Asperen

Plaats
Stad
Lingewaal
BetuweTielerwaard
Gelderland

asperen_collage.jpg

Asperen, collage van stadsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Asperen, collage van stadsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

asperen voorstraat 1905 [640x480].jpg

Asperen Voorstraat 1905

Asperen Voorstraat 1905

Asperen.jpg

Het stadje Asperen bereikt.

Het stadje Asperen bereikt.

Asperen..jpg

Stadsgezicht Asperen gezien over de rivier de Linge.

Stadsgezicht Asperen gezien over de rivier de Linge.

Asperen (2).jpg

Het Kunstfort in Asperen.

Het Kunstfort in Asperen.

IMG_8096.jpg

De Hervormde Sint Catharinakerk  uit 1460 in Asperen.

De Hervormde Sint Catharinakerk uit 1460 in Asperen.

ZH gemeente Asperen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Asperen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Asperen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Asperen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Asperen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Asperen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Asperen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Asperen is een stad in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Lingewaal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1985.

- Wapen van de voormalige gemeente Asperen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
893 (kopie 1222) en 1317 Asperen, laat 11e eeuw Asporon.

Naamsverklaring
Moeilijk te verklaren. Omdat de plaats aan de Linge ligt, is wel als verklaring aangedragen een afleiding van aspa 'esp' met een waternaamsuffix arô*-, maar dit is zeer onzeker. Anders hasp- 'kromming, buiging, haak'. Een vergelijking met Asperden (Duitsland), 2e helft 11e eeuw Asporthon, dat wordt geduid als een collectief bij een waternaam Aspurô*, leidt voor Asperen tot de betekenis 'nederzetting aan de Aspurô*'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Asperen ligt direct Z van Leerdam en grenst in het N en O aan de rivier de Linge. De Linge vormt N van de stad de grens met de provincie Zuid-Holland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Asperen, die slechts de stad omvat, 191 huizen met 1.147 inwoners. In dat jaar valt een deel van de stad ook nog onder de gemeente Herwijnen (met 25 huizen en 156 inwoners). Tegenwoordig heeft de stad ca. 1.400 huizen met ca. 3.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Asperen, kun je terecht bij de volgende instantie, site en literatuur:

- Vereniging Oud-Asperen. De vereniging beheert o.a. Museum Oud Asperen, gevestigd in een kleine 19e-eeuwse arbeiderswoning, die zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat is teruggebracht.

- Geschiedenis van Asperen (naar onderen scrollen op de pagina tot je bij deze plaats bent).

- Het boek 'Beschreiving van de Stad en Baronnie Asperen, vertoonende haare oudheid, gebouwen, hooge en verdere regeering enz.' (Martinus Beekman, 406 pag., 1745) is via de link ook online te lezen. Het is even wennen, want het is wel in de spelling van die tijd...

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Asperen heeft 7 rijksmonumenten.

- Asperen heeft 16 gemeentelijke monumenten.

- Beschrijving van de monumentale panden in Asperen, plus beschrijving van de ontwikkeling van de nederzetting.

- Catharinakerk van de Hervormde Gemeente Asperen. Tot de inventaris van de Catharinakerk behoort sinds 2010 een monumentaal orgel dat in 1894 is gebouwd door J.F. Witte uit Utrecht, afkomstig uit de gesloopte Noorderkerk te Rotterdam.

- Gereformeerde kerk uit 1892. - Site Gereformeerde Kerk.

- Molen De Haas.

- De Noorder Lingesluis, een dubbele waaiersluis, is in 2011 gerestaureerd. De sluizen maken deel uit van het historische verdedigingswerk de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De waaiersluis is een uitvinding van Jan Blanken, Inspecteur-Generaal bij Rijkswaterstaat ten tijde van Napoleon. Door een speciale constructie kunnen de deuren van een waaiersluis ook tegen de stroming in worden geopend of gesloten. Als de waaiersluizen worden gesloten stremt het water in de Linge. Zo kon het omringende land onder water worden gezet om de opmars van de vijand te stuiten.

In de hele wereld zijn nog slechts 7 waaiersluizen te vinden. De dubbele waaersluis in Asperen is zelfs nog de enige in de hele wereld. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is hier nog volledig intact. Dat maakt de kracht en werking van het verdedigingswerk goed zichtbaar. Fort Asperen, de Wapenplaats en Fort Nieuwe Steeg beschermden met hun vuurkracht het systeem van sluizen en andere waterwerken. De ligging aan de slingerende Linge, de uiterwaarden en de fruitboomgaarden maakt van de sluizen bovendien een zeer attractieve plek.

De imposante 20.000 kilo wegende en 7,5 meter hoge sluisdeuren zijn in 2016 vernieuwd. Maar om ze opnieuw te kunnen maken moesten ze wel eerst worden opgemeten. Daarvoor wilde men ze uit het water tillen, maar dat bleek niet te kunnen zonder ze onherstelbaar te beschadigen. En zolang de nieuwe deuren nog niet klaar zijn moesten ze nog wel hun werk kunnen blijven doen. Daarom zijn ze met hulp van duikers opgemeten.

- Heb jij je ook altijd afgevraagd waar de 'brug die nergens naartoe gaat' aan de Nieuwe Zuiderlingedijk voor dient of diende? Die brug hoort ook bij de Hollandse Waterlinie. Het is een duiker/keersluis, waarmee de Asperense Wetering, die onder de dijk loopt, kon worden afgesloten en geopend om in tijd van oorlog de Westelijke Tielerwaard onder water te zetten.

- Kunstfort Asperen ligt net op grondgebied van buurdorp Acquoy en wordt daarom aldaar beschreven.

- Nationaal Autominiatuurmuseum Minidome van Berndt Roelvink is het enige autominiatuurmuseum in Nederland en zelfs in Europa. De collectie van Roelvink (1946) die er op zijn 7e mee is begonnen, omvat inmiddels ca. 7.000 miniatuurauto's. Met o.a. oude Budgie-toys, Burago, Corgi-toys, Danbury mint, Dinky-toys, Duvi, Franklin mint, Gama, Husky, Lion-car, Lone-star, Majorette, Matchbox, Mebetoys, Mercury, Metosul, Norev, Pilen, Polistil, Politoys, Schuco, Solido, Spot-on etc.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koffiebar Overstag en Jeugdkerk Asperen organiseren jaarlijks een Nieuwjaarsduik in het Wiel. Deelnemers kunnen zich laten sponsoren. De opbrengst is voor Voedselbank Leerdam.

- Feestweek rond Koningsdag.

- Jaarmarkt (op een zaterdag in mei).

- Op de laatste zaterdag van juni is er de Oldtimer Toertocht (met ca. 100 auto's van minimaal 25 jaar oud), georganiseerd door Nationaal Autominiatuurmuseum Minidome. De auto's maken een tocht van ca. 90 km door de regio. Ook als toeschouwer is dit natuurlijk al een belevenis om te bekijken.

- Speelweek (laatste week van de zomervakantie).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Rondwandeling Asperen - Heukelum - Asperen (15 km).

- Het Galgenwiel, gelegen tussen de Leerdamseweg en de Oude Zuiderlingedijk, is een binnenmeer dat in 1658 na een dijkdoorbraak is ontstaan.

- In de bossen Z van de Nieuwe Zuiderlingedijk houdt Staatsbosbeheer een hoger waterpeil aan om bijvoorbeeld puperreigers, waterrallen en blauwborsten te verleiden in dit gebied te broeden. Dat gebeurt door het water uit de Linge, dat in de nabijgelegen vijvers is gepompt, door middel van een windmolen naar het omringende bos te sturen. Daardoor ontstaat een echt moerasbos waar orchideeën en bevers kunnen leven.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van Asperen op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis EMM.

- Basisschool De Zandheuvel. - Basisschool De Open Poort. - BSO Fortkanjers.

- Muziekvereniging Ad Astra.

- Paardensportvereniging De Waddesteijnruiters.

- Thomashuis Asperen.

- Doop-, Trouw- en Lidmatenregisters Asperen 1636-1812.

Reactie toevoegen