Banholt

Plaats
Dorp
Eijsden-Margraten
Heuvelland
Limburg

banholt_collage.jpg

Banholt, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Banholt, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

DK_20110421_4116_Dorpsboerderij_Banholt_Limburg.jpg

Banholt, Statige dorpsboerderij

Banholt, Statige dorpsboerderij

Banholt

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Banholt.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Banholt.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Banholt.

Terug naar boven

Status

- Banholt is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Eijsden-Margraten. T/m 1981 gemeente Mheer. In 1982 over naar gemeente Margraten, in 2011 over naar gemeente Eijsden-Margraten.

- Onder het dorp Banholt valt ook de buurtschap Terhorst.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Tebannet.

Oudere vermeldingen
Banneth, te Bannet, 1603 Bannet, 1805-1806 Banhot, 1835 Bannet, 1840 (1) Banholt.

Naamsverklaring
Mogelijk een samenstelling met holt 'hout, bos met hoogopgaand geboomte'. De betekenis van het eerste lid is niet eenduidig te bepalen. Over het algemeen heeft ban betrekking op een 'plechtige afkondiging van een gebod of verbod onder strafbedreiging', in ruimere zin kan het ook een 'rechtsgebied' aanduiden. De naam betekent mogelijk 'bos waar het niet geoorloofd was zonder toestemming te jagen of te kappen', vergelijk banwoud ‘bos waar alleen de koning het recht tot jagen heeft’.(2)

Terug naar boven

Ligging

Banholt ligt ZZW van Margraten, NO van Mheer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 heeft Banholt 86 huizen met 471 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Banholt ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Banholt ligt in het gebied van de voormalige heerlijkheid Breust.

De geschiedenis van Banholt is de geschiedenis van Mheer, waartoe het met Terhorst behoorde. Er is tussen Banholt / Terhorst en Mheer echter lange, hevige strijd gevoerd: eerstgenoemden wilden een nieuwe kerk tussen Banholt en Mheer in, deze kwam echter in Mheer. Uit protest bouwde Banholt een eigen kerk, die in 1875 gereed kwam. Pas in 1881 werd het diep in de genoemde gemeenschappen ingrijpende conflict (een kerkstrijd die de naam kreeg van ‘Banholter schisma’) bijgelegd. Toen werd Banholt een zelfstandig rectoraat onder parochie Mheer. In 1937 tenslotte wordt het dorp een zelfstandige parochie.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Banholt heeft 8 rijksmonumenten.

- Banholt heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- De St. Gerlachuskerk uit 1875 heeft een pseudobasicale opzet zonder transept. De vormentaal is nogal traditioneel, ofschoon de kerk nauwelijks antiek mag heten. Opvallend is in de eerste plaats de bekroning van de in 1922 bijgebouwde toren met een zadeldak - wat vooral in de Noord-Nederlandse romano-gotiek gebruik is, maar in de zuidelijke contreien weinig voorkomt. Daarnaast zijn de rode voegen en de vensterloze koorsluiting het vermelden waard (tip: aan eenvoudiger baksteenverbanden is vaak te zien welke aanbouwen jonger zijn dan de hoofdvolumes). Achter het koor kunnen we stilstaan bij de Lourdesgrot. (3324)

- Windmolen van Banholt.

- In Banholt zijn diverse voor het Heuvelland kenmerkende vakwerkwoningen bewaard, gerestaureerd en ook nieuw gebouwd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op de eerste zondag van de Vasten is hier de traditie van het Burckbrêane. Zie voor nadere toelichting bij Epen.

- Solistenconcours (op een zaterdag in maart) in Harmoniezaal Amicitia, Bredeweg 25.

- Voorjaarsconcert (op een zondag in maart) in Harmoniezaal Amicitia. Gratis entree.

- Hei-op-Feesten (weekend eind april of begin mei in de feestloods aan de Molenweg 14) met livebands en diverse demonstraties en shows.

- Den-planten en Pinksterkermis. Het startsein wordt ‘s zaterdags voor Pinksteren gegeven. De Jonkheid Banholt haalt dan de Gerlachusden uit het Bovenste Bos in Epen naar het dorp. De den wordt met de hand op de dennenwagen geladen en de tocht voert terug via Slenaken, Noorbeek en Mheer. De getrouwde mannen van Banholt en Terhorst zetten de den kaarsrecht naast de kerk. Daarna kan de kermis losbarsten (het fenomeen van de Jonkheid met de bijbehorende tradities geldt overigens voor veel Limburgse dorpen). De kermisdagen worden muzikaal omlijst door harmonie en klaroenkorps Amicitia. - Filmpje evenement planten St. Gerlachusden te Banholt.

- Het Zomercarnaval (op een zondag begin juni) is een grote carnavalsoptocht met optredens van carnavalsartiesten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het 'Eiland van Banholt’ is één van de hoogste plekken in de gemeente Eijsden-Margraten en ook bijzonder gezien de zeer oude ontstaansgeschiedenis van deze plek. Op deze locatie zijn veel archeologische vondsten gedaan uit de periode van de eerste mens hier in het Maasdal. Op deze plek bevindt zich een vuursteenwinplek waar in de prehistorie vuursteen werd gewonnen en verhandeld tot ver in Duitsland. Deze unieke plek die voor velen onbekend was, is sinds 2013 begaanbaar, zichtbaar en leesbaar gemaakt. De aanleg van een wandelpad door een gebied dat volledig dichtgegroeid was, geeft bezoekers de kans om hier van een prachtig vergezicht te genieten en tot rust te komen.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Banholt.

- Harmonie & Klaroenkorps Amicitia is opgericht in 1893 of 1895 en is nog altijd bloeiend. Het ontstaan van Amicitia heeft te maken met de bouw van de kerk in Banholt. Ter gelegenheid van de eerste steenlegging (1874) werd uitgesproken dat Banholt ook eigen verenigingen wilde hebben. Voorheen gingen de Banholtenaren immers in Mheer naar de kerk en waren velen ook lid van de verenigingen in het buurdorp.

- Boemelkapel Banholt.

- Dans en Showgroep Banholt.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Banholt.

 

Reactie toevoegen