Baakwoning

Plaats
Buurtschap
Westland
Delfland
Zuid-Holland

Baakwoning

Terug naar boven

Status

- Baakwoning is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Delfland, gemeente Westland. T/m 2003 gemeente Naaldwijk.

- De buurtschap Baakwoning valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Naaldwijk.

- De buurtschap Baakwoning heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1839-1859 Bakwoning, 1867 Baakwoning, gebouw: 1899 Baakwoning.

Naamsverklaring
De naam zou afkomstig zijn van een vroegere vuurbaak (= kustlicht, red.) voor schepen. Namen op woning 'gebouw bestemd om in te wonen, huis' komen in de omgeving frequent voor. Zo vermeldt de Gemeenteatlas van Kuyper (1867) Bonnen Woning (in de Bonnen), Boschwoning (in de Boschpolder), Galgewoning (in het Galgeblok), Hoenderwoning, Leewoning, Nieuwe Woning en Vlietwoning (in de Vlietpolder). Dergelijke namen komen ook al voor op de kaart van Kruikius (1712), zoals Canduyts Woning, Dycker Wael of Waelwoning, Hand Woning, Hoek Woning, Klooters Woning, Kooy Woning, Meer Woning, de Nieuwe Woning, de Veld Woning, Vliet Woning en Wyndaelders Woning.(1) In 1765 is hier een woning gebouwd met een gevelsteen met daarop de naam Baakwoning. Die aanvankelijke huisnaam is later dus in gebruik geraakt om de buurtschap als geheel aan te duiden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Baakwoning ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt NW van het dorp Naaldwijk, O van het dorp 's-Gravenzande, Z van het dorp Monster en ZW van het dorp Poeldijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Baakwoning omvat ca. 25 huizen (overwegend tuinderswoningen) met ca. 55 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In het N van de buurtschap (aan het eind van de weg linksaf) ligt de Plas van Alle Winden, waaromheen je kunt wandelen of fietsen. En je kunt er ook vissen.

Reactie toevoegen