Ameland

Gemeente
Ameland
Waddengebied
Fryslân

ameland_collage.jpg

Mooie collage van bijzonderheden die je zoal op Ameland kunt tegenkomen (© Jan Dijkstra, Houten)

Mooie collage van bijzonderheden die je zoal op Ameland kunt tegenkomen (© Jan Dijkstra, Houten)

gemeente_ameland_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Ameland anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Ameland anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

ameland_oude_anwb_wegwijzers_kopie.jpg

Er zijn maar heel weinig oude ANWB-wegwijzers in ons land bewaard gebleven. Op Ameland staan er nog twee, beide in Hollum. Dit is er een van.

Er zijn maar heel weinig oude ANWB-wegwijzers in ons land bewaard gebleven. Op Ameland staan er nog twee, beide in Hollum. Dit is er een van.

ameland_3.jpg

De veerboot Sier, genoemd naar een in zee verdwenen dorp op Ameland

De veerboot Sier, genoemd naar een in zee verdwenen dorp op Ameland

ameland_4.jpg

 De duinen op Ameland in de gemeente Ameland

De duinen op Ameland in de gemeente Ameland

ameland_2.jpg

Hollum, waar ook de vuurtoren staat

Hollum, waar ook de vuurtoren staat

ameland.jpg

De Doopsgezinde kerk in Nes

De Doopsgezinde kerk in Nes

ameland_3_0.jpg

Een echt Amelander huis in Nes

Een echt Amelander huis in Nes

ameand_coronaregels_in_het_fries_kopie.jpg

Door de uitbraak van het coronavirus in 2020 (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Nederland) is het raadzaam dat mensen een aantal dingen (niet) doen, om elkaar niet te besmetten. Op deze poster op Ameland wordt dat in het Fries toegelicht.

Door de uitbraak van het coronavirus in 2020 (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Nederland) is het raadzaam dat mensen een aantal dingen (niet) doen, om elkaar niet te besmetten. Op deze poster op Ameland wordt dat in het Fries toegelicht.

Ameland

Terug naar boven

Status

- Ameland is een eiland en gemeente in de provincie Fryslân, in het Waddengebied. Het gemeentehuis staat in Ballum.

- Begin 19e eeuw zijn er nog kortstondig de gemeenten Nes en Ballum geweest, maar die zijn al snel weer opgeheven en opgegaan in de gemeente Ameland, vermoedelijk al vóór 1812, omdat ze niet vermeld staan in (1), die de gemeenten vanaf 1812 heeft geïnventariseerd.

- Wapen van de gemeente Ameland.

- De gemeente Ameland omvat de dorpen Ballum, Buren, Hollum en Nes en de buurtschap Kooiplaats.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Ameland.

- Sinds januari 2020 is Leo Pieter Stoel de burgemeester van Ameland.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
It Amelân.

Oudere vermeldingen
Ws. 819-ca. 825 kopie 1150-1158 Ambla, ws. 825-842 kopie 1150-1158 Amblum, 1e helft 11e eeuw Ambulon, 1307 Ammeland, 1396 Aemlant, 1404 Amelant, 1936 Ameland.

Naamsverklaring
Afleiding met -l- suffix van de waternaam amba* (vergelijk het Keltische ambe 'water, rivier', het Germaanse ama-* 'natuurlijke waterloop'). De vormen Ambla en Amblum (nominatief naast datief meervoud) verklaart men analoog aan het naast elkaar voorkomen van husa en huson. De variant Ambulon is een stap in de ontwikkeling tot Ammeland, met reïnterpretatie tot land 'land als tegengesteld aan water'.(2)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Ameland ligt O van Terschelling, W van Schiermonnikoog.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Ameland 416 huizen met 2.081 inwoners, verdeeld in de dorpen Nes 130/570 (= huizen/inwoners), Buren 23/147, Ballum 59/289 en Hollum 204/1.075. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Weg naar Ameland: toch maar niet...
Door de jaren heen zijn er diverse plannen geweest om het eiland door een weg met het vasteland te verbinden. Het oudste plan dateert uit 1860. Jonkheer mr. P. J. W. Teding van Berkhout uit Deventer wendt zich dan tot de koning met het idee voor de aanleg van een dam en een nieuwe polder in de Waddenzee. De verbindingswal komt er. In 1879 lopen de eerste kooplieden er overheen naar het eiland. De dam is in gebruik geweest tot 14 oktober 1881. Die dag slaat een hevige storm er grote gaten in, en een tweede storm enkele maanden later betekent het definitieve einde voor de dam. De restanten zijn alleen bij laagwater nog te zien.

Het laatste plan dateert uit begin jaren zestig. De verbinding zou mede moeten zorgen voor een extra stuk strand dat makkelijk bereikbaar zou worden en zou daarmee extra toeristen moeten trekken. De dan 16-jarige Kees Wevers vindt deze aantasting van het Waddengebied geen goed plan en zoekt medestanders, waarmee hij in dat jaar de Waddenvereniging opricht. Er waren twee dammen gepland, een oostdam en een westdam. Het stuk daartussen zou deels natuurgebied blijven, maar was ook bedoeld voor landbouw en recreatie. Je zou daar dus een heel stuk wad mee kwijtraken en de Waddenzee zou doormidden zijn gesneden. De dammen zijn er niet gekomen. Het plan bleek te duur. In 1972 veegden de Friese Staten het definitief van tafel.

Toenmalig burgemeester De Hoop vertelt in 2017 dat hij weliswaar ongelukkig is met de telkens dichtslibbende vaargeul*, maar tegelijkertijd blij is dat de vastewalverbinding er nooit is gekomen. Dat zou alleen maar slecht zijn geweest voor het eiland, denkt hij: "Ik kom wel eens op Duitse en Deense waddeneilanden waar wel een weg naartoe is aangelegd. Rømø bijvoorbeeld. Daar staat die hele verbindingsweg vol file: 's ochtends naar het eiland toe, 's avonds naar de wal. En de economie is er deels door ingestort, want de toeristen gaan er met een volgepakte auto naartoe en ze kopen nauwelijks nog een ijsje." Iets anders is nog belangrijker volgens de burgemeester: "We willen hier juist inzetten op duurzaamheid en minder gemotoriseerd verkeer. Met een dam zou ook een deel van de natuur naar de knoppen gaan, en dat willen we zeker niet. Een eiland moet je vooral een eiland laten zijn." (bron: NOS)
* Zie daarvoor verder het hoofdstuk Landschap etc.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze gemeente en dit eiland, kun je terecht bij de volgende instanties, sites en literatuur:

- Stichting De Ouwe Pôlle Ameland is opgericht in 1957. Het doel van de stichting is belangstelling te wekken voor zowel de geschiedenis als de huidige staat van het eiland. Dit doel beoogt de stichting te bereiken door de exploitatie van drie musea (Museum Sorgdrager, Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude en het Bunkermuseum), het organiseren van bijeenkomsten en activiteiten en het uitgeven van publicaties. Donateurs ontvangen 3x per jaar het tijdschrift Pôllepraat. De nummers 1 t/m 70 van de Pôllepraat zijn ook online te lezen. Hier vind je de index van alle artikelen uit de Pôllepraat nrs. 1 t/m 70. Als je deze tijdschriften wilt bekijken, moet je je eerst registreren. Na je registratie wordt je account geactiveerd. Hierna kun je inloggen en de oude nummers bekijken.

- De site Amelander historie is er voor mensen die meer over de Amelander historie te weten willen komen. Het is tevens een ontmoetingsplaats voor mensen die over deze rijke geschiedenis willen schrijven of discussiëren. - Nieuws van Amelander Historie op Facebook. - Nieuws van Amelander Historie op Twitter.

- De (oude) archieven van de gemeente Ameland worden bewaard in het gemeentehuis te Ballum en worden beheerd door de streekarchivaris van het Streekarchivariaat Noordoost Friesland. De archieven - naast het archief van de gemeente ook archieven van o.a. kerken, verenigingen, families en personen - bevatten allerlei interessante stukken, die van belang zijn voor de geschiedenis van het eiland en inwoners daarvan en gebruikt kunnen worden voor historisch en genealogisch onderzoek.

- In Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager te Hollum komen de cultuur, historie en gebruiken van Ameland op heel bijzondere wijze bij elkaar. Wie als groep het museum bezoekt, kan op verzoek worden rondgeleid door een gids. Daarnaast worden er vanuit het museum cultuurhistorische rondleidingen georganiseerd met bijzondere verhalen over de Amelander historie. Groepen kunnen de rondleiding boeken met een eigen gids en in de vakanties staan er rondleidingen gepland op vaste dagen en tijden. Bezoek het museum en ontdek de geschiedenis van de walvisvaart, snuffel in het open depot, en geniet van de bijzondere Amelander meubelkunst. In elke ruimte van het museum is iets bijzonders te ontdekken. Met de podcatcher als gids dwaal je door de tijd, luister je naar de verhalen bij de objecten en waan je je in een andere wereld.

- Historische Vereniging Noordoost Friesland.

- In Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren word je met hulp van interactieve elementen door de geschiedenis van de Amelander landbouw geleid. Daarnaast maak je kennis met het Amelander juttersleven. Er is een heus scheepswrak aanwezig en het verhaal van Ritskemooi wordt op een levensechte manier in beeld gebracht. Op de bijbehorende boerderij uit eind 1700 zijn landbouwdieren aanwezig.

- Het boek 'Het eiland Ameland en zijne bewoners' door F. Allan (1857) is via de link ook online te lezen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Hervormde Gemeente Ameland heeft kerken in Ballum, Hollum en Nes.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bij het evenement MTB Ameland (weekend in maart) kun je kiezen uit de afstanden 15, 30, 60 en 90 km. Verder is er ook de Strandrace: 40 km over het door de renners als 'loodzwaar' beoordeelde Amelander strand.

- Vuurtorentrail (weekend in maart) met een Kidstrail, en verder keus uit de afstanden 6 km (snuffeltrail) - 12 km - 18 km - 35 km - 60 km.

- Het Rondje Ameland (begin juni) is een wandeltocht rond het hele eiland. De lengte is 49,3 km. De tocht trekt ca. 400 deelnemers.

- Ameland Beach Rugby Festival (weekend in juni).

- Beach Volleybal (weekend in juni).

- De Ameland Adventurerun (op een zaterdag in december) is een wedstrijd- en recreatieloop voor avonturiers; jong en ouder, wedstrijdloper en recreant. Van een recreatieloop met ca. 500 deelnemers in het eerste jaar (2004) is de Adventurerun uitgegroeid tot een aansprekend hardloopevenement met ruim 4500 deelnemers in 2015. Trotseer de winterse elementen in de Advent periode en ervaar de ongerepte natuur van dit Waddeneiland. Het parcours voert je over glooiende en grotendeels onverharde paden, door bos en over strand, kwelder, duin en dijk.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- 4 dorpjes met een beschermd dorpsgezicht, 27 kilometer stralend wit strand (waaronder mogelijkheden voor naaktrecreatie), 2 internationaal bekende natuurgebieden, bos en duin, moeras en heide, talloze plantensoorten en een indrukwekkende hoeveelheid meeuwen en sternen: dit alles vind je op Ameland. Meer dan een fiets of een paar goede wandelschoenen heb je niet nodig om de enorme afwisseling van dit natuurrijke Waddeneiland te ontdekken. Op het eiland ligt 90 kilometer fietspad en zijn er tientallen wandelroutes die door de afwisselende eilandnatuur voeren.

- Natuurcentrum Ameland, centrum voor informatie, kennis en innovatie, combineert opdoen van kennis op een aantrekkelijke manier met ervaren en beleven. Hier word je op een spectaculaire wijze meegenomen op reis door de Amelander natuur, ben je getuige van het ontstaan van het waddengebied en voel je je betrokken bij de inspanningen die nodig zijn om het eiland te behouden. Het watertheater brengt je in de fascinerende onderwaterwereld van de Noordzee en op het uitzichtplateau ervaar je de uitgestrektheid van het Wadden- en Noordzeegebied. Proefopstellingen en animaties hebben expertise op het gebied van natuur, zee en energie op een speelse manier voor bezoekers toegankelijk gemaakt. Zowel (school)groepen als individuele recreanten kunnen onder begeleiding van een gids op ontdekkingstocht gaan op het wad, het strand of in de duinen. In het centrum zelf worden tal van boeiende,spannende en educatieve activiteiten georganiseerd.

Bij Natuurcentrum Ameland is het uitdagende en spannend Blotevoetenpad te vinden. Hier ontdek je op blote voeten de diverse ondergronden die je op het eiland kunt aantreffen. Voel het zand, de schelpen, het bospad en het grind. Onderweg kom je allerlei leuke uitdagingen tegen. Zo kom je onder andere een kleine bijententoonstelling tegen, kun je over palen lopen en nog veel meer. Het Blotevoetenpad is als individuele bezoeker te lopen, in combinatie met een bezoek aan het Natuurcentrum, maar ook zonder een bezoek aan het Natuurcentrum is het Blotevoetenpad te lopen. Als (school)groep kun je het Blotevoetenpad bespreken in combinatie met bijvoorbeeld een bezoek aan het Natuurcentrum of met een Waddenpracticum. Met deze activiteiten kun je zelf een programma samenstellen in en rond het Natuurcentrum. Daarnaast is het Blotevoetenpad ook zeer geschikt voor een kinderfeestje of verjaardagsfeestje.

- Veerdienst vanaf Holwerd. Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de veerboot van en naar Ameland. Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven in september 2018 laten weten aan de Tweede Kamer. De veerdienst loopt vaak vertraging op. De vaarweg wordt namelijk steeds moeilijker begaanbaar doordat de route dichtslibt met zand en grind. De vaarroute loopt door een vaargeul tussen de zandbanken in. De route is bijna 12 km lang en vrij bochtig en bevindt zich in een wantijgebied. Dat is een gebied dat zich kenmerkt door het natuurlijk dichtslibben. Door de veranderende natuurlijke omstandigheden in de Waddenzee gebeurt dat steeds vaker. Het wad wordt steeds hoger door zand en grind en boten kunnen daardoor minder goed en minder snel varen. In 2016 vertrok een derde van de afvaarten met een vertraging van 10 minuten of meer. Om de vaarroute begaanbaar te houden, baggert Rijkswaterstaat zes dagen in de week, zo'n tien uur per dag. Een onafhankelijk onderzoeksbureau gaat nu bekijken of en hoe er efficiënter kan worden gebaggerd. Verder wordt bekeken of het laden en lossen in Nes beter en vooral sneller kan. De resultaten van het onderzoek worden vermoedelijk in de zomer van 2019 bekend.

Anno 2018 is de veerboot nog drie kwartier onderweg naar het Waddeneiland. Tot ergernis van veel eilanders loopt de boot geregeld vertraging op doordat de vaargeul dichtslibt. Af en toe loopt de boot zelfs vast. Met alle gevolgen van dien, zegt burgemeester Gerard Van Klaveren in september 2018: "Gezinnen raken ontregeld omdat mensen niet op tijd thuis komen. Ziekenbezoek loopt uit de hand omdat afspraken niet gevolgd kunnen worden. Je hoort ook van ondernemers die op spullen zitten te wachten; dat komt dan te laat binnen."

Eind 2016 kwam een werkgroep met een eindadvies met kortetermijnoplossingen voor de vaargeulproblematiek. Zo werd onder andere geadviseerd om een van de bochten in de vaarroute af te snijden. Dat levert tijdswinst op. Ook zou een andere dienstregeling een oplossing kunnen zijn. In oktober 2018 heeft de gemeenteraad van Ameland gefiatteerd dat Rijkswaterstaat de Vloedgeul gaat afsnijden. Zo wordt de vaarweg 900 meter korter en is de veerboot zes minuten sneller aan de overzijde. Dit is in de zomer van 2019 gereedgekomen.

Rijkswaterstaat had ook plannen voor een bochtafsnijding van de Reegeul bij Nes, die nog eens drie minuten tijdswinst zou kunnen opleveren voor het veer van en naar Ameland, maar dat plan is niet doorgegaan. Die ingreep zou te veel afbreuk doen aan de natuurwaarden van omliggende wadplaten, concludeerde Rijkswaterstaat in juli 2020 op basis van onderzoek. Rond de zandbanken leven algen en plaatselijk groeit groot zeegras, belangrijke pijlers in het voedselweb van de Waddenzee. Het verlies van de zandbanken door het verleggen van de vaargeul valt elders op het wad niet te compenseren. Het verder aanpassen van de vaargeul zou dus een te groot verlies aan natuurwaarden betekenen. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft daarom besloten hier geen vergunning voor te verlenen en het project stop te zetten.

- Wandelroutes op Ameland.

- De kust van Noordwest-Ameland, nabij Hollum, is de komende jaren weer goed beschermd tegen de zee. In 2015 is er namelijk ruim 1,3 miljoen m3 zand aangebracht op het strand. Daarmee is het strand nu tot 3 meter hoger geworden, waardoor golfaanvallen worden afgeremd en de kust beter wordt beschermd.

- Site van Staatsbosbeheer over de natuur op Ameland. - Weblog van de Amelander boswachters van Staatsbosbeheer.

- Stichting Nederlandse Buckfast Bijenteelt zet zich er voor in om de Buckfastbij in stand te houden door de volken raszuiver te houden, iets dat alleen mogelijk is op een eiland of via kunstmatige inseminatie. In de ca. 30 jaar dat zij tot heden met de Buckfastbij op Ameland hebben gewerkt, hebben zij veel teeltervaring opgedaan. De koninginnen gaan naar imkers in heel Europa en die zijn daar zeer tevreden over. Sinds een aantal jaren hebben ze ook een aparte bevruchtingsstand op het eiland ingericht. Op deze stand kunnen imkers uit Nederland en ook uit andere landen van Europa hun zelf gekweekte koninginnen raszuiver laten bevruchten. Per seizoen komen er ca. 1600 koninginnen naar het eiland.

- "Natuurwerkgroep Ameland is in 1991 opgericht om de inwoners en betrokken instanties bewust te maken van de natuurwaarden op het eiland, zodat er gemotiveerd rekening wordt gehouden met behoud en verbetering van natuur, milieu en landschap. De werkgroep wil dit onder meer realiseren door: het organiseren van excursies en cursussen; het uitbrengen van nieuwsbrieven; het ondersteunen van het onderwijs; het inbrengen van natuurwaarden en interactie met economisch gebruik; nauwe samenwerking met gemeente, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea e.a.; deelnemen aan Beheerderoverleg (BOGA); bestuderen van en reageren op beoogde vergunningen; verlenen van hulp voor bijvoorbeeld het onderhouden van eendenkooien, opruimen van zwerfvuil, het afvoeren van maaisel en snoeihout; initiëren van eigen projecten, zoals het inzaaien van de binnenduinrand met winterrogge als voedselaanbod voor blauwe kiekendief en velduil."

- "Midden op Ameland liggen het Hagedoornveld en de Zwanewaterduinen. In overleg met Amelanders en verschillende partijen heeft Staatsbosbeheer een plan uitgewerkt om dit natuurgebied mooier, rijker en toekomstbestendig te maken. Hagedoornveld/Zwanewaterduinen is een natuurgebied dat intensief gebruikt wordt door recreanten en eilanders. Staatsbosbeheer wil het gebied een impuls geven. Een impuls die aan de ene kant de natuur- en landschappelijke waarden versterkt en aan de andere kant de recreant de beste routes en voorzieningen biedt.

In 2013 stond het doorgaande fietspad onder water en werd het buiten gebruik gesteld. De verwachting is dat dit in de toekomst vaker zal gebeuren. De gemeente besloot daarom dat er een plan moest worden gemaakt. De landschapsarchitecten van Le Far West maakten een schetsontwerp voor de herinrichting van het gebied. Samen met eilanders, gebruikersgroepen, overheden en andere betrokken partijen zijn de schetsontwerpen uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Wandelen. Wandelaars krijgen alle ruimte. Dat betekent dat ze de paden zo min mogelijk hoeven te delen met andere gebruikers. Er worden ook meer uitkijkpunten gerealiseerd. Paardensport. Ook ruiters maken graag gebruik van het Hagedoornveld/Zwanewaterduinen. In het ontwerp voor het gebied is samen met gebruikers gekeken naar de beste routes.

Fietsen en MTB. Natuurlijk wordt op het eiland ook veel gefietst. In toenemende mate ook door mountainbikers en mensen met een elektrische fiets. Fietspaden moeten goed in orde zijn. In het ontwerp voor het Hagedoornveld/Zwanewaterduinen zijn verschillende tracés onderzocht. Zodat je veilig kunt fietsen en tegelijkertijd kunt genieten van de prachtige natuur. Het bestaande fietspad wordt verplaatst, wordt van beton en komt hoger te liggen. Dat zorgt niet alleen voor minder natte voeten, maar ook voor meer uitzicht. Zo kunnen fietsers straks ook de eendenkooi zien liggen. Het verleggen van het fietspad grijpt Staatsbosbeheer aan om ook de natuur een opknapbeurt te geven. De duinen waren in de loop der tijd 'verstard'. ‘Als we niks doen, dan groeit alles dicht met riet, wilgen, gras en Amerikaanse vogelkers. Daarmee verliezen we de karakteristieke duinnatuur: dynamisch en rijk aan soorten die hier horen’, aldus Staatsbosbeheer. Het is de intentie dat de herinrichting, die in september 2020 van start is gegaan, in februari of maart het voorjaar van 2021 - voor de start van het broedseizoen - gereedkomt. De voortgang van het proces kun je volgen op de website Hart voor Ameland." (wat ook de bron is van dit artikel)

Terug naar boven

Beeld

- Facebookpagina Oud Amelandt, met vele oude foto's, ansichtkaarten e.d. van de dorpen op het eiland. - Nog een pagina met oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Ameland op Facebook. De pagina is na 2013 niet meer bijgehouden, maar als naslagwerk is het zeker de moeite waard om de oude afbeeldingen terug te kijken.

- Live webcams Ameland (van het vliegveld en van de haven van Nes).

- Op Beeldbank Ameland vind je duizenden oude foto's, ansichtkaarten en andere documenten betreffende (de dorpen op) dit eiland.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Ameland.

- Nieuws: - Nieuwssite over Ameland. - Voice of Ameland is een blog ter lering en vermaak over het wel en wee van het eiland.

- Belangenorganisatie: - Juttersvereniging Ameland is opgericht in 1991 en telt ca. 300 leden. De vereniging heeft ten doel de belangen van de jutters en de strandsportvissers te behartigen en het voorkomen van onnodige overlast aan zich op het strand bevindende recreanten. Zij tracht dit doel te bereiken door overleg met de daarvoor in aanmerking komende instanties en organen. Alleen ingezetenen van het eiland kunnen lid worden van de vereniging.

- Muziek: - Het Amelander Shantykoor is een zeer actieve zanggroep die sinds 1986 bezig is met het verzamelen en ten gehore brengen van shanty´s.

- Folklore: - Folkloristische dansgroep De Amelanders is opgericht in 1962. In het toeristenseizoen treedt de groep minstens 1 keer per week op in een van de dorpen op het eiland. Daarnaast vinden er uitwisselingen plaats met groepen aan 'de vaste wal', in binnen- en buitenland. Gedurende zijn bestaan bracht de groep bezoeken aan Engeland, Duitsland, België, Denemarken, Israël en Zweden en men oogstte overal veel succes met de eilander dansen. Het repertoire omvat ca. 20 dansen, waaronder enkele zeemansdansen: de rieldans, de horlepiep en de zakdoekendans. De groep wordt begeleid door harmonicaspelers.

- Veiligheid: - Op Ameland zijn twee KNRM reddingstations actief; Nes en Ballumerbocht. Het reddingstation van Ballumerbocht bestaat al sinds 1826. - De KNRM verzorgt de strandbewaking bij 4 strandslagen op het eiland. Bij Hollum, Ballum, Nes en Buren zijn de bekende reddingposten geplaatst. Vanaf half juni t/m half september zijn hier dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur KNRM Lifeguards aanwezig. Naast de bestaande Lifeguards worden jaarlijks in de aanloop naar het zomerseizoen ook nieuwe Beach Lifeguards opgeleid, die o.a. opleidingen volgen om te varen met de reddingwaterscooter of te rijden met terreinvoertuigen.

KNRM Lifeguards en het materieel zijn herkenbaar aan de rood-gele kleuren. De bewaakte strandgedeelten zijn duidelijk herkenbaar aan de vlaggen aan de waterlijn waartussen lifeguards toezicht houden. Het strand buiten deze vakken is onbewaakt, maar wordt wel vanuit de reddingposten in de gaten gehouden. De betekenis van de waarschuwingsvlaggen wordt uitgelegd aan boord van de veerboot en op borden bij de strandopgang. Tevens zijn strandfolders met getijdeninformatie en uitleg over gevaren beschikbaar. De zichtbare aanwezigheid van lifeguards moet zorgen voor goed contact met de strandbezoekers, zodat ze uitleg kunnen geven over de gevaarlijke plaatsen in zee. In 2015 hebben Lifeguards op Ameland 909 keer eerste hulp verleend en zijn 8 reddingen in zee uitgevoerd.

- Duurzaamheid: - In april 2016 is op het eiland het op dat moment grootste zonne-energiepark van Nederland gerealiseerd. De gemeente heeft gekozen voor een zonnepark in plaats van windmolens, omdat die het open landschap te zeer zouden verstoren. Om het 10 ha grote Zonnepark Ameland, met 23.000 zonnepanelen en een capaciteit van 6 megawatt, gelegen in een hoek van het vliegveld, is een aarden wal aangelegd om hem aan het zicht te onttrekken.

Met de zonne-energie van het park kunnen alle inwoners van stroom worden voorzien. Als de zon niet schijnt, of wanneer het nacht is, schakelen 45 op het eiland geplaatste brandstofcellen in en maken ze heel efficiënt van aardgas elektriciteit. In de toekomst kan dat aardgas worden vervangen door met biomassa opgewekt groen gas. Over een aantal jaar vormen de centraal aangestuurde brandstofcellen een onderdeel van een slim netwerk ('smart grid') op het eiland, om de energiebehoefte van de bewoners en bedrijven automatisch te balanceren. De bestuursvoorzitter van de Japanse elektronicafabrikant Murata tekende na een bezoek een contract voor een investering en het exclusief testen van smart grid-technologie op het eiland om het later op grote schaal elders te kunnen uitrollen.

De gemeente wil met Duurzaam Ameland bereiken dat het eiland op een duurzame manier in zijn energiebehoefte kan voorzien. Het eiland vormt als afgegrensd gebied een prachtige omgeving om slimme combinaties van nieuwe technieken en systemen te testen. Omdat het een eiland is, kun je goed zien en meten wat duurzame technieken opleveren. Een eiland is een ideaal startpunt voor verandering. - Zie ook de reportage 'Energieke samenwerking voor verduurzaming Ameland' op de site van BNG Bank, 16-12-2016. Het eiland is een goed voorbeeld voor de energietransitie die we in het hele land de komende jaren gaan doormaken en wil daarin voorop lopen.

- "Gemeente Ameland gaat samen met de Amelander Energie Coöperatie (AEC) en Wetterskip Fryslân een nieuw energiepark ontwikkelen op het eiland. Energiepark Ballumerbocht bestaat in eerste instantie uit zonnepanelen en een accupakket. Bestuurders van de drie partijen hebben daartoe in januari 2022 een samenwerkings­overeenkomst getekend. Naar verwachting wordt het energiepark in 2023 gerealiseerd. Energiepark Ballumerbocht draagt bij aan de duurzame energievoorziening op het eiland. De installatie met zonnepanelen krijgt een omvang van ongeveer 3 MWp en wordt aangesloten op een accupakket. Dit geeft het eiland de mogelijkheid om duurzaam opgewekte elektriciteit tijdelijk op te slaan en in te zetten op momenten dat de zonnepanelen geen energie leveren. Het energiepark komt op de voormalige vuilstortplaats in de Ballumerbocht, naast het terrein van de rioolwaterzuivering van Wetterskip Fryslân.

Energierotonde. Het energiepark wordt onderdeel van de Amelander ‘energierotonde’, waarmee vraag en aanbod van energie in balans worden gebracht. Het park en de accubatterij worden de komende jaren mogelijk aangevuld met installaties als een brandstofcel, een elektrolyzer en een biovergister. Daarmee ontstaat een energiesysteem dat duurzame elektriciteit, warmte, groen gas en waterstofgas kan produceren. Omzetting van de ene energievorm in een andere is ook mogelijk. Deze balancering van het energiesysteem op Ameland wordt begeleid en gemonitord in het onderzoeksprogramma IANOS van de Europese Commissie.

Wetterskip Fryslân verduurzaamt met de productie van het zonnepark het energiegebruik van de rioolwaterzuivering. De vergroening van de eigen elektriciteitsvraag draagt bij aan de vermindering van fossiele CO2-emissie. De Amelander Energie Coöperatie (AEC) heeft 300 leden en 1100 klanten. De coöperatie stelt zich ten doel om op het eiland duurzame energiebronnen te ontwikkelen. Samen met de gemeente Ameland en energiebedrijf Eneco exploiteert AEC het eerste zonnepark op het eiland (6 MWp), dat sinds 2016 in bedrijf is en boven verwachting produceert." (bron: Wetterskip Fryslân, januari 2022)

- Genealogie: - "Pieter Jan en Tineke Borsch hebben de Amelander familiegegevens, van honderden jaren, in een groot familiebestand gezet. De zogeheten Ameland-familie heeft momenteel ruim 80.000 familieleden. Onze hobby is zoeken naar nieuwe gegevens en de Amelander historie. Zijn er veranderingen in je familie door geboorte, huwelijk of overlijden? Wil je het dan s.v.p. aan ons doorgeven. Bij het compleet krijgen van de gegevens hebben we jouw hulp ook nodig! Op verzoek kunnen wij ook een boek printen van een stamboom of kwartierstaat."