Annendaal

Plaats
Buurtschap
Roerdalen Echt-Susteren
Midden-Limburg Roerstreek
Limburg

Annendaal

Terug naar boven

Status

- Annendaal is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, en daarbinnen grotendeels in de regio Roerstreek, in grotendeels gemeente Roerdalen (t/m 1990 gemeente Posterholt. In 1991 over naar gemeente Ambt Montfort, in 2007 over naar gemeente Roerdalen), deels gemeente Echt-Susteren (t/m 2002 gemeente Echt). In 1991 is een deel van de buurtschap, door middel van een grenscorrectie, overgegaan van de gemeente Echt naar de gemeente Ambt Montfort.

- De buurtschap Annendaal valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Posterholt en deels onder het dorp Maria Hoop (dit betreft met name de kasteelruïne).

- De buurtschap Annendaal heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Annendael.

Naamgeving
De buurtschap is genoemd naar het vroegere kasteel Annendaal.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Annendaal ligt Z van het dorp Posterholt, rond het N deel van de Akerstraat, daarnaast W van de kruising van deze straat en de Echterboschbaan (de N274), Brunssumerweg (ook de N274), Annendaalse Dijk en Oude Heinsbergerweg, en rond de Postertweg. De buurtschap ligt verder N van de plaats Haaren in Duitsland, ONO van het dorp Maria Hoop, ZO van het dorp Sint Odiliënberg en OZO van het dorp Montfort.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Annendaal 3 huizen met 29 inwoners onder de gemeente Echt. Onder Posterholt wordt het in dat jaar niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap ontleent zijn oorsprong aan kasteel Annendaal, een der voornaamste van het Ambt Montfort.

- Verslag van archeologische vondsten in Voorsterveld en Annendaal.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ruïne van kasteel Annendaal, bestaande uit drie ronde door segmenten verbonden pijlers. Het kasteel is gebouwd in 1618 door Graaf Herman Fredrick van den Bergh voor zijn zuster Anna. Het moet een statig slot zijn geweest, met spitsgevels, omgeven door een binnen- en een buitengracht.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Annendaalloop (eind januari, in 2018 voor de 32e keer) betreft o.a. een kwart en een halve marathon.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Uitgestrekt Annendaalsbos, in de driehoek Maria Hoop - Putbroek - Duitse grens.

Reactie toevoegen