Benedenberg

Plaats
Buurtschap
Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

Benedenberg

Terug naar boven

Status

- Benedenberg is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Krimpenerwaard. T/m 2014 gemeente Bergambacht.

- De buurtschap Benedenberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bergambacht.

- De buurtschap Benedenberg heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1696 Beneden Bergh.

Naamsverklaring
Genoemd naar de ligging beneden 'lager gelegen, stroomafwaarts' ten opzichte van Berg (= Bergambacht), ter onderscheiding van Bovenberg.(1) De toponiemen boven en beneden worden in de regio ook gebruikt om de ligging van een buurt respectievelijk oostelijk en westelijk van de ‘hoofdplaats’ aan te geven.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Benedenberg ligt rond de gelijknamige weg, direct WNW van het dorp Bergambacht. In het W gaat de buurtschap over in de buurtschap Zuidbroek. De buurtschap ligt verder OZO van het dorp Berkenwoude, ZZW van het dorp Stolwijk, W van de stad Schoonhoven, NW van het dorp Ammerstol, NO van het dorp Lekkerkerk en O van het dorp Ouderkerk aan den IJssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Benedenberg omvat ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het wegdek en de brug van buurtschap Benedenberg verkeren niet in optimale staat, maar het Hoogheemraadschap doet er 'binnen het redelijke' alles aan wat in haar vermogen ligt om deze objecten in zo goed mogelijke conditie te houden. Een inwoner heeft het Hoogheemraadschap in 2013 aangeklaagd en gesteld schade te lijden door de niet optimale staat van weg en brug, en dat dit door het Hoogheemraadschap vergoed zou moeten worden, maar is door de rechtbank in het ongelijk gesteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Benedenberg is bezienswaardig vanwege het landschap en de vele oude monumentale boerderijen. Enkele daarvan zijn rijksmonument, namelijk de Hendrikahoeve op nr. 42 (halverwege 19e eeuw), nr. 64 (mogelijk 18e eeuw), nr. 81 (17e-18e eeuw), nr. 94 plus boenhok (ca. 1860) en nr. 109 (eind 17e of begin 18e eeuw).

- Vroeger had de Krimpenerwaard erg veel te lijden van overstromingen. De boer joeg het vee dan het huis in. De vloer van de kamer en gang moesten dus zeer stevig zijn. Veel boerderijen in onder meer de buurtschap Benedenberg hebben een waterzolder. Dat is aan de buitenkant te zien aan de voordeur: die ligt anderhalve meter boven de grond. Zo hielden mens en dier droge voeten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het merendeel van het overtollige water in de polders van Bergambacht vindt zijn weg naar het gemaal via de Nieuwe Wetering, de Kadijk-West en de Reewetering. Deze komen uit in de Molenvliet achter het gemaal Krimpenerwaard. De doorstroming ter hoogte van Benedenberg was onvoldoende, waardoor opstuwing ontstond, wat verderop in de Krimpenerwaard tot wateroverlast kon leiden. Om de wateraan- en afvoer naar het gemaal te verbeteren is in 2016 tussen de huisnrs. 112 en 114 een verkeersbrug aangelegd. Verder is tussen de buurtschap en de N210 een dam met duiker vervangen door een landbouwbrug. Door de aanleg van deze bruggen is de aan- en afvoer van water in de polders van Bergambacht verbeterd, waardoor wateroverlast in de Krimpenerwaard wordt voorkomen.

Terug naar boven

Links

- Kinderopvang: - Kinderopvangboerderij Achter 't Potdeksel (Benedenberg 66) is gevestigd in het voormalige stalgedeelte van een 300 jaar oude monumentale boerderij. De naam is enerzijds afgeleid van de oud-Hollandse uitdrukking “als potdeksel dienen” wat vrij vertaald betekent “voor andermans kinderen zorgen” en anderzijds afkomstig is van de monumentale term “potdekselen”. Deze term behelst de techniek van de betimmering van de gevel aan de oostzijde van de stal: geteerde houten planken werden vroeger over elkaar heen gelegd en vastgespijkerd, zodat regen en wind niet binnen konden dringen. Deze techniek zorgde er tevens voor dat de houten planken niet makkelijk gingen rotten.

Reactie toevoegen