Attelaken

Plaats
Buurtschap
Etten-Leur
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Attelaken

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Attelaken.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Attelaken.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Attelaken.

Terug naar boven

Status

- Attelaken is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Etten-Leur.

- De buurtschap Attelaken valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Etten-Leur.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
“Laak zou in het westen van Noord-Brabant een waterloop zijn, ‘al dan niet dichtgeslibd, op de klei- of gorsgronden, of op de laaggelegen overgangsgronden tussen zand en klei’. Laak hangt samen met lekken; het is een kustwoord. In de Baronie liggen de laken ook wel in alluviale gebieden: het zijn soms oude rivierlopen (Laak = Oude Mark te Teteringen), dichtgegroeid met allerlei planten. In de omgeving van Diest lopen laken door broeken die het hele jaar door moerassig zijn. Laken liggen ook vaak op een grens. Eén laak-naam heeft het tot nederzetting gebracht: Attelaken onder Etten. De gelijknamige waterloop vormt voor een deel de grens tussen Etten en Princenhage. Atte zal te maken hebben met Etten. Het gehucht wordt ook wel aangeduid met Pattelaken en Plattelaken, tegenwoordig is de uitspraak Ettelik” (89).

Straatnaamgeving
Het vanaf 2000 aangelegde bedrijventerrein Attelaken, waar aan huis gebonden bedrijven zijn gevestigd, heeft toepasselijke straatnamen gekregen die naar ambachten zijn genoemd, zoals Ambachtslaan, Pottenbakkerstraat, Leerlooierstraat, Sigarenmakerstraat en Klompenmakerstraat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Attelaken ligt O van Leur, rond de Attelakenseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvat de buurtschap Attelaken 45 huizen met 314 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Attelaken ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

- De netto-oppervlakte van het bedrijventerrein is 15 hectare.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Een gedeelte van Attelaken (gelegen tussen de Lange Brugstraat en de spoorlijn) is vanaf 2000 getransformeerd in een multifunctioneel terrein van 21 hectare. De locatie is vooral bestemd voor kleine bedrijven en ondernemers die op één plek wonen en werken willen combineren. De gemeente speelde hiermee in op de stijgende vraag naar gevarieerde bedrijfskavels. De kavels, verdeeld in stukken van 500 tot 5.000 m2, zijn verdeeld in 17 woningbouwkavels, 12 kavels voor atelierwoningen, 24 kavels voor bedrijven met woningen en 31 kavels voor bedrijven zonder woning. - Pagina over bedrijventerrein Attelaken op de site van de gemeente Etten-Leur.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het Mariakapelletje aan de Attelakenseweg is eind jaren tachtig door het lokale gilde gerestaureerd en op de huidige plek geplaatst, waarvoor de familie Vermunt een stukje van haar tuin heeft afgestaan.

Reactie toevoegen