Arriën

Plaats
Buurtschap
Ommen
Salland
Overijssel

arrien_en_een_ieder_ging_op_pad_kerstvertelling_theatergroep_de_firma_poster.jpg

Een prestatie van formaat is de kerstvoorstelling 'En een ieder ging op pad', door Theatergroep De Firma, samen met o.a. vele inwoners van buurtschap Arriën, waar de voorstelling ook plaatsvindt. Zie verder het hoofdstuk Evenementen.

Een prestatie van formaat is de kerstvoorstelling 'En een ieder ging op pad', door Theatergroep De Firma, samen met o.a. vele inwoners van buurtschap Arriën, waar de voorstelling ook plaatsvindt. Zie verder het hoofdstuk Evenementen.

Arriën

Terug naar boven

Status

- Arriën is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Ommen. Van 1-7-1818 t/m 30-4-1923 gemeente Ambt-Ommen.

- De buurtschap Arriën heeft, in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen in ons land, een eigen postcode (7735) en postale plaatsnaam en is daarmee een 'formele woonplaats'. Een heel klein deel van de buurtschap ligt W van deze 'formele woonplaats', namelijk binnen het stadsgebied van Ommen, en valt daar ook voor de postadressen onder.

- Onder de buurtschap Arriën valt voor de postadressen ook een klein deel van de buurtschap Ommerkanaal. Daarentegen maakt de buurtschap die vanouds bekend stond als Arriërveld tegenwoordig deel uit van de buurtschap Ommerkanaal. Tevens valt onder de buurtschap voor de postadressen het W deel van de buurtschap Hoogengraven (de grens loopt net W van de basisschool en het café-restaurant: die vallen voor de postadressen onder buur-buurtschap Stegeren).

- De buurtschap Arriën ligt grotendeels buiten de bebouwde kom en voor een heel klein deel binnen de bebouwde kom van Ommen, en heeft witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Arriën ligt direct NO van de stad Ommen, rond de N34 Ommen-Hardenberg. De buurtschap ligt verder Z van het dorp Dedemsvaart, ZO van het dorp Balkbrug, NO van het dorp Vilsteren, NNO van het dorp Lemele, NNW van het dorp Den Ham, NW van het dorp Mariënberg en WZW van de stad Hardenberg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Arriën 34 huizen met 211 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 175 huizen met ca. 440 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

D.U.W. Kamp
Van 1940 tot 1969 was in deze buurtschap sprake van het D.U.W. Kamp Arriën. De aanduiding D.U.W. stond voor Directie RijksDienst voor de Uitvoering van Werken, als naoorlogse opvolger van de voormalige Rijksdienst voor Werkverruiming. De afkorting DUW werd ook vaak spottend in verband gebracht met het duwen van kruiwagens en de kieplorries die voor het zandtransport werden gebruikt bij deze werken. In de jaren dertig van de 20e heerste namelijk grote werkloosheid in de steden, en men had bedacht om zo veel mogelijk werklozen te werk te stellen in plattelandsgebieden die toch nog ontgonnen moesten worden. Zo kwamen er alleen al rond Ommen een handvol van dergelijke kampen, waaronder dus in deze buurtschap.

Na de Tweede Wereldoorlog heerste er grote woningnood en zijn veel van deze kampen bewoond gewoond geworden door mensen die elders geen woning konden krijgen. Kamp Arriën moest aanvankelijk in 1950 weer worden opgeleverd aan de verhuurder, maar de gemeente kreeg het voor elkaar te bedingen dat het terrein pas opgeleverd moest worden als de laatste huurder een 'normale' woning had gevonden. Dat bleek pas in 1969 het geval... Toen zijn dus de laatste barakken pas gesloopt. Van het kamp is nu ter plekke niets meer te herkennen. Een gedenkpaneel ter plekke vertelt in tekst en beeld over de geschiedenid van het kamp. - Uitvoerige geschiedenis van het Kamp (28 pagina's) door oud-inwoner Luuk Vogelzang, die er zijn jeugd heeft doorgebracht.

Zie verder Geschiedenis van Arriën.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In buurtschap Arriën kun je nog veel monumentale boerderijen bewonderen, waaronder 5 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Evenementen

- Een sfeervolle wandeling langs acht monumentale boerderijen, waar in elke boerderij een scène uit het kerstverhaal gespeeld wordt. Onderweg is er muziek van koren, orkesten en solisten. Dat is de kern van ‘En een ieder ging op pad’, een eeuwenoude kerstvertelling die Theatergroep De Firma uit Ommen samen met de inwoners van buurtschap Arriën rond half december uitvoert*. Het publiek maakt de wandeling 's avonds in groepen van 50 personen. Elke twintig minuten vertrekt er een groep. Aan het einde van de wandeling is men welkom in de Ridderinkhof voor een gratis kop koffie, thee of glühwein en een plak krentenwegge. Voor wie genoeg gelopen heeft, staat er vervolgens een paardentram klaar om teruggebracht te worden naar de auto of fiets. De kosten zijn slechts €7,50 voor een volwassene en €5,00 voor een kind. Daar zit dan ook nog een warm drankje bij inbegrepen. En het parkeren is ook nog eens gratis. Verspreid over verschillende dagen zijn er ca. 18 wandelingen, waarbij in totaal ca. 900 deelnemers mee kunnen.
* D.w.z. in 2014 was dit voor de 1e keer, in 2016 voor de 2e keer. Het is ons nog niet bekend of dit gebeuren in 2018 weer plaatsvindt.

Om een indruk te krijgen van deze indrukwekkende voorstellingen, kun je 2 filmpjes bekijken van voorgaande edities: "Ongelofelijk. Topacteurs. Een adembenemend decor. Virtuoze musici. Dat wordt een miljoenenproductie om te verfilmen. En dat duurt jaren. Maar de mensen van Vechtdal Leeft TV hebben de film al klaar. En je mag allemaal naar binnen in ons Theater. Met of zonder kaartje. Gratis en voor niks. Wonderen bestaan." Aldus Theatergroep de Firma na afloop van de 1e editie in 2014 over de voorstellingen en over de film die Vechtdal Leeft TV daar van heeft gemaakt (zie de link). En zie hier ook de videoreportage van 'En een ieder ging op pad' te Arriën, editie 2016, eveneens door Vechtdal Leeft TV.

Overigens is oprichter en drijvende kracht achter het theatergezelschap Jan Veurink (opgegroeid in Arriën) op 9-2-2017 overleden (op 64-jarige leeftijd. Hij was ongeneeslijk ziek). Kort ervoor was hij nog onderscheiden met de Erepenning van de gemeente Ommen wegens zijn langdurige en veelzijdige verdiensten voor de gemeenschap in de gemeente. Begonnen in het onderwijs en jarenlang actief in lokale politiek en gemeentebestuur zette hij zich de laatste jaren in voor de Vereniging Ommerschans, Vechtdal Leeft TV en Theatergroep De Firma. Hij deed dit met formidabele inzet, eerlijk en betrokken.

Citaat van burgemeester Mark Boumans bij de toekenning van de Erepenning: “Jan Veurink heeft zich met hart en ziel ingezet voor Ommen. Hij weet mensen te verenigen en draagvlak te creëren, of het nu gaat om politiek, onderwijs of cultuur. Mede dankzij de inzet van Jan zijn de Koloniën van Weldadigheid officieel voorgedragen voor de Unesco Werelderfgoedlijst. Ook aan de traditionele kerstviering met levende kerststal in Arriën draagt Jan zijn steentje bij. De verdiensten van Jan voor de samenleving van Ommen zijn uitzonderlijk te noemen. Het is mij dan ook een groot genoegen om Jan Veurink namens het college van de gemeente Ommen de Erepenning van de stad Ommen toe te kennen.”

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Arriër Koeland bij buurtschap Arriën is een groot grasland met koeien waar men de natuur zijn gang laat gaan. Hier staan nog volop graslandpaddenstoelen, die elders bijna overal verdwenen zijn door de vele kunstmatige bemesting. Na enig zoeken heeft Quinten Bulte in november 2015 een aantal bijzondere soorten graslandpaddenstoelen aangetroffen, namelijk de Rupsendoder, het Gewoon vuurzwammetje, de Scharlaken wasplaat, de Franjevlekplaat, het Sneeuwzwammetje, het Papegaaizwammetje, de Kleverige aardtong en de Gele wasplaat. Dat ziet er toch een stuk aantrekkelijker uit dan de moderne ruilverkavelde groene biljartlakens... Geniet onder de link van zijn mooie foto's van deze paddenstoelen.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Plaatselijk Belang Arriën.

- Duurzaamheid: - "Met Windpark De Veenwieken leveren we windenergie uit eigen molens. Uit zes van de tien molens die er in het windpark staan levert Greenchoice de groene stroom. Zo investeren we in duurzame stroomproductie en versnellen we de energietransitie! Windmolenpark van ons samen. Wij hebben onze krachten gebundeld met Windunie en ABN AMRO Energy Transition Fund in werkmaatschappij De Wieken. Anderhalf jaar werkten we keihard aan de bouw van de zes windturbines. Samen hebben ze een maximaal vermogen van 14,1 MW. In totaal staan er tien molens in het windpark. Samen leveren ze groene stroom aan 20.000 huishoudens. Sinds april 2020 draait het windpark op volle kracht." (bron: Greenchoice) Dat is bijna de hele gemeente Hardenberg! Het windpark ligt NNO van Ommen, O van het Ommerkanaal en de gelijknamige buurtschap aldaar, N van de Schapendijk. De 5 noordelijkste turbines vallen onder het grondgebied van Dedemsvaart, gemeente Hardenberg; de 5 zuidelijkste vallen onder het grondgebied van buurtschap Arriën, gemeente Ommen (zie kaartje). Zie ook de video over Windpark De Veenwieken.

Reactie toevoegen