Barneveld

Plaats
Dorp en gemeente
Barneveld
Veluwe
Gelderland

barneveld dorpsstraat [640x480].jpg

Barneveld Dorpsstraat

Barneveld Dorpsstraat

GL kadastrale gemeenten Barneveld en Voorthuizen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeenten Barneveld en Voorthuizen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeenten Barneveld en Voorthuizen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Barneveld

Terug naar boven

Status

- Barneveld is een dorp en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe.

- In de loop der jaren heeft de grens van de gemeente Barneveld met omliggende gemeenten diverse keren wijziging ondergaan. Met name in 1943, 1960, 1962, 1967 en 1993. De grootste grenscorrecties hebben plaatsgevonden in 1967. In één gecombineerde actie samen met de gemeente Apeldoorn hebben toen de grenzen rond Garderen, Kootwijk en Radio Kootwijk een praktischer verloop gekregen. Voor de details hiervan zie bij de respectievelijke dorpen.

- De gemeente Barneveld omvat de dorpen Achterveld (deels), Barneveld, De Glind, Garderen, Kootwijk, Kootwijkerbroek, Stroe, Terschuur, Voorthuizen en Zwartebroek, de buurtschappen Arkelbroek (grotendeels), Boeschoten, Boveneinde, Drieënhuizen, Essen, Esveld, Garderbroek, Harselaar, Havikhorst, Kallenbroek, Moorst (deels), Ouwendorp, Prinsenkamp (deels), 't Sol, Walderveen (deels), Wessel en Zeumeren en mogelijk een deel van buurtschap De Valk. Dit zijn in totaal 10 dorpen en 18 buurtschappen (waarvan 1 mogelijk).

- Wapen van de gemeente Barneveld.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Barneveld.

- Onder het dorp Barneveld vallen de buurtschappen Esveld, Harselaar (grotendeels), Walderveen (deels) en Wessel, een klein deel van buurtschap Kallenbroek en mogelijk een deel van buurtschap De Valk.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Barneveld ligt aan de W rand van de Veluwe, O van de stad Amersfoort, N van de stad Ede en Z van de stad Nijkerk en het dorp Putten. Het dorp Barneveld ligt vrij centraal in de gemeente.

Terug naar boven

Stastistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Barneveld 777 huizen met 5.293 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 191/1.438 (= huizen/inwoners) met de buurtschappen Esveld 66/470, Kallenbroek (Callenbroek) 48/365 en Glinde (De Glind) 86/498, het dorp Voorthuizen 72/517 met de buurtschappen Zeumeren (Someren) 29/180, Harselaar 22/153 en Zwartebroek (Zwartbroek) 90/596, het dorp Garderen 39/247 met de buurtschappen Stroe 17/122, Essen 25/155 en Garderbroek 46/282 en het dorp Kootwijk 12/66 met de buurtschap Kootwijkerbroek 34/204. Tegenwoordig heeft de gemeente Barneveld ca. 21.800 huizen met ca. 54.700 inwoners, waarvan ca. 12.700 huizen met ca. 31.750 inwoners in het gelijknamige dorp.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze gemeente, kun je terecht bij Oudheidkundige en Historische Vereniging Oud-Barneveld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Barneveld heeft 16 rijksmonumenten.

- Barneveld heeft 74 gemeentelijke monumenten.

- Museum Nairac is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Veluwe.

- Het Nederlands Pluimveemuseum toont de geschiedenis van kip en ei en alles wat daar mee samenhangt. Ook kunst rond het ei krijgt daarin ruim aandacht, bijvoorbeeld in een grote collectie fraaie eierdopjes. Daarnaast is er o.a. een hoendertuin met oud-Hollandse rassen.

- In het Oude Ambachten & Speelgoed Museum vind je meer dan 150 verschillende oude ambachten, beroepen en winkeltjes. Het speelgoed wordt in kleurrijke diorama's vertoond. In het buitenmuseum vind je machines, karren en werktuigen.

- Gevelstenen in Barneveld.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Oud Veluwse Markt is al sinds 1966 gedurende 6 donderdagen in juli en augustus dé plek om heen te gaan. Hier bruist het dan van de zomerse activiteiten; demonstraties van tientallen oude ambachten, een gezellige kindervlooienmarkt, ca. 200 kramen, torenklimmen, een authentieke Barneveldse broodmaaltijd, boerenveilingen en heel veel muziek en dans. "Uniek aan onze markt (die je absoluut geen braderie mag noemen!) zijn de houten kramen en de vele klederdracht die gedragen wordt. Tevens is er een grote collectie aan standhouders. Je zult dus niet vaak het zelfde tegenkomen." Aldus de site van het evenement.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In Barneveld Centrum vind je grote merken met bekende namen, plaatselijke winkels met een verrassend aanbod, en gezellige horecagelegenheden. De Facebookpagina onder de link houdt je op de hoogte van alle activiteiten en acties.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Barneveld op Facebook.

- Oude ansichtkaarten van Barneveld.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Barneveld (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Barneveld.

- Nieuws: - Nieuws van huis-aan-huiskrant Barneveld Vandaag op Facebook.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Barneveld.

Reactie toevoegen