Badhoevedorp

Plaats
Dorp
Haarlemmermeer
Kennemerland
Noord-Holland

badhoevedorp burg amersfoordtlaan 1954 [640x480].jpg

Badhoevedorp Burg. Amersfoordtlaan 1954

Badhoevedorp Burg. Amersfoordtlaan 1954

Badhoevedorp

Terug naar boven

Status

- Badhoevedorp is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Haarlemmermeer.

- Onder het dorp Badhoevedorp valt ook de buurtschap Nieuwe Meer.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De naam Badhoevedorp is in 1936 formeel door de gemeenteraad vastgesteld. Voorheen heette het dorp Badhoevebuurt.

Naamsverklaring
Badhoevedorp is genoemd naar landbouwbedrijf De Badhoeve, dat hier in 1854 is gesticht door Jacob Paulus Amersfoordt (1817-1885), die van 1863-1869 burgemeester was van de gemeente Haarlemmermeer.

Terug naar boven

Ligging

Badhoevedorp ligt direct N van Schiphol en wordt doorsneden door de A9. Overigens zit een omlegging van deze snelweg om het dorp in de planning, zodat het dorp weer één geheel kan gaan vormen. Zie verder bij Recente ontwikkelingen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Badhoevedorp heeft ca. 5.000 huizen met ca. 12.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De A9 loopt straks niet langer meer dwars door Badhoevedorp en verlost daarmee de dorpskern van luchtvervuiling en geluidoverlast. Doordat de huidige A9 verdwijnt, wordt Badhoevedorp weer één. Naar verwachting is de omlegging van de A9 in 2018 gereed. De omgelegde A9 komt tussen knooppunt Raasdorp en knooppunt Badhoevedorp 600 m vanaf de rand van de bebouwing te liggen. De weg wordt daarbij uitgebreid naar 2x3 rijstroken. Ook komt er een onderdoorgang in de Schipholweg, onder de S106 en de A9. Dit ten behoeve van een toekomstige hoogwaardige openbaar vervoer verbinding. De omlegging van de A9 heeft tot doel de leefbaarheid in Badhoevedorp en de doorstroming tussen het knooppunt Badhoevedorp en het knooppunt Raasdorp te verbeteren. Door het gekozen alternatief verbetert ook de bereikbaarheid van Schiphol. Tegelijkertijd wordt Badhoevedorp op vele aspecten hergestructureerd. Zo komt er meer ruimte voor wonen, werken, sport, recreatie en groen. Nadere informatie over de omlegging van de A9 vind je op de site van Rijkswaterstaat en de site van de gemeente Haarlemmermeer.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- RK Engelbewaarderskerk.

- Protestantse (voorheen gereformeerde) Pelgrimskerk.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Kinderboerderij De Hoeve (Snelliuslaan 31) is geopend van dinsdag t/m zondag. De kinderboerderij wordt gerund door acht tot tien mensen met een lichte tot matige verstandelijke handicap, die hiermee een zinvolle dagbesteding wordt geboden. Kinderboerderij De Hoeve ligt in een groot park, met o.a. een speeltuin, hokken voor de kippen, een duiventil en een apart hok met modderbad voor het varken. De kinderboerderij bestaat verder uit weitjes waar de dieren rondlopen en geaaid kunnen worden. In het hoofdgebouw is een winkeltje waar ijs, frisdrank, thee en koffie met een stukje appeltaart te koop zijn. Ze verkopen ook dierenproducten en -benodigdheden en leuke handgemaakte cadeauartikelen.

Kinderboerderij De Hoeve biedt mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking die zelfstandig, of met een beetje toezicht, kunnen werken een afwisselende en uitdagende werkplek. Hou je van buiten werken, tussen de dieren en de natuur en ben je bereid om lichamelijk werk te doen in weer en wind en soms een beetje vies worden? Dan is kinderboerderij De Hoeve het juiste werkproject voor jou. Het werk op de kinderboerderij is erg afwisselend en elk seizoen is anders. Een werkdag bestaat bijvoorbeeld uit dieren voeren en verzorgen, het schoonhouden van het terrein, de stallen en de hokken, bezoekers ondersteunen of helpen in de kiosk. Op sommige dagen kan het druk zijn, bijvoorbeeld in de lente als de lammetjes pas geboren zijn of tijdens de schoolvakanties. Om hier te kunnen werken moet je met bezoekers en druk kunnen omgaan en erg van dieren en natuur genieten. De kinderboerderij biedt ook werkervaring of stage voor leerlingen van het speciaal onderwijs, schoolverlaters en vrijwilligers die actief in de natuur willen werken.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Badhoevedorp.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Badhoevedorp.

- Zorg: - Zorgboerderij Boer(en)Zorg. - Zorgboerderij De Badhoeve.

Reactie toevoegen