Beinsdorp

Plaats
Dorp
Haarlemmermeer
Kennemerland
Noord-Holland

Beinsdorp

Terug naar boven

Status

Beinsdorp is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de steek Kennemerland, gemeente Haarlemmermeer.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Het dorp heette aanvankelijk Hillegommerbuurt, naar de ligging tegenover Hillegom. De huidige plaatsnaam is in 1959 toegekend.

Naamgeving
Beinsdorp is genoemd naar een eiland in het voormalige Haarlemmermeer.

Naam komt ook elders voor
Niet te verwarren met de Groningse buurtschap Burgemeester Beinsdorp.

Terug naar boven

Ligging

Beinsdorp ligt aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, O van het dorp Hillegom. Verder ligt het dorp NW van het dorp Nieuw-Vennep, ZW van de stad Hoofddorp, ZW van het dorp Zwaanshoek en NO van de dorpen Lisserbroek en Lisse.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Uit onze gegevens wordt niet duidelijk of Beinsdorp, dat dus een eiland was en mogelijk ook wel De Vennip werd genoemd, in 1840 nog wel of niet meer bestond. Zou het eiland toen nog wel hebben bestaan, dan zou het enkel hooiland zonder bewoning zijn geweest. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De nederzetting Beinsdorp omvatte lange tijd alleen lintbebouwing aan de Hillegommerdijk en de Venneperweg. Pas sinds 1985 is er door nieuwbouw sprake van komvorming.

- Nadere informatie over de geschiedenis van Beinsdorp.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In Haarlemmermeer is grote behoefte aan meer woningen. De westkant van de gemeente is aangewezen als gebied om nieuwe woningen te bouwen. Hier is het mogelijk om dorpse en landelijke woongebieden te maken. Gemeente Haarlemmermeer heeft samen met de provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Rijnland het uitvoeringsplan ‘Parels aan de Ringvaart’ opgesteld. Hierin staat hoe partijen de ontwikkeling van de westkant van Haarlemmermeer gaan aanpakken. In 2014 is dit document door de gemeenteraad vastgesteld. Een belangrijk onderdeel van het plan is de ontwikkeling van de vier ‘dubbeldorpen’ aan de Ringvaart. Dit zijn dorpen, met elk een eigen karakter, die zijn verbonden met een dorp aan de overkant van de vaart. Het gaat om de dorpen Lisserbroek, Cruquius, Zwaanshoek en Beinsdorp. Lisserbroek is het eerste dorp dat uitgebreid wordt.

- Het geldende Bestemmingsplan voor Beinsdorp dateert uit 2013 (het dorp valt onder Bestemmingsplan Buitengebied Midden).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van de in 1933 opgerichte IJsclub Juliana. Ze zijn destijds begonnen op de Ringvaart. Sinds 1966 hebben ze een landijsbaan. Buiten het winterseizoen is het terrein in gebruik als sportveld, én op de 1e zondag van juli organiseren ze er jaarlijks muziekfestival Beinsdorp Local Live, met een 3-tal bands.

- Weekend in november: jaarlijkse uitvoering van Toneelvereniging Ons Genoegen.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - De maandelijkse Dorpskrant Het Ankertje is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Beinsdorp.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Het Eiland.

- Overige verenigingen: - De in 1945 opgerichte Toneelvereniging Ons Genoegen bestaat uit een enthousiaste groep mensen die het heerlijk vinden om theater te maken. Jaarlijks brengen ze in een weekend in november een nieuw stuk op der planken. De repetitieavond is vaak een mengeling van hard werken en veel lachen, oftewel zoals de Engelsen dat zo mooi noemen: "Work hard, play hard". De regisseur weet hen altijd uit te dagen, waardoor zij extra gestimuleerd worden om er een geweldige uitvoering van te maken. Desgewenst zijn ze eventueel te boeken om ergens op locatie te spelen. De stukken die ze spelen zijn blijspelen, kluchten en tragikomedies. Ook hebben ze ooit een musical ten gehore gebracht.

Terug naar boven

Bekende inwoner

- Esmee Visser (Leiden, 27 januari 1996) is een langebaanschaatsster woonachtig te Beinsdorp. Visser is in 2018 Europees kampioene geworden op de 3000 meter en olympisch kampioene op de 5000 meter. In maart 2018 is ze daarvoor op grootse wijze gehuldigd in het dorp. Zie ook het interview met Esmee Visser n.a.v. de huldiging.

Reactie toevoegen