Austerlitz

Plaats
Dorp
Zeist
Utrechtse Heuvelrug
Utrecht

austerlitz_collage.jpg

Austerlitz, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Austerlitz, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Austerlitz kerk De Hoeksteen.jpg

Austerlitz, protestantse kerk De Hoeksteen uit 1984.

Austerlitz, protestantse kerk De Hoeksteen uit 1984.

austerlitz oude postweg 1958 640x480.jpg

Austerlitz, Oude Postweg 1958.

Austerlitz, Oude Postweg 1958.

Austerlitz2.jpg

Austerlitz dorp in de streek Utrechtse Heuvelrug.

Austerlitz dorp in de streek Utrechtse Heuvelrug.

Austerlitz1.jpg

De Gramserweg in Austerlitz in een herfstig zonnetje.

De Gramserweg in Austerlitz in een herfstig zonnetje.

Austerlitz.JPG

Op het Dorpsplein in Austerlitz.

Op het Dorpsplein in Austerlitz.

Austerliz.JPG

De weg naar de beroemde Pyramide van Austerlitz.

De weg naar de beroemde Pyramide van Austerlitz.

austerlitz_pad_naar_pyramide.jpg

Austerlitz, pad naar de Pyramide op een mooie herfstdag.

Austerlitz, pad naar de Pyramide op een mooie herfstdag.

austerlitz_informatiepaneel_pyramide.jpg

Lees het informatiepaneel ter plekke en je weet meer over de Pyramide van Austerlitz.

Lees het informatiepaneel ter plekke en je weet meer over de Pyramide van Austerlitz.

austerlitz_pad_om_pyramide.jpg

Over dit pad kun je om de Pyramide heen lopen.

Over dit pad kun je om de Pyramide heen lopen.

austerlitz_pyramide.jpg

Nog even omkijken naar de beroemde Pyramide van Austerlitz.

Nog even omkijken naar de beroemde Pyramide van Austerlitz.

austerlitz_pyramide_in_de_sneeuw_kopie.jpg

Een foto die je tegenwoordig nog maar zelden kunt maken: de Pyramide van Austerlitz in de sneeuw...

Een foto die je tegenwoordig nog maar zelden kunt maken: de Pyramide van Austerlitz in de sneeuw...

Austerlitz

Terug naar boven

Status

- Austerlitz is een dorp in de provincie Utrecht, in de streek Utrechtse Heuvelrug, gemeente Zeist. Na het ontstaan van het dorp in 1804, is het in 1812 bij de gemeente Zeist gevoegd. De enkele kilometers NO van het dorp gelegen Pyramide van Austerlitz ligt overigens (nog net) op grondgebied van de gemeente Woudenberg.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 'Austerlitz of De Kamp'.

Naamsverklaring
Nadat Napoleon Bonaparte op 2 december 1805 de Driekeizersslag bij Austerlitz (het huidige Bitva u Slavkova) in Tsjechië had gewonnen, besloot zijn broer Lodewijk Napoleon, die in 1806 koning van Holland was geworden, de alhier ontstane nederzetting en de bijbehorende piramide de naam Austerlitz te geven.

Terug naar boven

Ligging

Austerlitz ligt O van Zeist, NO van Driebergen, NW van Maarn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Austerlitz 47 huizen met 233 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het dorp Austerlitz is officieel opgericht per 17 augustus 1806. In 1804 beslist de Franse generaal Auguste de Marmont dat alle soldaten van het Franse en Bataafse leger moeten worden samengevoegd tot één groot leger. De ligplaats moet ergens in het midden van Nederland zijn, zodat men snel kan reageren op een eventuele vijandige aanval. De legers worden samengevoegd op de uitgestrekte heidevelden bij Zeist. Dit wordt aanvankelijk het Kamp van Utrecht genoemd. Het 18.000 man tellende leger was verdeeld in 3 divisies. Dit leger trekt veel venters aan die zich vestigen bij die divisies. Zo ontstaan 3 dorpen: Petit Ville, Marmontville en Bois-en-Ville. De legers komen telkens terug naar het kamp. In 1806 is het leger vertrokken. De burgers blijven.

Op 17 augustus 1806 beslist koning Lodewijk (de broer van Napoleon Bonaparte) die in dat jaar koning van Nederland was geworden, dat de 3 hiervoor genoemde dorpen op één plek moeten worden geconcentreerd en dat dat dorp de naam Austerlitz moet krijgen, genoemd naar de triomfantelijke overwinning van Napoleon in de driekeizersslag bij Austerlitz in Tsjechië. Zijn bedoeling is dat het dorp uitgroeit tot een heuse stad. Zo wordt er een gouverneur benoemd, genaamd Pineda. Deze gouverneur begint in september 1806 de 3 nederzettingen te concentreren in het midden van het terrein, rondom het huidige dorpsplein. Dat is dus het begin van het huidige dorp, dat nooit tot stad is uitgegroeid maar altijd dorps is gebleven.

Begin 19e eeuw is er nog een klein 'raadselachtig' begraafplaatsje in Austerlitz geweest.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Austerlitz. Enkele kernpunten hieruit: Voor het centrum van het dorp is het doel om een plan te ontwikkelen waarin onderwijs, wonen, zorg en ontmoeting elkaar vinden en versterken. Ook de aansluiting met het dorpshuis wordt gezocht. Op de locatie van de huidige basisschool de  Pirapoleon is het plan om een nieuwe school en 35 sociale woningen te bouwen. Een deel van deze woningen zal geschikt zijn om zorg te ontvangen. Ook zijn er 8 starterswoningen gepland.

- De komende jaren, van 2016 tot 2020, worden in Austerlitz ca. 135 nieuwe woningen gebouwd.

- In 2012 is zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt opgericht. De coöperatie heeft tot doel het voor de oudere inwoners van het dorp mogelijk te maken zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk in hun dorp te blijven wonen. De coöperatie organiseert de nodige steun, zorg en hulp voor ouderen en andere zorgbehoeftigen in het dorp. - Artikel over 'het geheim van Austerlitz'. - En ook blijkens dit interview uit 2014 is de zorgcoöperatie een succes.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Protestantse kerk De Hoeksteen (Oude Postweg 112) dateert uit 1984 en is de opvolger van de eerste Hervormde kerk uit 1861 (zie verder bij Natuur en recreatie).

- De katholieken in het dorp kregen hun eerste kerkje in 1964 (na sinds 1962 te hebben gekerkt in het oude Verenigingsgebouw op het Dorpsplein). Het was een houten noodkerkje aan de Weideweg, dat in 1975 is gesloopt toen de stenen kerk gereed kwam. Het voormalige Verenigingsgebouw op Oude Postweg 137 is in 1975 in gebruik genomen als RK kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand (wat mogelijk werd omdat in dat jaar het nieuwe Dorpshuis 't Trefpunt gereed kwam). De RK Geloofsgemeenschap Austerlitz is per 1-11-2015 opgeheven, wegens teruglopend kerkbezoek, vergrijzing en omdat het steeds moeilijker werd om genoeg vrijwilligers en pastoors te vinden. Een nieuwe bestemming van het pand is (ons) nog niet bekend.

- De begraafplaats van Austerlitz (Oude Postweg 80) dateert uit 1871.

- De Pyramide van Austerlitz ligt enkele kilometers NO van het dorp. Het dorp ligt in de gemeente Zeist, de pyramide ligt echter in een W uithoek van de gemeente Woudenberg. De Pyramide, het grootste aarden monument van Nederland en de enige Pyramide in Europa, is in 1804 gebouwd naar een idee van de Franse generaal De Marmont, die hier in dat jaar met een leger van ca. 18.000 manschappen neerstreek op de toen nog uitgestrekte heidevelden tussen Zeist, Amersfoort en Woudenberg. Geïnspireerd door zijn bezoek aan de Pyramides tijdens de veldtocht van Napoleon naar Egypte en ter voorkoming van verveling van zijn manschappen, besloot Marmont om de Pyramide te laten bouwen. Het bouwsel raakte door de jaren heen in verval en werd in 1986 gesloten voor publiek. Na een mislukte restauratie in 2003, is het na een volgende intensieve restauratie sinds 2008 weer toegankelijk.

Gedeputeerde Anneke Raven bij de afronding van de restauratie in 2008: "De Pyramide van Austerlitz is een prachtig icoon van de Franse Tijd, een belangrijke periode in onze geschiedenis. Ik vind het belangrijk dat dit cultureel erfgoed bewaard blijft voor de toekomst. Bovendien komen kinderen op een speelse manier in aanraking met onze geschiedenis. De Franse Tijd was een belangrijke periode voor ons land. Zo werden onder andere de burgerlijke stand en achternamen ingevoerd. Het is een geweldig thema om uit te dragen onder een breed publiek. De Pyramide vormt daarbij een boegbeeld van een belangrijke tijd uit onze vaderlandse geschiedenis. Een belangrijk argument voor de restauratie was het zichtbaar en vertelbaar maken van dit deel van onze geschiedenis." Nadere informatie over de Pyramide en het Bezoekerscentrum aldaar.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Pyramideduathlon (op een zaterdag in september).

- Heikneuter Blaasfestival (op de 3e zondag in september). Aan bod komen diverse soorten muziekgezelschappen zoals Dweilkapellen, Egerländer orkesten, big bands en percussiegroepen. Verder is er op die dag ook een Rommelmarkt in het dorp.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Heuvelrugroute Austerlitz (wandelen, 17 km). Een groot deel van de route is onverhard dus ongeschikt voor minder validen. De hond mag niet mee.

- Diverse wandelroutes door en rond Austerlitz variërend van 3 tot 12 km.

- Austerlitz, bos- en heidewandeling (10 km).

- Mountainbikeroute Austerlitz-Zeist (8 km).

- Wandel samen met de kinderen de familiespeurtocht Pyramide van Austerlitz en kraak de code. Bij het (gratis) bezoekerscentrum van de Pyramide kun je voor € 5,- een familiespeurtocht kopen. Je krijgt dan een opdrachtenblad, 1 toegangskaartje voor een kind om de Pyramide te beklimmen, een (papieren) hoed zoals Napoleon had en een beloning na afloop. Tijdens de speurtocht bij de Pyramide kom je van alles te weten over de Franse tijd in ons land. Een spannend verhaal waarbij de Rabobank en Landschap Erfgoed Utrecht de kinderen graag bij het verhaal van het landschap en de geschiedenis van de omgeving willen betrekken. Na de wandeling kan er nog lekker gespeeld worden in de speeltuin of kun je iets eten en drinken bij het restaurant. - Drone-reportage Pyramide van Austerlitz door Aneo Koning.

- De buurtschap Austerlitz werd een echt dorp door de bouw van de eerste Hervormde kerk in 1861. Voorheen moesten de protestanten van het dorp op zondag helemaal naar Zeist lopen (hoewel dit gebouw ook best een eind buiten het dorp ligt...). Na het gereed komen van de nieuwe Hervormde kerk in het centrum van het dorp in 1984 (zie verder bij Bezienswaardigheden), is de oude kerk herbestemd tot het sfeervolle Beauforthuis, waar o.a. concerten en theatervoorstellingen worden georganiseerd. Ook zeer geschikt voor bruiloften e.a. partijen, vergaderingen, ZZP'ers-werkplek. En het theatercafé, met volledig biologische kaart en veel Fair Trade, is dagelijks geopend. Gratis WiFi en alleen pinnen!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Austerlitz (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenverenigingen: - Belangenvereniging Austerlitz' Belang.

- Dorpshuis: - Dorpshuis 't Trefpunt is op deze plek al sinds 1975 het bruisende dorpshart en biedt gastvrij onderdak aan de vele verenigingen en clubs in het dorp.

- Onderwijs: - Basisschool WereldKidz Pirapoleon heeft ca. 120 leerlingen. De Pirapoleon is officieel een nevenvestiging van openbare basisschool De Koppel in Zeist. Beide scholen maken deel uit van Stichting Openbaar Onderwijs Rijn- en Heuvelland met de merknaam Wereldkidz. Wereldkidz verzorgt sinds 2005 op 24 scholen en 42 locaties onderwijs.

- Muziek: - Fanfarecorps Erica is opgericht in 1906. - Blaaskapel De Heikneuter treedt in de sinterklaastijd ook op als Pietenband. - Gemengd koor Cantiamo is opgericht in 1922.

- Sport: - SV Austerlitz heeft afdelingen voor voetbal, tennis, klaverjassen en darts.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Austerlitz.

Reactie toevoegen