Beldert

Plaats
Buurtschap
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland
Zeeland

Beldert

Terug naar boven

Status

- Beldert is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek en gemeente Schouwen-Duiveland. T/m 1960 gemeente Dreischor. In 1961 over naar gemeente Brouwershaven, in 1997 over naar gemeente Schouwen-Duiveland.

- De buurtschap Beldert valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Dreischor.

- De buurtschap Beldert ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1504-1505 Bellaert, 1637 Beldert.

Naamsverklaring
Schijnt van oorsprong een waternaam te zijn. In Zeeland komt de geslachtsnaam Bellaert al in de middeleeuwen voor, maar daarmee is de naam nog niet verklaard. Een klanknabootsende benaming (bij de Indo-Europese wortel bhel* 'gezwollen') en dan iets als: bruller, bulderaar? Misschien verband met Bildert, een van de drie schorren van Dreischor?(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Beldert ligt Z van het dorp Dreischor, rond de driesprong van de Bellaertweg met de weg die richting O Zuiddijkweg heet en richting W Beldert. De buurtschap ligt verder W van het Grevelingenmeer, WNW van het dorp Sirjansland, NW van het dorp Oosterland, N van het dorp Nieuwerkerk, NO van de stad Zierikzee en OZO van het dorp Noordgouwe.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Beldert niet apart vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap heeft een landbouwhaventje gehad, met stoomgemaal en spuisluis.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Beldert, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Via deze link kun je 12 mooie oude ansichtkaarten en foto's van buurtschap Beldert bekijken, met name van het landbouwhaventje. In 2017 heeft Gemeentearchief Schouwen-Duiveland een prachtige foto geschonken gekregen van een particulier, namelijk van het landbouwhaventje anno 1925, met de bietencampagne in volle actie. Met o.a. een 'peekruwaegen', en een 'peeschuve'; een houten goot rustend op een schraag op de kaai en met het andere uiteinde hangend boven het ruim van het schip. Vanuit de wagen werden de suikerbieten via de goot in het ruim geladen. Op de voorgrond een boerenwagen met 'peeplanken'.

Reactie toevoegen