Baambrugse Zuwe

Plaats
Buurtschap
De Ronde Venen
Utrecht

baambrugse_zuwe.jpg

Aan het begin van Baambrugse Zuwe bij de Herenweg in Vinkeveen

Aan het begin van Baambrugse Zuwe bij de Herenweg in Vinkeveen

baambrugse_zuwe_2.jpg

De Middenweteringbrug in Baambrugse Zuwe is een ophaalbrug, die voor het vaarverkeer de noordelijke en zuidelijke Vinkeveense Plassen met elkaar verbindt. Nadere informatie over deze brug vind je onder het kopje Bezienswaardigheden.

De Middenweteringbrug in Baambrugse Zuwe is een ophaalbrug, die voor het vaarverkeer de noordelijke en zuidelijke Vinkeveense Plassen met elkaar verbindt. Nadere informatie over deze brug vind je onder het kopje Bezienswaardigheden.

baambrugse_zuwe_5.jpg

Een mooi uitzicht over de Vinkeveense Plassen vanaf de Middenweteringbrug in buurtschap Baambrugse Zuwe

Een mooi uitzicht over de Vinkeveense Plassen vanaf de Middenweteringbrug in buurtschap Baambrugse Zuwe

baambrugse_zuwe_3.jpg

We kijken hier vanaf de Middenweteringbrug in Baambrugse Zuwe in de richting van Vinkeveen

We kijken hier vanaf de Middenweteringbrug in Baambrugse Zuwe in de richting van Vinkeveen

baambrugse_zuwe_4.jpg

Baambrugse Zuwe op een mooie dag begin juni, het is er nu nog rustig

Baambrugse Zuwe op een mooie dag begin juni, het is er nu nog rustig

maambrugse_zuwe.jpg

Uitzicht vanaf de Middenweteringbrug in Baambrugse Zuwe over het Z deel van de Vinkeveense Plassen

Uitzicht vanaf de Middenweteringbrug in Baambrugse Zuwe over het Z deel van de Vinkeveense Plassen

Baambrugse Zuwe

Terug naar boven

Status

- Baambrugse Zuwe is een buurtschap in de provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen. T/m 1840 gemeente Vinkeveen. In 1841 over naar gemeente Vinkeveen en Waverveen, in 1989 over naar gemeente De Ronde Venen.

- De buurtschap Baambrugse Zuwe valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vinkeveen.

- De buurtschap Baambrugse Zuwe heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1851 'De Vinkeveensche Zuwe, wordt in de wandeling veelal de Baambrugsche Zuwe genoemd', 1873 kopie 1903 De Zuwe.

Naamsverklaring
Samenstelling van zuwe, ontstaan uit zijdwind 'zijwaarts lopende dijk, dwarsdijk, achterkade' en de plaatsnaam Baambrugge.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Baambrugse Zuwe ligt rond de gelijknamige weg, direct NO van Vinkeveen, ZW van Baambrugge, ONO van Waverveen, ZZW van Abcoude en NW en WNW van Loenersloot. De kilometerslange kaarsrechte weg loopt dwars door de Vinkeveense Plassen, en loopt na de A2 op grondgebied van Baambrugge door tot aan dat dorp. Dat deel heet kortweg Zuwe (je zou eigenlijk verwachten dat dat deel Vinkeveense Zuwe heet, omdat die weg vanuit Baambrugge naar Vinkeveen loopt)..

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Baambrugse Zuwe omvat ca. 240 huizen, een handvol woonschepen en ca. 20 vakantieaccommodaties, met ca. 600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De Baambrugse Zuwe is ontstaan als ontginningsas. Hierlangs is bebouwing ontstaan, wat geleid heeft tot het ontstaan van de gelijknamige buurtschap.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De tunneltjes onder de A2 vanuit de Baambrugse Zuwe naar Baambrugge, en N hiervan vanaf de Winkeldijk naar Abcoude, zijn in 2004 ontworpen door Aletta van Aalst & Partners Architecten. Het zijn onderdoorgangen voor kleine lokale wegen. Ze zijn zo ontworpen dat ze de eenheid van het grondlichaam intact laten: het is een kruisende lijn met een uitgesproken eigen karakter. Voor de gebruikers is met de strak doorlopende begrenzing ook overzichtelijkheid gerealiseerd, belangrijk voor sociale veiligheid. De wijkende wanden geven een heel ruim effect. De verlichting is geïntegreerd tussen de prefab panelen. Het geluidsscherm heeft hier een transparant onderpaneel, zodat de A2 zichtbaar is als oriëntatie.

- De drukbereden Baambrugse Zuwe ligt op een veenlaag en verzakte daarom voortdurend. Bouwbedrijf Dura Vermeer heeft daarom een stevige laag onder de weg aangebracht (voorafgaand hieraan is eind 2010 de waterleiding onder de weg reeds vervangen). De onderlaag moet er voor zorgen dat wateroverlast tot het verleden behoort en dat de boel niet meer kan verzakken. De betonconstructie is voorzien van twee asfaltlagen en ingericht als 30 km-zone. Ook is de aansluiting op de Herenweg verbeterd. Voor de versteviging waren in totaal 1400 heipalen, 336.000 kilo wapening en bijna 2000 m3 beton nodig. Ook is er veel piepschuim gebruikt voor het ophogen van de hofjes van huizen aan de weg. Het project heeft in totaal anderhalf jaar in beslag genomen en is medio 2012 gereed gekomen.

Volgens dit artikel is "de opbouw van de gekozen technische oplossing uniek voor Nederland". Helaas verstrekt dit artikel daar verder geen details over. Het artikel onthult dat de herinrichting van de Baambrugse Zuwe door tientallen deelnemers aan een excursie ter plekke is bekeken om ervan te leren, ook voor de eigen situatie in andere gemeenten. Een en ander in het kader van een Community of Practice (CoP) van Platform Slappe Bodem, waar medewerkers van 'slappebodemgemeenten' samenkomen om kennis te delen van de bouw en het beheer van de openbare ruimte. Centraal in de CoP staat de slappe ondergrond die kenmerkend is voor de deelnemende gemeenten. Tijdens de CoP-bijeenkomsten bekijken ze met elkaar de opgaven waar slappebodemgemeenten mee te maken krijgen. Denk hierbij aan de problematiek rondom verzakkende wegen, huisaansluitingen, hoge beheerkosten, risico's bij bouw en aanbesteding en interactie met andere vakdisciplines als groen en financiën. Op deze manier is bij de CoP de afgelopen jaren een diversiteit aan issues en dilemma's de revue gepasseerd.

Op de site van ChristenUnie De Ronde Venen, in een bericht d.d. 30-6-2011, vinden we nog veel nadere informatieve details over dit project: "In 2008 is besloten om de renovatie van de Baambrugse Zuwe ter hand te nemen door het creëren van een zogeheten zettingsvrije constructie; zeg maar een weg op palen, waardoor verdere verzakking niet meer mogeljik is. In 2009 is het eerste deel van de Zuwe vervolgens aanbesteed en het krediet daarvoor door de raad goedgekeurd. Tot zover geen probleem. Echter bij de start van het werk kwam naar voren dat de bodem zodanig vervuild is, dar de renovatie niet zomaar uitgevoerd kon worden. Meerkosten van ca 1,2 miljoen euro kwamen boven tafel. Uiteindelijk is in de afgelopen maanden, na intensief overleg, deze post teruggebracht tot ca. € 500.000, echter met bijkomende kosten alsmede een claim van Stedin met betrekking tot het verleggen van kabels, loopt dat toch op tot ca € 850.000. En dat in een tijd waarin bezuinigd moet worden. Een dilemma voor de raad, want het project is aanbesteed en feitelijk moet de renovatie ook gewoon uitgevoerd worden. In onze fractie is die afweging ook gemaakt en hebben we ervoor gekozen om met dit extra budget in te stemmen.

Hoewel het renovatiebesluit feitelijk al lang geleden was genomen, onstond er in de raad nog wel de nodige discussie over de overlast voor de bewoners omdat het project bijna anderhalf jaar duurt en de bereikbaarheid in die tijd uiteraard minder is. Wij zijn echter van mening dat de wijze van uitvoeren daar goed rekening mee houdt, omdat niet de hele Baambrugse Zuwe in één keer wordt afgesloten, maar telkens in blokken van max. 160 meter, waardoor de inwoners altijd binnen 100 meter bij hun woning kunnen komen. En ja, er zal overlast zijn, maar niets doen betekent ook (water)overlast. De renovatie zal vooreerst ten goede komen van de bewoners en ondernemers aan de Zuwe en hun bezoekers en de gemeenschap steekt daar heel veel geld in (ruim 3 miljoen euro). Daarom hebben wij bij de behandeling in de raad nadrukkelijk de inwoners en ondernemers aangesproken om loyaal hun medewerking te geven en hun bezoekers en klanten actief over de omleidingen te informeren."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Middenweteringbrug is een ophaalbrug in de weg Baambrugse Zuwe, bij huisnr. 206, die voor het vaarverkeer de noordelijke en zuidelijke Vinkeveense Plassen met elkaar verbindt. De brug ligt direct O van Zandeiland 4. De naam van de brug herinnert aan de Middenwetering, die vroeger in deze omgeving lag, en die verdwenen is door het - kort na de Tweede Wereldoorlog - ontstaan van de Vinkeveense Plassen, waar de wetering in is opgegaan.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Gezien de waterrijke ligging midden in de Vinkeveense Plassen, zal het niet verbazen dat zich aan de Baambrugse Zuwe enkele jachthavens bevinden.

- In de Vinkeveense Plassen ligt een tiental eilanden. Zandeiland 4 en Zandeiland 1 (waarvoor zie buurtschap Vinkenkade) zijn de enige eilanden die je vanaf de weg kunt bereiken. Zandeiland 4 - ook wel kortweg Eiland 4 - (adres: Baambrugse Zuwe 143b) is een van de mooiste duikstekken in Nederland. Je hebt een vergunning nodig om bij Eiland 4 te mogen duiken, maar daar krijg je wel goede voorzieningen en prachtig duikwater voor terug. Het zijn vooral het heldere water, de mooie onderwaterwereld en de goede faciliteiten die het duiken hier tot een groot plezier maken. Het beheer van Eiland 4 ligt in handen van duikcentrum AIR Diving. Eiland 4 is de duikplaats bij uitstek om vissen te spotten. Tussen de vele objecten* zie je snoeken, baarzen en scholen witvis. Voor de vergunning en het vullen van je fles kun je terecht bij het aan de plas gevestigde duikcentrum AIR Diving. Er is ook een vulautomaat aanwezig.
* Er is een uitgebreid onderwaterparcours met allerlei objecten, waaronder een baggerschuit, een kotter, speeltoestellen en de bus, een van bekendste duikobjecten in Nederland. (bron en voor nadere informatie zie de Duikersgids)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Baambrugse Zuwe, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- In de film in de serie 'Vinkeveen Vroeger', deel 11, 'De Baambrugse Zuwe op een zomerdag in 1960', door Cees Berkelaar, kun je mooi zien dat dit gebied ook toen al populair was om te zwemmen, te vissen en te varen. En dat de ophaalbrug toen nog een draaibrug was. Cees Berkelaar (1916-1974) was een amateurfilmer uit Vinkeveen. Hij begon in de jaren vijftig met filmen en deed dit tot zijn dood. Hij was een selfmade man, een arbeider die later mededirecteur werd van het familiebedrijf De Adelaar in Vinkeveen.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - "De Baambrugse Zuwe oefent een grote ­aantrekkingskracht uit op vastgoedmiljonairs, voetbalmecenassen en topcriminelen", aldus de ondertitel van het artikel 'Vrijhaven voor nieuw geld' in VN d.d. 12-7-2011, waarin de krant een aantal (oud-)bewoners van deze buurtschap de revue laat passeren. "Vanuit de lucht lijkt het een samengeperst strookje grond; aan beide zijden drukken de grote wateroppervlaktes van de Vinkeveense Plassen tegen de oevers. De Zuwe is drie kilometer lang, slecht enkele tientallen meters breed, niet veel meer dan een weg en een flinke berm die Vinkeveen met Baambrugge verbindt.

Hoge hekwerken, dikke hagen, rolluiken, camera’s en luid blaffende honden houden buitenstaanders op afstand. Dat is de essentie van de Baambrugse Zuwe: adres na adres stralen de omvangrijke woningen een grote ondoordringbaarheid uit. Daarachter, aan het oog onttrokken, genieten de Nieuwe Rijken van hun privéluxe op tennisbanen, in zwembaden en spelevarend met hun Riva’s, de klassieke houten speedboten." Aldus enkele citaten uit het artikel.

Begrijpelijk dat voor de Baambrugse Zuwe met veel panden in 'de hogere - en hoogste - prijsklasse', en vele 'markante' (oud-)bewoners, allerlei bijnamen zijn bedacht. Zo spreekt het hiervoor gelinkte artikel van het 'maffialaantje', een voormalig politieman noemt het in hetzelfde artikel "een paradijs voor omhooggevallen Amsterdammers", en Quotenet.nl noemt het in een artikel d.d. 24-2-2010 over bewoners en de op dat moment 23 te koop staande panden de 'millionaire mile'.

Reactie toevoegen