Belfeld

Plaats
Dorp
Venlo
Noord-Limburg
Limburg

LB gemeente Belfeld in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Belfeld in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Belfeld in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Belfeld

Terug naar boven

Status

- Belfeld is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Venlo. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2000.

- Wapen van de voormalige gemeente Belfeld.

- Onder het dorp Belfeld vallen ook de buurtschappen Bolenberg, Geloo (Limburgs: Geloë), Leemhorst (deels, voor een pand) en Maalbeek.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Belvend.

Oudere vermeldingen
1326 Belven, 1364 Beblevelt, 1394-1398 Bollefelt, 1407 Belfelt, 1551 Belffen, Belffent, 1883 Belveld.

Naamsverklaring
De plaatselijke uitspraak sluit nauw aan bij de oudste vorm. De betekenis is onduidelijk. Gesuggereerd is uit te gaan van een samenstelling van bel ontstaan uit het Germaanse bala* 'wit' en ven 'veen'. Vergeleken worden dan namen als Witteveen en het ter plaatse bekende Witveld, maar deze verklaring is niet waarschijnlijk. Belven (België), 1266 dien hof van bellevate, heeft een andere oorsprong en is ontstaan uit het Romaanse bellos* valles 'mooi dal'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Belfeld ligt Z van Venlo, Tegelen en Steyl, NO van Reuver en Offenbeek. De dorpskern grenst in het W aan de Maas en in het O aan de A73. O van de A73 ligt nog een even groot stuk buitengebied, dat in het O aan Duitsland grenst.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Belfeld 68 huizen met 409 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 18/107 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Geloo 31/197 en Bolenberg 19/105. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.500 huizen met ca. 5.900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Belfeld, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal.

- Op de site van Loe Giesen uit Reuver vind je o.a. een uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van de voormalige gemeente Belfeld plus duiding van alle mogelijke toponiemen in dit gebied.

- Inwoner Piet Simons heeft onder het pseudoniem Pidor een prachtige site gemaakt met veel verhalen over de geschiedenis van Belfeld, deels in het lokale dialect. Met ook een lijst van dialectwoorden en een dialectwoordenboek.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Belfeld heeft 3 rijksmonumenten.

- In 1558 wordt voor de eerste maal een kapel gemeld in Belfeld, in 1839 opgevolgd door een neoclassicistisch kerkje en in 1912 door een neoromaanse basiliek. Eind 1944 en begin 1945 wordt deze kerk door geallieerd oorlogsgeweld verwoest. In 1950 wordt daarom de huidige St. Urbanuskerk gebouwd. De kerk maakt deel uit van de Parochiefederatie Belfeld Steyl Tegelen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Belhamels. - Jeugdcarnaval Belfeld.

- Najaarsmarkt (op een zondag in september).

- Stichting Cultuur en Sport Belfeld organiseert door het jaar heen diverse evenementen voor jong en ouder binnen de Belfeldse gemeenschap, waaronder de Kermis (lang weekend eind september) met o.a. Oktoberfest-Party, live artiesten en Kermisloop.

- WinterSfeerMarkt (op een zaterdag in november).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Stichting Bel Arte zet zich in voor een aantrekkelijk cultureel aanbod in Belfeld.

- IVN 'De Steilrand' heeft als werkgebied de gemeente Beesel en de voormalige gemeenten Belfeld en Tegelen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Belfeld.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Belfeld.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Belfeld op Facebook.

- Jeugd: - Bij Scouting besteden kinderen en jongeren op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd in de natuur. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander. Zo ontwikkelen de kinderen en jongeren zich op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen ze de ruimte om te ontdekken en te leren. Binnen Scouting Belfeld (ca. 100 leden) zijn er verschillende speltakken waarin kinderen en jongeren uit één leeftijdsgroep hun spel spelen. De leeftijdsgroepen zijn 7-11 jaar (Kabouters en Welpen), 11-15 jaar (Gidsen en Verkenners), 15-18 jaar (Explorers) en 18 jaar en ouder (De STAMM). Verenigingsgebouw De Kozakkenhut ligt midden in het dorp, op ruim bosachtig terrein, hierdoor zijn alle scouting spellen mogelijk.

- Zorg: - Zorgboerderij 't Jaegershoes.

Reacties

(2)

In de tekst komt meerdere malen voor: ''Kapelleke'' dit is een foutieve aanduiding! Het moet zijn ''Kapelke''.
Met vriendelijke groet,
Henk Coppes

Red.:
Dank voor uw alertheid, we hebben het aangepast.

Geachte heer/mevrouw,
Kapelke van Geloo is onjuist!
Juist is:
Kapelke van Geloe.
Met vriendelijke groet,
Henk Coppes

Red.:
Dank voor uw tip. De Nederlandse naam van de buurtschap blijkt Geloo te zijn, de Limburgse Geloë. Die hebben wij nu beide vermeld.

Reactie toevoegen