Barendrecht

Plaats
Dorp en gemeente
Barendrecht
Zuid-Holland

barendrecht dorpsstraat 1902 [640x480].jpg

Barendrecht Dorpsstraat 1902

Barendrecht Dorpsstraat 1902

ZH gemeente Oost- en West-Barendrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Oost- en West-Barendrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Oost- en West-Barendrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Barendrecht

Terug naar boven

Status

- Barendrecht is een dorp en gemeente in de provincie Zuid-Holland. T/m 1835 was het dorp gesplitst in de gemeenten Oost-Barendrecht en West-Barendrecht. Vanaf 1836 was de naam van de gemeente, na de samenvoeging van deze twee gemeenten tot één gemeente, t/m 1885 Oost- en West-Barendrecht. In 1886 is deze naam gewijzigd in die van de huidige gemeentenaam.

- Wapen van de gemeente Barendrecht.

- Wapen van de voormalige gemeente Oost- en West-Barendrecht.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Barendrecht.

- Onder het dorp Barendrecht vallen ook de buurtschappen Barendrechtse Veer, Charloisse Lagedijk (deels), Noldijk, Reijerwaard en Smitshoek (grotendeels), een deel van de buurtschap Koedood en een deel van de buurtschap Wevershoek. Dit zijn 7 buurtsachappen in totaal.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Barendrecht ligt Z van de stad Rotterdam, ZW van de dorpen Bolnes, Slikkerveer en Ridderkerk, W van de dorpen Rijsoord, Oostendam en Hendrik-Ido-Ambacht, NW van de dorpen Heerjansdam en Zwijndrecht, NNW van het dorp Puttershoek, NO van de dorpen Heinenoord, Goidschalxoord, Oud-Beijerland en Mijnsheerenland, O van het dorp Rhoon en ZO van het dorp Heijplaat. In het Z grenst de gemeente aan de rivier de Oude Maas. In het N van de gemeente loopt de A15; centraal door de gemeente loopt de A29, van N naar Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Oost- en West-Barendrecht 241 huizen met 2.027 inwoners, verdeeld in de buurtschappen West-Barendrecht 96/952 (=huizen/inwoners), Oost-Barendrecht 80/684 en Karnisse 65/391. Tegenwoordig hebben de gemeente en het dorp ca. 20.000 huizen met ca. 47.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Barendrecht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Barendrecht heeft 19 rijksmonumenten.

- Barendrecht heeft 61 gemeentelijke monumenten.

- De Dorpskerk (hervormd PKN) heeft in 2012 het 500-jarig bestaan gevierd.

- Pendrechtse Molen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2011 is 17 hectare natuur- en recreatiegebied in de Zuidpolder gerealiseerd. Het gebied ligt tussen de Achterzeedijk en de Kilweg, ten oosten van de A29. De gemeente wil in de toekomst het hele gebied tussen de bebouwde kom van Barendrecht en de Oude Maas inrichten als openlucht natuur- en recreatiegebied. Na de Kleine Duiker en het Barendbos is de 17 hectare natuurgebied in het meest westelijke deel van de polder een volgende stap in de realisatie van de Zuidpolder. In dit deel van de Zuidpolder staat natuurbeleving voorop. Waterschap Hollandse Delta heeft twee recreatieplassen gegraven. Een fietspad verbindt het Kilpad met de Achterzeedijk en er zijn struin- en wandelpaden.

Levend Landbouwmuseum De Kleine Duiker heeft een gedeelte van het perceel bij de Achterzeedijk in beheer. Op dit perceel lopen schapen. Ook is er een aanlegsteiger voor kano's. De steiger is onder andere aangelegd voor de toekomstige Blauwe Verbinding. Met de Blauwe Verbinding krijgt het Zuiderpark in Rotterdam-Zuid een permanente waterverbinding met het Waaltje. Hierdoor verbetert de waterkwaliteit en neemt de recreatiewaarde toe. Want recreanten kunnen in de toekomst via deze open watergang van 7 kilometer varen tussen het Zuiderpark en Barendrecht. Daarnaast draagt de 17 hectare bij aan realisatie van het regionale Park Deltapoort. (bron: Gemeente Barendrecht, 23-4-2011)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Barendrecht (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Barendrecht.

- Belangenvereniging: - Bewonersvereniging Dorpskern Oud-Barendrecht.

Reactie toevoegen