland heeft bewoners van Gelderse landgoederen geïnterviewd, die vertellen over het leven op het landgoed in kwestie in vroeger tijden. Eén van hen is E.L.T. baron van Isselmuden, eigenaar van landgoed Rollecate aan de Panoramaweg.

- De site van Ondernemersvereniging Bennekom (OVB) biedt het laatste nieuws over winkels en bedrijven, acties en evenementen in het dorpscentrum. Het dorp heeft een modern en gevarieerd winkelbestand. Naast vestigingen van landelijke winkelketens kent het dorp ook een groot aantal speciaalzaken met een aantrekkelijk assortiment. Klanten kunnen rekenen op een vriendelijke en persoonlijke benadering. De goede bereikbaarheid en de uitstekende gratis parkeervoorzieningen in het centrum zorgen ervoor dat winkelen in Bennekom een plezierige ervaring is.

- Stichting Mooi Binnenveld (opgericht in 2016) zet zich in voor aankoop en beheer van natuur in Het Binnenveld, het grote buitengebied tussen Ede, Veenendaal, Rhenen en Wageningen. De stichting is toekomstig eigenaar van 50 hectare van de in het gebied gelegen Binnenveldse Hooilanden, gelegen in het uiterste W van het grondgebied van Bennekom, in het W grenzend aan het Valleikanaal. De financiering van de plannen wordt gerealiseerd via de verkoop van certificaten. Ook Coöperatie Binnenveldse Hooilanden (vermoedelijk een onderdeel van Agrarische natuurvereniging Het Binnenveld?) koopt een deel van het natuurgebied als aanvulling op de agrarische bedrijfsvoering. Staatsbosbeheer is al eigenaar van een groot deel van het gebied. Deze drie eigenaren gaan de natuur in dit gebied in samenwerking beheren.

Het gaat om een aaneengesloten gebied van in totaal 280 hectare, waar straks zeldzame natuur komt, zoals blauwgrasland, trilveen en dotterbloemhooiland. 113 hectare van het gebied het Binnenveld is aangewezen als Natura 2000-gebied. Bezwaren tegen deze aanwijzing door diverse partijen zijn door de Raad van State in mei 2015 ongegrond verklaard. Begin 2019 is gestart met de - 2 jaar durende - ontwikkeling van het nieuwe natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden. Het gaat daarbij onder meer om het verleggen van een aantal sloten in het gebied. Daarnaast wordt de oude waterloop Kromme Eem weer hersteld. Enkele percelen zullen worden afgeplagd. Om de ontwikkeling van bijzondere plantensoorten te stimuleren, zal daarna maaisel van de eveneens in dit gebied gelegen Bennekomse Meent over de terreinen worden verspreid.

Terug naar boven

Beeld

- Sinds 26 april 2016 schrijft Jan van Eck iedere werkdag onder de noemer 'Bennekoms Plaatje' een verhaaltje bij een foto die hij zelf gemaakt heeft. Jan registreert al fietsend door Bennekom en omgeving allerlei kleine en grote zaken, maakt er een foto van en schrijft er een verhaaltje bij waarin vaak een kwinkslag zit verwerkt. Iedere werkdag tussen 7 en 8 uur ‘s morgens verschijnt er een nieuw 'plaatje met praatje' van Jan van Eck op Instagram. Op 30 mei 2018 is het 500e Bennekoms Plaatje verschenen. Gefeliciteerd Jan met deze mijlpaal! Hier vind je het archief van - meer dan 500 dus! - Bennekomse Plaatjes.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bennekom.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Journalist Mark Hemmer begint in 2012 samen met zijn vrouw Josina Intrabartolo aan het avontuur van dorpsglossy 'benn. Het blad over Bennekom'. Het 2x per jaar verschijnende magazine - dat door tientallen enthousiaste vrijwilligers gratis huis-aan-huis wordt bezorgd in het dorp en in buurkern Wageningen-Hoog - bevat leuke, enthousiaste en inspirerende verhalen die tot doel hebben om Bennekommers met elkaar te verbinden.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Bennekom is opgericht in 1954. Sindsdien hebben ze natuurlijk heel veel meegemaakt, wat je kunt lezen op de pagina geschiedenis van de voetbalvereniging, door Guus van Holland, oud-lid en sportredacteur van NRC Handelsblad.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Bennekom.

Reactie toevoegen