Baarschot (Diessen)

Plaats
Dorp
Hilvarenbeek
Hart van Brabant Kempen
Noord-Brabant

Baarschot (Diessen)

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Baarschot.

- Ben Bruurs en zijn vrouw Thea Moonen van hoeve Den Elshorst aan de Esbeeksedijk, besluiten in 2011 te kappen met de schaalvergroting in de varkenshouderij en het heel anders te gaan doen. De varkens lopen sindsdien lekker los in de wei. En hij besluit het varkensvlees niet meer aan een handelaar te verkopen. "Ik wilde die tussenschakels er uithalen. Vlees is duur genoeg maar de marges voor ons waren flinterdun." Ze besluiten hun weidevarkens in het vervolg zelf te verkopen. Al snel volgen verkooppunten in verswinkels en wordt het verwerkt in streekproductenpakketten. Er zijn zelfs mensen die er een leuke dag van maken en hier hun pakket komen halen. De weidevarkens, naast landgoed De Utrecht, lopen op terrein van Brabants Landschap. Het is een experiment. De varkens leggen de grond om, maken de grond 'zuiver'. "Het zijn de beste onkruidbestrijders." Bruurs zaait er straks graan en bloemen in, wat vervolgens weer goed is voor de biodiversiteit in het gebied. "Op de slecht verteerde mest komen muizen af en dat trekt weer reigers en roofvogels. Zo is het cirkeltje mooi rond." Het weidevarken als natuurbeschermer, wat wil je nog meer. Win-win. Maar tot nu toe werkt de gecompliceerde regelgeving rondom de varkenshouderij niet erg mee. "Gelukkig staat Brabants Landschap wel open voor innovatie."

Terug naar boven

Status

- Baarschot is een dorp* in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Hilvarenbeek. T/m 1996 gemeente Diessen.
* Hoewel Baarschot geen kerk heeft, wordt het gezien de grootte doorgaans toch wel als dorp beschouwd en niet als buurtschap.

- Baarschot heeft destijds geen eigen postcode en postale plaatsnaam toegekend gekregen en ligt daarom voor de postadressen 'in' Diessen.

- Onder het dorp Baarschot valt de buurtschap Heikant.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Boarschot.

Terug naar boven

Ligging

Baarschot ligt ZO van Diessen, rond de Baarschotsestraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Baarschot 36 huizen met 212 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Baarschot ca. 250 huizen met ca. 600 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Baarschot heeft 3 rijksmonumenten.

- De Mariakapel dateert uit 1945 en is destijds door de inwoners gebouwd met zwerfkeien uit landgoed De Utrecht, uit dankbaarheid voor het feit dat tijdens de Tweede Wereldoorlog geen slachtoffers in Baarschot zijn gevallen.

- Gevelstenen in Baarschot.

- 'In de Brouwerij' (Baarschotsestraat 46) is een horecapand uit 1717 waarin vroeger een bierbrouwerij was gevestigd.

- 18e-eeuwse langgevelboerderijen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Vanouds had Baarschot vooral een agrarisch karakter. Tegenwoordig vervult Baarschot een belangrijke rol in recreatie en toerisme. O.a. een recreatiepark, een minicamping en een groepsaccommodatie bieden een mooie uitvalsbasis om van daaruit de prachtige omgeving te bekijken.

Reactie toevoegen