Beets

Plaats
Dorp
Edam-Volendam
Waterland
Noord-Holland

Beets NH dorpsgezicht [640x480].jpg

Beets NH Dorpsgezicht

Beets NH Dorpsgezicht

Beets..JPG

Beets aan de Korsloot, vroeger een open verbinding met de Zuiderzee.

Beets aan de Korsloot, vroeger een open verbinding met de Zuiderzee.

Beets. (2).JPG

Het mooie waterrijke dorp Beets.

Het mooie waterrijke dorp Beets.

Beets. (3).JPG

Hier staan we bij de kerk van Beets.

Hier staan we bij de kerk van Beets.

NH gemeente Beets in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Beets in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Beets in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Beets

Terug naar boven

Status

- Beets is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland, gemeente Edam-Volendam. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-7-1970. Per 1-8-1970 over naar gemeente Zeevang, in 2016 over naar gemeente Edam-Volendam.

- Wapen van de voormalige gemeente Beets.

Terug naar boven

Naam

Kwam ook elders voor
In oude documenten kun je ook nog een ander dorp Beets tegenkomen (waarbij je je dus moet vergewissen wélk Beets het betreft), namelijk als dorp in Fryslân. Dit dorp is echter de afgelopen eeuw geleidelijk grotendeels verdwenen en leeft ter plekke nog voort als buurtschap Ald Beets.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Beets ligt ZO van de dorpen Oudendijk, Grosthuizen, Avenhorn en De Goorn, ZW van de dorpen Scharwoude en Berkhout en de stad Hoorn, W van het dorp Schardam, N van het dorp Oosthuizen, NO van het dorp Middenbeemster, ONO van de dorpen Noordbeemster en Westbeemster en OZO van het dorp Schermerhorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente en het dorp Beets 71 huizen met 412 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 210 huizen met ca. 525 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Beets.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Beets heeft 4 rijksmonumenten.

- De kerk van Beets is een eenbeukige kruiskerk, bestaande uit een driezijdig gesloten koor, een dwarsbeuk (transept) met vrij korte armen en een schip. Op het westeind van het schipdak staat een houten torentje.
Het bouwjaar van de oorspronkelijke kerk wordt geschat rond 1360, uitgevoerd in hout (vaksteenconstructie) of baksteen en voorzien van een zadeldak met schildeind. In de loop der eeuwen is er natuurlijk het nodige aan verbouwd en gerestaureerd. De luidklok dateert uit 1650 en is gegoten door François en Pieter Hemony. In 1943 is de klok (t.b.v. de Duitse kanonnenindustrie) uit de toren verwijderd en opgeslagen in een depot ergens in Groningen. Na de oorlog bleek de klok gelukkig bewaard te zijn gebleven en kon daarom worden teruggeplaatst. In 1982 komt de kerk in het bezit van Stichting Oude Hollandse Kerken (SOHK), omdat de lokale gemeenschap het onderhoud niet meer kan opbrengen.

Tegenwoordig zet Stichting Vrienden van de Beetser Kerk zich in voor het behoud van de monumentale kerk van Beets, middels o.a. het organiseren van activiteiten op sociaal, cultureel, maatschappelijk en religieus gebied. Regelmatig, vrijwel maandelijks, zijn er theatervoorstellingen en concerten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Beets (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Meester Haye.

Reactie toevoegen