Ameland

Gemeente
Ameland
Waddengebied
Fryslân

ameland_collage.jpg

Mooie collage van bijzonderheden die je zoal op Ameland kunt tegenkomen (© Jan Dijkstra, Houten)

Mooie collage van bijzonderheden die je zoal op Ameland kunt tegenkomen (© Jan Dijkstra, Houten)

ameland_3.jpg

De Veerboot Sier genoemd naar een in zee verdwenen dorp op Ameland.

De Veerboot Sier genoemd naar een in zee verdwenen dorp op Ameland.

ameland_4.jpg

 De duinen op Ameland in de gemeente Ameland.

De duinen op Ameland in de gemeente Ameland.

ameland_2.jpg

Hollum, waar ook de vuurtoren staat.

Hollum, waar ook de vuurtoren staat.

ameland.jpg

De Doopsgezinde kerk in Nes.

De Doopsgezinde kerk in Nes.

ameland_3_0.jpg

Een echt Amelander huis in Nes.

Een echt Amelander huis in Nes.

FR gemeente Ameland in ca. 1870 kaart B. Behrns [1024x768].gif

gemeente Ameland in ca. 1870 kaart B. Behrns

gemeente Ameland in ca. 1870 kaart B. Behrns

ameland_kaart.jpg

Ameland op Google Earth anno 2014. Prachtig die Waddenzee en de lappendeken aan zandbanken aan de Friese vasteland-kant.

Ameland op Google Earth anno 2014. Prachtig die Waddenzee en de lappendeken aan zandbanken aan de Friese vasteland-kant.

Ameland

Terug naar boven

Status

- Ameland is een eiland en gemeente in de provincie Fryslân, in het Waddengebied. Het gemeentehuis staat in Ballum.

- Begin 19e eeuw zijn er nog kortstondig de gemeenten Nes en Ballum geweest, maar die zijn al snel weer opgeheven en opgegaan in de gemeente Ameland, in ieder geval vóór 1812.

- Wapen van de gemeente Ameland.

- De gemeente Ameland omvat de dorpen Ballum, Buren, Hollum en Nes en de buurtschap Kooiplaats.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Ameland.

Terug naar boven

Ligging

Ameland ligt O van Terschelling, W van Schiermonnikoog.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Ameland 416 huizen met 2.081 inwoners, verdeeld in de dorpen Nes 130/570 (= huizen/inwoners), Buren 23/147, Ballum 59/289 en Hollum 204/1.075. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Ameland, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- De site Amelander historie is er voor mensen die meer over de Amelander historie te weten willen komen. Het is tevens een ontmoetingsplaats voor mensen die over deze rijke geschiedenis willen schrijven of discussiëren. - Nieuws van Amelander Historie op Facebook. - Nieuws van Amelander Historie op Twitter.

- De (oude) archieven van de gemeente Ameland worden bewaard in het gemeentehuis te Ballum en worden beheerd door de streekarchivaris van het Streekarchivariaat Noordoost Friesland. De archieven - naast het archief van de gemeente ook archieven van o.a. kerken, verenigingen, families en personen - bevatten allerlei interessante stukken, die van belang zijn voor de geschiedenis van Ameland en inwoners daarvan en gebruikt kunnen worden voor historisch en genealogisch onderzoek.

- De site Uit de historie van Ameland van de in 2012 overleden Amelander Jan Bleeker wordt door zijn zoon Hans gelukkig nog 'in de lucht gehouden'. Dat geldt ook voor de site Ameland te kaart van dezelfde samensteller, waarop je tientallen oude kaarten van het eiland kunt bekijken.

- Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager te Hollum.

- Historische Vereniging Noordoost Friesland.

- In Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren word je met hulp van interactieve elementen door de geschiedenis van de Amelander landbouw geleid. Daarnaast maak je kennis met het Amelander juttersleven. Er is een heus scheepswrak aanwezig en het verhaal van Ritskemooi wordt op een levensechte manier in beeld gebracht. Op de bijbehorende boerderij uit eind 1700 zijn landbouwdieren aanwezig.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In april 2016 is op Ameland het op dat moment grootste zonne-energiepark van Nederland gerealiseerd. Het eiland heeft gekozen voor een zonnepark in plaats van windmolens, omdat die het open landschap te zeer zouden verstoren. Om het 10 ha grote Zonnepark Ameland, met 23.000 zonnepanelen en een capaciteit van 6 megawatt, gelegen in een hoek van het vliegveld, is een aarden wal aangelegd om hem aan het zicht te onttrekken.

Met de zonne-energie van het park kunnen alle inwoners van stroom worden voorzien. Als de zon niet schijnt, of wanneer het nacht is, schakelen 45 op het eiland geplaatste brandstofcellen in en maken ze heel efficiënt van aardgas elektriciteit. In de toekomst kan dat aardgas worden vervangen door met biomassa opgewekt groen gas. Over een aantal jaar vormen de centraal aangestuurde brandstofcellen een onderdeel van een slim netwerk ('smart grid') op het eiland om de energiebehoefte van de bewoners en bedrijven automatisch te balanceren. De bestuursvoorzitter van de Japanse elektronicafabrikant Murata tekende na een bezoek een contract voor een investering en het exclusief testen van smart grid-technologie op het eiland om het later op grote schaal elders te kunnen uitrollen. Zie ook de Nieuwsuur-reportage over het zonnepark op Ameland.

De gemeente wil met Duurzaam Ameland bereiken dat het eiland in 2020 grotendeels en op een duurzame manier in zijn energiebehoefte kan voorzien. Het eiland vormt als afgegrensd gebied een prachtige omgeving om slimme combinaties van nieuwe technieken en systemen te testen. Omdat het een eiland is, kun je goed zien en meten wat duurzame technieken opleveren. Een eiland is een ideaal startpunt voor verandering. - Zie ook de reportage 'Energieke samenwerking voor verduurzaming Ameland' op de site van BNG Bank, 16-12-2016.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Hervormde Gemeente Ameland heeft kerken in Ballum, Hollum en Nes.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bij het evenement MTB Ameland (weekend in maart) kun je kiezen uit de afstanden 15, 30, 60 en 90 km. Verder is er ook de Strandrace: 40 km over het door de renners als 'loodzwaar' beoordeelde Amelander strand.

- Vuurtorentrail (weekend in maart) met een Kidstrail, en verder keus uit de afstanden 6 km (snuffeltrail) - 12 km - 18 km - 35 km - 60 km.

- Het Rondje Ameland (begin juni) is een wandeltocht rond het hele eiland. De lengte is 49,3 km. De tocht trekt ca. 400 deelnemers.

- Ameland Beach Rugby Festival (weekend in juni).

- Beach Volleybal (weekend in juni).

- De Ameland Adventurerun (op een zaterdag in december) is een wedstrijd- en recreatieloop voor avonturiers; jong en ouder, wedstrijdloper en recreant. Van een recreatieloop met ca. 500 deelnemers in het eerste jaar (2004) is de Adventurerun uitgegroeid tot een aansprekend hardloopevenement met ruim 4500 deelnemers in 2015. Trotseer de winterse elementen in de Advent periode en ervaar de ongerepte natuur van dit Waddeneiland. Het parcours voert je over glooiende en grotendeels onverharde paden, door bos en over strand, kwelder, duin en dijk.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- 4 dorpjes met een beschermd dorpsgezicht, 27 kilometer stralend wit strand (waaronder mogelijkheden voor naaktrecreatie), 2 internationaal bekende natuurgebieden, bos en duin, moeras en heide, talloze plantensoorten en een indrukwekkende hoeveelheid meeuwen en sternen: dit alles vind je op Ameland. Meer dan een fiets of een paar goede wandelschoenen heb je niet nodig om de enorme afwisseling van dit natuurrijke Waddeneiland te ontdekken. Op Ameland ligt 90 kilometer fietspad en zijn er tientallen wandelroutes die door de afwisselende eilandnatuur voeren.

- Natuurcentrum Ameland, centrum voor informatie, kennis en innovatie, combineert opdoen van kennis op een aantrekkelijke manier met ervaren en beleven. Hier word je op een spectaculaire wijze meegenomen op reis door de Amelander natuur, ben je getuige van het ontstaan van het waddengebied en voel je je betrokken bij de inspanningen die nodig zijn om het eiland te behouden. Het watertheater brengt je in de fascinerende onderwaterwereld van de Noordzee en op het uitzichtplateau ervaar je de uitgestrektheid van het Wadden- en Noordzeegebied. Proefopstellingen en animaties hebben expertise op het gebied van natuur, zee en energie op een speelse manier voor bezoekers toegankelijk gemaakt. Zowel (school) groepen als individuele recreanten kunnen onder begeleiding van een gids op ontdekkingstocht gaan op het wad, het strand of in de duinen. In het centrum zelf worden tal van boeiende,spannende en educatieve activiteiten georganiseerd.

- Veerdienst vanaf Holwerd.

- Wandelroutes op Ameland.

- De kust van Noordwest-Ameland, nabij Hollum, is de komende jaren weer goed beschermd tegen de zee. In 2015 is er namelijk ruim 1,3 miljoen m3 zand aangebracht op het strand. Daarmee is het strand nu tot 3 meter hoger geworden, waardoor golfaanvallen worden afgeremd en de kust beter wordt beschermd.

- Site van Staatsbosbeheer over de natuur op Ameland. - Weblog van de Amelander boswachters van Staatsbosbeheer.

- Op Ameland zijn twee KNRM reddingstations actief; Nes en Ballumerbocht. Het reddingstation van Ballumerbocht bestaat al sinds 1826. - De KNRM verzorgt de strandbewaking bij 4 strandslagen op het eiland. Bij Hollum, Ballum, Nes en Buren zijn de bekende reddingposten geplaatst. Vanaf half juni t/m half september zijn hier dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur KNRM Lifeguards aanwezig. Naast de bestaande Lifeguards worden jaarlijks in de aanloop naar het zomerseizoen ook nieuwe Beach Lifeguards opgeleid, die o.a. opleidingen volgen om te varen met de reddingwaterscooter of te rijden met terreinvoertuigen.

KNRM Lifeguards en het materieel zijn herkenbaar aan de rood-gele kleuren. De bewaakte strandgedeelten zijn duidelijk herkenbaar aan de vlaggen aan de waterlijn waartussen lifeguards toezicht houden. Het strand buiten deze vakken is onbewaakt, maar wordt wel vanuit de reddingposten in de gaten gehouden. De betekenis van de waarschuwingsvlaggen wordt uitgelegd aan boord van de veerboot en op borden bij de strandopgang. Tevens zijn strandfolders met getijdeninformatie en uitleg over gevaren beschikbaar. De zichtbare aanwezigheid van lifeguards moet zorgen voor goed contact met de strandbezoekers, zodat ze uitleg kunnen geven over de gevaarlijke plaatsen in zee. In 2015 hebben Lifeguards op Ameland 909 keer eerste hulp verleend en zijn 8 reddingen in zee uitgevoerd.

- Stichting Nederlandse Buckfast Bijenteelt zet zich er voor in om de Buckfastbij in stand te houden door de volken raszuiver te houden, iets dat alleen mogelijk is op een eiland of via kunstmatige inseminatie. In de ca. 30 jaar dat zij tot heden met de Buckfastbij op Ameland hebben gewerkt, hebben zij veel teeltervaring opgedaan. De koninginnen gaan naar imkers in heel Europa en die zijn daar zeer tevreden over. Sinds een aantal jaren hebben ze ook een aparte bevruchtingsstand op het eiland ingericht. Op deze stand kunnen imkers uit Nederland en ook uit andere landen van Europa hun zelf gekweekte koninginnen raszuiver laten bevruchten. Per seizoen komen er ca. 1600 koninginnen naar het eiland.

Terug naar boven

Beeld

- Heel veel foto's van Ameland, per thema geordend.

- Facebookpagina Oud Amelandt, met vele oude foto's van het eiland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ameland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Ameland.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Ameland. - Voice of Ameland is een blog ter leering ende vermaak over het wel en wee van het eiland.

- Verenigingen: - Juttersvereniging Ameland is opgericht in 1991 en telt ca. 300 leden. De vereniging heeft ten doel de belangen van de jutters en de strandsportvissers te behartigen en het voorkomen van onnodige overlast aan zich op het strand bevindende recreanten. Zij tracht dit doel te bereiken door overleg met de daarvoor in aanmerking komende instanties en organen. Alleen ingezetenen van het eiland kunnen lid worden van de vereniging.

- Veiligheid: - Op Ameland zijn twee KNRM reddingstations actief; Nes en Ballumerbocht. Het reddingstation van Ballumerbocht bestaat al sinds 1826.

Reacties

(3)

Ik zou graag willen weten in welke periode de (naar ik meen) Schoolstraat die uitkomt bij de N.H.Kerk nog een zandweg was. Was dit omstreeks 1880 nog het geval? Ik ben nl. bezig aan een olieverfschilderij. Naar welk adres kan ik een oud boekje over Ameland sturen van omstreeks 1940?
H. de Jong te Leerdam

Hierboven onder het kopje Historie staan diverse instanties waar u terecht kunt. En onder de 6e vraag op deze pagina http://www.amelanderhistorie.nl/vragen/ blijkt dat u bij die site ook terecht kunt met de door u gestelde vraag. Zij zullen allicht ook weten wie u blij kunt maken met uw boekje.

De weg naar het Wad, zeg maar vanaf de Schoolstraat - Burenlaan - Zuiderlaan - Reeweg is in 1911 aangelegd.
mvg Jan

Reactie toevoegen