Benedenkerk

Plaats
Buurtschap
Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

Benedenkerk..JPG

In buurtschap Benedenkerk

In buurtschap Benedenkerk

Benedenkerk.JPG

Benedenkerk, middenin de Krimpenerwaard

Benedenkerk, middenin de Krimpenerwaard

Benedenkerk

Terug naar boven

Status

- Benedenkerk is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Krimpenerwaard. T/m 1984 gemeente Stolwijk. In 1985 over naar gemeente Vlist, in 2015 over naar gemeente Krimpenerwaard.

- De buurtschap Benedenkerk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Stolwijk.

- De buurtschap Benedenkerk heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de ligging beneden (= stroomafwaarts of westelijk van) de kerk van Stolwijk.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Benedenkerk ligt ZW van het dorp Stolwijk, rond de Benedenkerkseweg naar Berkenwoude. De buurtschap ligt verder NO van het dorp Berkenwoude, ZO van het dorp Moordrecht, Z van de stad Gouda, ZW van het dorp Haastrecht, NW van de stad Schoonhoven en NNW van het dorp Bergambacht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Benedenkerk heeft ca. 110 huizen en ca. 10 bedrijfsgebouwen, met ca. 280 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In Benedenkerk vind je nog veel monumentale oude boerderijen, waarvan 1 rijksmonument, zijnde de 18e-eeuwse boerderij van het hallehuistype op nr. 110.

- De markante gietijzeren tweelingbrug uit 1888, op de kruising van de Benedenkerkseweg met de Provincialeweg, is beeldbepalend voor de (toegang tot de) buurtschap. In 2013 hebben de inwoners van Benedenkerk met diverse festiviteiten het 125-jarig bestaan van de bruggen gevierd. De zuidelijke ophaalbrug en de noordelijke ophaalbrug zijn, naast de hiervoor genoemde boerderij, de andere 2 rijksmonumenten van deze buurtschap.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Overzicht van waargenomen diersoorten in buurtschap Benedenkerk (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten ziet, leg de datum dan een stuk, bijvoorbeeld een jaar, terug).

Terug naar boven

Voorzieningen

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Benedenkerk is de enige buurtvereniging in de voormalige gemeente Stolwijk. De vereniging is vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog opgericht. “Op dat moment was het doel het vieren van de bevrijding. Daarna probeerden we vooral mensen bij elkaar te krijgen door het organiseren van feestavonden met toneelstukken. Vroeger was er nog geen televisie, dus toen was het altijd erg druk. Maar op een gegeven moment zijn we daarmee gestopt. Nu organiseren wij alleen nog eenmaal per jaar een feest- en contactavond met wat muziek en een hapje en een drankje”, aldus in 2002 de toenmalige voorzitter Arie Teeuwen. Op de feestavond komen altijd veel mensen af. “Mensen die hier vroeger gewoond hebben, maar inmiddels verhuisd zijn, vinden het leuk hun oude buurtjes weer eens te zien. Ook voor mensen die hier pas zijn komen wonen, zijn de avonden erg leuk. En je ziet elkaar allemaal weer eens.”

De andere activiteit die Buurtvereniging Benedenkerk organiseert, is het plaatsen van de molen naast het bruggetje bij de Benedenkerkseweg met Koningsdag. “Ieder jaar zetten wij de molen neer en versieren wij de boel. Dat blijft dan twee tot drie weken staan.” Met elkaar zorgt de vereniging ervoor dat de lampjes in orde zijn en dat de snoeren worden gecontroleerd. “Iedereen doet eigenlijk wel wat. De één is op een bepaald gebied wat handiger dan een ander. Het gaat allemaal heel gemoedelijk.” Op Bevrijdingsdag, 5 mei, doet de vereniging mee aan de 5-jaarlijkse allegorische optocht door Stolwijk en Berkenwoude. Arie Teeuwen vindt 'zijn' buurtschap vooral in het voorjaar erg mooi. “Mijn favoriete plek is vooraan in de buurt. Als je dan de buurt inkijkt, zie je mooi het silhouet. En vooral in het voorjaar als de nieuwe bladeren aan de bomen komen, is het heel mooi.”

Ook de saamhorigheid in Benedenkerk vindt Teeuwen bijzonder. “Vooral rondom de brug is die erg groot. Er is een bepaald groepje van zo’n 25 gezinnen dat elkaar regelmatig ziet. Ik hoop dat de buurtvereniging nog lang blijft bestaan. Zolang er enthousiaste mensen zijn, is dat geen probleem. Wij hebben er met zijn allen veel schik in en dat is het belangrijkste. Op dit moment is de gemiddelde leeftijd van de bestuursleden rond de 60 jaar. Of jongeren dat op een gegeven moment willen overnemen, weet ik niet. Maar ik hoop van wel. Wij zijn toch de enige buurtvereniging hier in Stolwijk.” (903, 13-2-2002) Inmiddels - 18 jaar verder - vragen wij ons af of de buurtvereniging nog bestaat, omdat de site van de vereniging is opgeheven?

Reactie toevoegen