Angerlo

Plaats
Dorp
Zevenaar
Liemers
Gelderland

angerlo philadelphia tehuis wielbergen 1960 [640x480].jpg

Angerlo Philadelphia tehuis Wielbergen 1960

Angerlo Philadelphia tehuis Wielbergen 1960

GL kadastrale gemeente Angerlo in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeente Angerlo in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeente Angerlo in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Angerlo

Terug naar boven

Status

- Angerlo is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Zevenaar. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2004.

- Wapen van de voormalige gemeente Angerlo.

- Onder het dorp Angerlo vallen ook de buurtschappen Bevermeer en Bingerden.

Terug naar boven

Ligging

Angerlo ligt NO van Zevenaar, Z van Doesburg en grenst in het N aan de rivier de IJssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Angerlo 231 huizen met 1.625 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 45/325 (= huizen/inwoners), het dorp Lathum 42/242 en de buurtschappen Beinum 24/173, Bingerden 31/202, Bevermeer 12/95, Beimerweerd (Buinerweerd) 6/45, Bahr 21/144 en Giesbeek 50/399. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.300 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Raedthuys Pure Energie, een onderneming die duurzame energieprojecten realiseert en exploiteert, beoogt medio 2018 tussen Angerlo en Loil een windpark van 4 windmolens te realiseren: Windpark Bijvanck, gelegen aan de Didamse Wetering (op het punt waar de Ganzepoelweg naar Loil overgaat in de Doesburgseweg). De windmolens krijgen een ashoogte van minimaal 99 meter en maximaal 124 meter. De rotordiameter wordt minimaal 100 meter en maximaal 122 meter. Dit betekent dat de tiphoogte (het bovenste puntje als een wiek recht overeind staat) minimaal 149 meter en maximaal 185 meter wordt. De zienswijzen die zijn ingediend op het ontwerp-inpassingsplan van Windpark Bijvanck hebben geleid tot extra onderzoeken en aanscherpingen. De belangrijkste aanpassing als gevolg hiervan is dat de windmolens geen slagschaduw op de gevels van huizen in het gebied rondom het windpark mogen veroorzaken. Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland gaan hiermee verder dan de wettelijke norm van maximaal 5 uur en 40 minuten slagschaduw per woning per jaar.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Angerlo heeft 23 rijksmonumenten.

- Angerlo heeft 25 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Angerlo.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Deurdouwers. - Voor de Halfvasten Optocht (op een zondag kort na carnaval) zijn ca. 80 startnummers te vergeven. De Optochtcommissie selecteert alleen de allermooiste creaties die acte de présence mogen geven in de grootste, langste, hoogste en mooiste Halfvastenoptocht in Angerlo (aldus de organisatie). Aangezien de organisatie presentatie, kwaliteit, uitstraling en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, wordt streng worden gecontroleerd of deelname van sommige inschrijvingen gerechtvaardigd is. Zo worden Après skihutten, drankketen en drankwagens al dan niet voorzien van een tapinstallatie niet toegelaten in de Halfvasten Optocht. De creaties worden ingedeeld in 9 categorieën en worden door een deskundige jury beoordeeld op algemene indruk, originaliteit en carnavaleske uitstraling. Het betreft Getrokken wagens, Zelfrijdende wagens, diverse categorieën Loopgroepen, Individueel/Duo’s, (Jeugd)Prinsenwagens, en Jongeren tot 16 jaar.

- Jeugdvakantieweek.

- Sinterklaas.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Angerlo (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Muziek: - Spontaan is een groep van meer dan 20 enthousiaste ongekunstelde mannen die het heerlijk vinden om samen te zingen. Nog leuker is optreden voor een enthousiast publiek. Zowel tijdens de optredens als oefenavonden is er sprake van muzikale ambitie aangevuld met een aangename ongedwongenheid. Bovenal is de humor voelbaar aanwezig. Ze streven gezamenlijk en spontaan naar een hoog muzikaal niveau onder de bezielende en inspirerende leiding van dirigent Jos van Amerongen.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Angerlo Vooruit. - Turn- en Volleybalvereniging DES.

Reactie toevoegen