Bennekom

Plaats
Dorp
Ede
Veluwe
Gelderland

bennekom dorpsstraat met hotel dorpzicht 1948 [640x480].jpg

Bennekom Dorpsstraat met Hotel Dorpzicht 1948

Bennekom Dorpsstraat met Hotel Dorpzicht 1948

GL kadastrale gemeente Bennekom in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeente Bennekom in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeente Bennekom in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Bennekom

Terug naar boven

Status

- Bennekom is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Ede.

- Onder het dorp Bennekom vallen ook de buurtschappen De Kraats, Hoekelum en Nergena.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Bennekum.

Oudere vermeldingen
1178 falsum? Berenchem, 1334 Berinchem, 1346 Bernichem, 1595 Bennecum.

Naamsverklaring
Ontstaan uit hem 'woonplaats' van Berninga 'de lieden van de persoon Berno' (bij bernu- 'beer') of uit Beringa hem 'woonplaats van de lieden van de persoon Bero'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Bennekom ligt Z van Ede, en grenst in het N aan de A12 (met O van de Edeseweg ook nog een stuk N daarvan) en in het W aan het Valleikanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Bennekom 180 huizen met 1.453 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 6.000 huizen met ca. 15.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Oud-Bennekom. De vereniging is opgericht in 1946 en heeft meer dan 1.500 leden. De Kostersteen is het zeer informatieve, leerzame en rijk geïllustreerde tijdschrift van de vereniging. Het verschijnt 4x per jaar en wordt gratis toegezonden aan de leden van de vereniging. Via de link zijn oudere nummers (vanaf nr. 1, 1982 t/m nr. 134, 2015) ook online te lezen. Het eerste periodiek van de vereniging heette “Mededelingen”. In november 1971 verscheen de eerste aflevering van de kwartaaluifgave “Mededelingen van de Vereniging Oud-Bennekom”. De Mededelingen hebben een bescheiden omvang van vier pagina's. In 1982 is deze uitgave vervangen door De Kostersteen. Via de link zijn de Mededelingen ook online te lezen. Verder publiceert de vereniging regelmatig boeken over de geschiedenis van het dorp. En ook zeer informatief is de Tijdbalk die de vereniging heeft gemaakt, met 30 momenten uit de geschiedenis van Bennekom over een periode van ongeveer 4000 jaar, samengesteld door Wim Cromwijk. Genoeg analoog en digitaal leesvoer dus over de geschiedenis van dit dorp om vele avonden mee 'zoet' te zijn.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bennekom heeft 33 rijksmonumenten.

- Bennekom heeft 68 gemeentelijke monumenten.

- Gereformeerde (PKN) Brinkstraatkerk.

- De collectie van het Kijk- en Luistermuseum omvat gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, streekeigen mutsen daterend van voor of rond 1900, boeren- en burgerklederdracht en veel 'lijfgoed'. De objecten zijn thematisch ondergebracht in levensechte taferelen. In het museum zijn bijv. een compleet ingerichte manufacturenwinkel uit 1868, een schoolklas anno 1920 en een boerendeel met een 'reupelstal' nagebouwd. De collectie mechanische muziekinstrumenten bestaat o.a. uit cilinder- en schijvenspeeldozen, bewegende en muziekmakende figuren, straatpiano's en pijporgels, waaronder een zeldzaam Bruderorgel uit 1870. Onder de (café)speeldozen bevindt zich een zeldzaam Amabile Harmonium, een van de drie nog bestaande exemplaren ter wereld. Tijdens rondleidingen wordt uitleg gegeven en worden mechanische muziekinstrumenten gedemonstreerd en bespeeld.

- Gevelstenen in Bennekom.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Landschapsbeheer Gelderland heeft bewoners van Gelderse landgoederen geïnterviewd, die vertellen over het leven op het landgoed in kwestie in vroeger tijden. Eén van hen is E.L.T. baron van Isselmuden, eigenaar van landgoed Rollecate aan de Panoramaweg.

Terug naar boven

Beeld

- Sinds 26 april 2016 schrijft Jan van Eck iedere werkdag onder de noemer 'Bennekoms Plaatje' een verhaaltje bij een foto die hij zelf gemaakt heeft. Jan registreert al fietsend door Bennekom en omgeving allerlei kleine en grote zaken, maakt er een foto van en schrijft er een verhaaltje bij waarin vaak een kwinkslag zit verwerkt. Iedere werkdag tussen 7 en 8 uur ‘s morgens verschijnt er een nieuw 'plaatje met praatje' van Jan van Eck op Instagram. Op 30 mei 2018 is het 500e Bennekoms Plaatje verschenen. Gefeliciteerd Jan met deze mijlpaal! Hier vind je het archief van - meer dan 500 dus! - Bennekomse Plaatjes.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bennekom.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Bennekom.

Reactie toevoegen