Angeren

Plaats
Dorp
Lingewaard
Betuwe
Gelderland

GL kadastrale gemeenten Angeren en Doornenburg in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeenten Angeren en Doornenburg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeenten Angeren en Doornenburg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Angeren

Terug naar boven

Status

- Angeren is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Lingewaard. T/m 2000 gemeente Bemmel.

- Onder het dorp Angeren valt ook de buurtschap Boerenhoek.

Terug naar boven

Naam

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Keujesgat.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Angeren ligt W van de rivier de Nederrijn, NW van het dorp Doornenburg, N van de rivier de Linge, NNW van het dorp Gendt, NO van de dorpen Haalderen en Bemmel, ZO van het 'dorp in de stad' Het Zand, de stad Huissen en het 'dorp in de stad' Elden, Z van de stad Arnhem, ZZW van het dorp Westervoort, ZW van de dorpen Loo en Duiven en WZW van het dorp Groessen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Angeren 104 huizen met 773 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.200 huizen met ca. 2.900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Historische Kring Angeren is in 2010 opgericht. Het aantal deelnemers groeide sindsdien van 15 tot ruim 380. Naast de publicatie van het halfjaarlijks tijdschrift Angers Verleden, houden ze zich bezig met het verzamelen en inventariseren van het fotoarchief, historische documenten, archeologische voorwerpen enz., betrekking hebbend op het cultureel erfgoed en de geschiedenis van het dorp, dat reeds in 814 of 815 als Angrina wordt genoemd in de Codex Laureshamensis van het Klooster Lorsch bij Mainz. Tweemaal per maand is hun kamer in het Dorpshuis geopend van 20-22 uur en is eenieder welkom die vragen heeft over het Angerens verleden. Voorts kan men tussentijds ook telefonisch of schriftelijk terecht met vragen die met de Angerense geschiedenis van doen hebben. De kring heeft secties Beeld en Geluid, Genealogie en Bewonersgeschiedenis, ‘Dialek’, Archeologie en Ondersteuning en Inventarisatie.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Angeren (2009).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Angeren heeft 12 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel Onze Lieve Vrouw van Banneux.

- Het inlaatwerk aan de Scherpekamp tussen Angeren en Doornenburg is een sluis uit 1912, die in de jaren vijftig is omgebouwd tot een onderdeel van de Rijn-IJssellinie, die was bedoeld om Nederland te beschermen tegen een eventuele invasie van de Russen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Angerens Karnaval Gezelschap AKG De Narrenpoel is opgericht in 1968. - Carnavalsgroep De Clusenarren heeft ca. 20 leden en loopt jaarlijks mee in de optochten van Herwen en Angeren.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Nijmeegse grondstoffenbedrijf K3Delta wil samen met Caprice uit Angeren de Angerense en Doornenburgse Buitenpolder - gelegen O van het dorp - afgraven voor het winnen van keramische klei en zand. Daardoor komen er meer recreatiemogelijkheden in de uiterwaard en wordt de oude Rijnmeander gedeeltelijk hersteld. Het plan wordt gecombineerd met circa 70 hectare natuurontwikkeling. Het is een nieuw plan voor verlaging van de waterstand en natuurontwikkeling in het uiterwaardengebied tussen Angeren en Huissen. Anno eind 2015 moet het plan nog diverse procedures door, dus het is nog niet definitief.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Angeren (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Angeren op Facebook.

- Belangenvereniging: - Stg. Strijdbaar Angeren.

- Dorpshuis: - Kulturhus Angeren.

- Onderwijs: - Basisschool Marang.

- Jeugd: - Scouting Angeren.

- Muziek: - Muziekvereniging St. Bavo. - Harmonie Angeren. - Dweilorkest De Deurdweilers.

- Sport: - s.v. Angeren (voetbal). - Handbalvereniging. - Tennisvereniging. - Schaatsvereniging De IJsvogels is heropgericht in 1997, en bestaat uit een club enthousiaste schaatsers en skeeleraars uit Angeren en omgeving, die samen de schaats- en skeelersport willen beoefenen.

- Overige verenigingen: - Balletgroep Flow.

- Zorg: - Zorgboerderij De Amethyst.

Reactie toevoegen