Bekenes

Plaats
Buurtschap
Woerden
Utrecht

Bekenes

Terug naar boven

Status

- Bekenes is een buurtschap in de provincie Utrecht*, gemeente Woerden. T/m 31-1-1964 gemeente Barwoutswaarder. Per 1-2-1964 over naar gemeente Woerden.
* T/m 1988 in de provincie Zuid-Holland. In 1989 is de gemeente Woerden, en daarmee dus ook deze buurtschap, door een provinciale grenscorrectie overgegaan naar de provincie Utrecht.

- De buurtschap Bekenes valt, ook voor de postadressen, onder de stad Woerden.

- De buurtschap Bekenes heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Gemeentenaam
De gemeente Barwoutwaarder werd ook wel 'Barwoutswaarder en Bekenes' genoemd, zijnde de enige twee kernen waar deze gemeente uit bestond.

Achternaam
Er zijn ook personen met de achternaam Bekenes. In 2007 waren dat er 22, in 1947 15, die in grote meerderheid in de provincie Zuid-Holland woonden. Het is daarom aannemelijk dat de voorouders van deze personen uit deze buurtschap afkomstig zijn.

Oudere vermeldingen
1363 Bekenesse, 1615 en 1639 Bakenes, 1661 kopie Beeckenes.

Naamsverklaring
Samenstelling van nes 'in water uitstekende punt land, landtong' en misschien de waternaam Beke 'beek', wat echter voor een veenwater in deze streken een uitzonderlijke naam is. Daarom is ook gedacht aan een persoonsnaam Beke.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bekenes ligt rond de weg Barwoutswaarder (het gedeelte van deze weg vanaf huisnummer 83, in W richting). De buurtschap ligt direct O van het dorp Nieuwerbrug aan den Rijn, W van de stad Woerden, aan de Z oever van de rivier de Oude Rijn, N van de A12/E25/E30, NNO van het dorp Waarder, ZZW van het dorp Zegveld en ZO en Z van het dorp Meije.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Bekenes 32 huizen met 218 inwoners. De buurtschap is inmiddels deels getransformeerd tot industriegebied. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen en ca. 5 bedrijfsgebouwen, met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De steenfabriek in Bekenes is kort voor de Tweede Wereldoorlog gesloten. Het complex is in gebruik genomen door een houthandel, die daar nog altijd is gevestigd (Verweij Houttechniek).

Reacties

(2)

Ik kom deze plaatsnaam inderdaad tegen in een akte van een notaris te Oudewater d.d. 4-5-1684, met de door u genoteerde in die tijd geldende spelling: "Compareerde Willem Loij wonende op Beeckenes, is schuldig aan Lucas Willemse Ruijselaer wonende tot Waerder, de somme van driehondert gulden geleend geld."
Dankzij uw website kon ik de locatie definitief plaatsen. Thanks!

Graag gedaan! Dat is mooi om te horen, dat het nut dat dit onderdeel van het hoofdstuk Naam beoogt te hebben inderdaad zijn 'vruchten afwerpt'. Een van onze doelen is namelijk om alle oudere spellingen - formeel en informeel - die er van alle plaatsen in ons land ooit zijn geweest, te vermelden onder het kopje 'Oudere vermeldingen' in het hoofdstuk Naam. Met als doel dat genealogen en andere onderzoekers die een oude spelling van een huidige plaatsnaam in een archiefstuk en dergelijke zien staan (maar zich er niet altijd van bewust zijn wélke huidige plaatsnaam het betreft, dat kan men immers niet 'ruiken'), met behulp van de zoekfunctie van onze site de huidige plaats(naam) kunnen lokaliseren. De zoekfunctie geeft dan immers als resultaat de pagina van de huidige plaats(naam), waar/omdat men dan onder het kopje 'Oudere vermeldingen' die oude spelling vindt, en daarmee inderdaad kan traceren dat die oude spelling op de plaats in kwestie betrekking heeft. Waar wij in dat opzicht genealogen e.d. dus mee van dienst kunnen zijn. En daar is uw casus, dat de vermelding 'Beeckenes' dus betrekking blijkt te hebben op de buurtschap met de huidige spelling Bekenes, dus een mooi voorbeeld van!
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen