Basse

Plaats
Buurtschap
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

basse_zwembad_t_tolhekke_kopie.jpg

Basse, zwembad 't Tolhekke, ansichtkaart uit zo te zien de jaren zestig

Basse, zwembad 't Tolhekke, ansichtkaart uit zo te zien de jaren zestig

basse_battle_of_basse.jpg

Een van de jaarlijkse evenementen in Basse is de Battle of Basse (autocross) op een zondag in augustus

Een van de jaarlijkse evenementen in Basse is de Battle of Basse (autocross) op een zondag in augustus

basse_tt_kopie.jpg

Een ander evenement waarbij heel Basse op zijn kop staat, en er meer motorrijders verblijven dan inwoners, is de TT van Basse (september). In 2014 is de TT van Basse verkozen tot Mooiste CRT-evenement van 2014 (zie verder Jaarlijkse evenementen).

Een ander evenement waarbij heel Basse op zijn kop staat, en er meer motorrijders verblijven dan inwoners, is de TT van Basse (september). In 2014 is de TT van Basse verkozen tot Mooiste CRT-evenement van 2014 (zie verder Jaarlijkse evenementen).

Basse

Terug naar boven

Status

- Basse is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Steenwijkerwold, in 1973 over naar gemeente Steenwijk, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- De buurtschap Basse heeft een eigen postcode (8342) en postale plaatsnaam in het postcodeboek en in de gemeentelijke basisregistraties (BAG) en is daarmee een formele woonplaats. In de praktijk is de buurtschap voor voorzieningen op omliggende kernen aangewezen (Steenwijkerwold, Oldemarkt). Buur-buurtschappen Basserveld en Molenhoek delen met buurtschap Basse dezelfde postale plaatsnaam en postcode.

- De buurtschap Basse heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De oudst bekende vermelding is uit ca. 1425, als de naam Bassinghe voorkomt als erf onder Paasloo. 1865 Basse.

Naamsverklaring
Bassinghe
betekent 'bij de lieden van de persoon Basse'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Basse ligt NW van de stad Steenwijk, W van het dorp Steenwijkerwold, rond de wegen Basserweg, met uitzondering van het oostelijkste gedeelte van die weg, Westenwold, Gheerdinge, Voshoek, Dennenweg en Schapendrift, het Z gedeelte van de weg Paasloregel en het gedeelte van de Oldemarktseweg (de N761) tussen de kruisingen met de wegen Paasloregel en Schapendrift. De buurtschap ligt verder WNW van het dorp Tuk, N van het dorp Scheerwolde, ZO van de dorpen Paasloo en Oldemarkt, ZZO van het dorp Blesdijke, Z van het tweelingdorp De Blesse - Peperga en ZW van het dorp Willemsoord.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Basse niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap exclusief de onder Status vermelde buurtschappen Basserveld en Molenhoek ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners. Het postale grondgebied van Basse, dat is inclusief de hiervoor genoemde buurtschappen, heeft volgens het CBS ca. 270 inwoners, waarbij wij op de kaarten een kleine 100 huizen tellen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Basse is een langgerekte buurtschap, die groter is dan je op het eerste gezicht zou denken. Vanouds liggen er vele fraaie gehuchten rond de kern van deze buurtschap, zoals ’t Westenwoud, Voshoek, Uvinge, Velts, Molenhoek en Basserveld. Tegenwoordig zijn dit straat- en wegnamen. Basse bestond vroeger uit zand, leem, water, moeras en veengronden. De noordkant bestond uit heide, het middengedeelte uit zand en leem en het zuidelijke deel uit veen, water, moeras en hooiland. Het kanaal van Steenwijk naar Ossenzijl heeft in de jaren dertig van de 20e eeuw een groot deel van het lage land van Basse afgesloten. De plaatsnaam is afkomstig van een oude hoeve Bassinghe. In 1819 was er in deze boerderij een RK 'schuurkerk'. De plaatsnaam komt voor het eerst in 1865 op de kaart voor. In de loop van de 20e eeuw is een verbindingsweg aangelegd tussen de diverse oude buurtschappen (de Basserweg) waardoor Basse nu het karakter heeft van een wegdorp.

Nadere informatie over de geschiedenis van Basse vind je vanaf pag. 8 in de Basser Dorpsvisie (zie daarvoor het kopje Recente ontwikkelingen).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Basser Dorpsvisie (2013).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Basse heeft 4 gemeentelijke monumenten. Het betreft de boerderijen op Basserweg nrs. 2, 3, 6/6a en 18.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Battle of Basse (autocross) op een zondag eind augustus. Sinds 1983 wordt deze autocross al verreden op de zandbaan aan de Schapendrift. Er is sprake van de volgende klassen: Bassercup, Standaardklasse, Junioren, Vrije standaard, Kevers en Combiklasse. - Battle of Basse op Facebook.

- Het 1e weekend van september telt de buurtschap meer tijdelijk verblijvende motorrijders dan vaste inwoners. Dan is er namelijk sprake van Motorcity Basse vanwege de dat weekend plaats hebbende TT van Basse. De rijders van het Classic Racing Team (CRT) nemen dan bezit van de buurtschap voor het rijden van de Basser TT. Het CRT is een landelijke organisatie waar veel coureurs met klassieke racemachines bij zijn aangesloten. Zij hebben meerdere demoraces per jaar door het hele land. Hierbij rijden ze het bekende rondje om de kerk of op een industrieterrein.

Een paar keer per jaar hebben ze de mogelijkheid om op een echt circuit of landelijk stratencircuit te rijden en hier komen ze dan ook massaal op af. In Basse mogen rond de 170 coureurs laten zien waar hun machines voor gemaakt zijn. Op hun Aermacchi, Ducati, Moto Guzzi, Minarelli, MV Augusta of een andere legendarische racemachine, rijden de coureurs de ronden over het stratencircuit. Alle motoren met uitzondering van de zijspannen dienen van voor 1972 te zijn.

Voor en tijdens de manches zijn alle klassiekers te bezichtigen op het rennerskwartier. Het gehele evenement is dankzij een trouwe groep sponsoren gratis toegankelijk en er is voldoende gratis parkeergelegenheid. De kinderen kunnen zich bij het circuit vermaken op een luchtkussen. De races zijn op zaterdag. De vrijdagavond ervoor bouwen de rijders en de buurtbewoners samen een feestje. In 2014 is de TT van Basse door de CRT verkozen tot Mooiste CRT-evenement van het jaar. Een mooie kroon op het werk voor alle harde werkers die dit evenement ieder jaar weer in goede banen leiden.

- Blubbertreffen (weekend begin september) van Motorclub De Vlotterbak uit Steenwijk.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Basse. - Informatie over Basse op de site van de gemeente Steenwijkerland.

Reactie toevoegen