Arkum

Plaats
Buurtschap
Súdwest-Fryslân
Fryslân

Arkum.JPG

Arkum, niet te verwarren met Akkrum.

Arkum, niet te verwarren met Akkrum.

Arkum

Terug naar boven

Status

- Arkum is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. T/m 2010 gemeente Wûnseradiel.

- De buurtschap Arkum valt, volgens oude beschrijvingen en ook volgens de lokale dorpssite, onder het dorp Dedgum, maar voor de postadressen valt de buurtschap tegenwoordig onder het N van Dedgum gelegen dorp Tjerkwerd.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1718 Arkum.

Naamsverklaring
Naar de huidige vorm misschien heem 'woonplaats' van de persoon Arke. Vergelijk echter Arkum, verkorte vorm van (Oud-)Adrichem (verdwenen, bij Beverwijk) 1103-1105 bron 8e eeuw, kopie begin 12e eeuw Adrichaim met als betekenis heem van de persoon Adrik.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Arkum ligt rond de gelijknamige weg, Z van Bolsward, ZO van Tjerkwerd, NO van Dedgum. Vanuit Dedgum loopt de Arkumerlaan naar de buurtschap, die in het W aan de N359 (Bolsward-Workum) grenst en de daaraan parallel lopende Workumertrekvaart.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Arkum 4 huizen met 26 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd slechts 4 panden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Arkum is oorspronkelijk een terpdorp. De terp is echter afgegraven.

Archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben in 2012 de oorzaak ontdekt waarom Friese boeren door de eeuwen heen altijd last hebben gehad van wateroverlast. De archeologen deden hun ontdekking tijdens opgravingen in een weiland bij de buurtschap Arkum. Uit hun onderzoek blijkt dat boeren die hier aan het begin van de jaartelling leefden de oude veenlagen in dit gebied ontwaterden. Dit had als gevolg dat de bodem kromp en de oude Friezen steeds hogere terpen (op veen en klei) moesten bouwen om droge voeten te kunnen houden. Dit proces heeft eeuwen geduurd.

De archeologen zijn hier op een 'huisterpje' gestuit met de restanten van twee boerderijen uit de Romeinse tijd (eerste tot derde eeuw na Christus). De onderzoekers vonden onder meer twee haardplaatsen, vier waterputten en gaaf aardewerk, waaronder een gitzwarte pot met een sierlijk voetstuk. - Filmpje met interview m.b.t. de opgravingen in Arkum in 2012.

Terug naar boven

Links

- Beschrijving van de panden op Arkum.

Reactie toevoegen