Andel

Plaats
Dorp
Woudrichem
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

Andel.JPG

In Andel dat is duidelijk!

In Andel dat is duidelijk!

Andel (2).JPG

De voormalige Hervormde kerk met de Romboutstoren, bijzonder is de bakstenen spits.

De voormalige Hervormde kerk met de Romboutstoren, bijzonder is de bakstenen spits.

Andel (3).JPG

Dorpsgezicht Andel.

Dorpsgezicht Andel.

Andel (4).JPG

Andel vanaf de dijk gezien.

Andel vanaf de dijk gezien.

NB gemeente Andel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Andel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Andel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Andel

Terug naar boven

Status

- Andel is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena, gemeente Woudrichem. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1972.

- Wapen van de voormalige gemeente Andel.

- Oorspronkelijk was er sprake van het dorp Neer-Andel in het W en de buurtschap Op-Andel in het O. In de loop van de 20e eeuw, met name na de dorpsuitbreidingen van de jaren zeventig, zijn deze namen in onbruik geraakt en is het één dorpskern geworden.

- Onder het dorp Andel valt ook de buurtschap Bronkhorst.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Ael.

Terug naar boven

Ligging

Andel ligt ZO van Woudrichem en grenst in het N aan de Afgedamde Maas en aan de Bommelerwaard (Poederoijen).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Andel 112 huizen met 738 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.000 huizen met ca. 2.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Andel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Andel heeft 20 rijksmonumenten.

- Andel heeft 14 gemeentelijke monumenten.

- De Wilhelminasluis, ook wel Sluis Andel of Aelse Sluis genoemd, ligt aan de N322. Bij de scheiding van de Maas en de Waal rond 1900 werd de bouw van de Wilhelminasluis noodzakelijk om scheepvaart mogelijk te laten blijven. Over de Willhelminasluis valt heel veel te vertellen. Dat doet 'iemand' (zijn of haar naam staat er niet bij) dan ook op deze site over de Wilhelminasluis, waar de beheerder al vele jaren regelmatig nieuwe artikelen plaatst in tekst en beeld over verleden en heden van deze sluis en omgeving.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsclub Sparta '82.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Voor de bouw van verpleeghuis De Notenhoff in 2013 moest een hertenkampje ter plekke wijken. De wens was om iets soortgelijks vervangends in de directe omgeving te realiseren. Daarom is in 2017 de Dierenweide naast De Notenhoff aangelegd.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Andel door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Andel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Zaaier.

- Sport: - v.v. Sparta '30 (voetbal). - Bij schietsportvereniging SSV De Rommert in Andel kun je de volgende disciplines leren beheersen: Pistool en revolver, klein kaliber; Pistool en revolver, zwaar kaliber; Klein kaliber karabijn; Klein kaliber geweer en Groot kaliber geweer. Jeugdleden mogen leren schieten met een luchtdrukpistool of geweer. De club heeft o.a. een indoor 100m baan met 6 schietpunten voorzien van automatisch transport op de afstanden 25, 50 en 100m. Je kunt hier zittend en liggend oefenen. De vereniging beschikt over eigen wapens, die ter beschikking van leden en aspiranten. Iedere schutter kan bij deze vereniging op elk niveau veel plezier beleven aan de schietsport. Ook minder goed geoefende of getalenteerde schutters kunnen zich uitleven in een Onderlinge Competitie.

- Zorg: - De Notenhoff is een in 2013 gerealiseerd verpleeghuis voor 19 psychogeriatrische en 17 somatische cliënten. De Notenhoff ligt in het centrum van Andel, vlakbij de Romboutstoren, waar naar verluidt Jan Klaassen is begraven. Wat maakt de Notenhoff speciaal? De Notenhoff is gebouwd naar voorbeeld van een Limburgse hoeve. Ook de tuin is aangelegd in een boerderijachtige sfeer. Er is een dierenverblijf, een hooiberg, tractor en diverse oude agrarische attributen. Als bewoner kun je niet alleen de sfeer beleven, maar ook meehelpen met de dierenverzorging en het kweken van producten voor het bereiden van een maaltijd of verkoop.

- Fauna: - Stichting Konijnenopvang Lapina te Andel vangt gedumpte konijnen op en geeft hen de nodige zorg. Zodra de konijnen zijn bijgekomen van hun vervelende avontuur, kunnen zij worden geadopteerd. Het opvangen van konijnen, kost al gauw € 25,00 per maand per konijn. Denk hierbij aan de entingskosten, castratiekosten, dierenartskosten, medicijnen, voer, hooi, stro en zaagsel, brandstof voor de bezoeken aan de dierenarts en de leveranciers voor voer, hooi, stro en zaagsel, alsmede het wegbrengen van de mest, materiaal voor het opknappen van de hokken enz. Konijnenopvang Lapina is een volledig vrijwillig particulier initiatief en ontvangt geen subsidie voor het werk dat zij doet. Donaties zijn dan ook zeer welkom. Lapina heeft ook de mogelijkheid om jouw konijn(en) tijdens je vakantie te verzorgen.

Reactie toevoegen