Altforst

Plaats
Dorp
West Maas en Waal
Land van Maas en Waal
Gelderland

altforst_rk_kerk_donatus_martelaar.jpg

Altforst, RK kerk Donatus Martelaar

Altforst, RK kerk Donatus Martelaar

altforst_voormalige_hervormde_kerk.jpg

Altforst, voormalige Hervormde kerk

Altforst, voormalige Hervormde kerk

Altforst

Terug naar boven

Status

- Altforst is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal, gemeente West Maas en Waal. T/m 1983 gemeente Appeltern.

- Onder het dorp Altforst valt ook de buurtschap Woerd.

Terug naar boven

Ligging

Altforst ligt ZW van Druten, ZO van Beneden-Leeuwen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Altforst 54 huizen met 281 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 230 huizen met ca. 570 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenins

- Site over de geschiedenis van Altforst, onderverdeeld in een aantal hoofdstukken/thema's.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Altforst heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de RK kerk, de voormalige Hervormde kerk, en boerderij Munnickenwoerd op Woerdsestraat 34.

- Altforst heeft 2 gemeentelijke monumenten, zijnde de boerderij op Sluissewal 27 en de boerderij op Woerdsestraat 25.

- De huidige RK kerk Donatus Martelaar (Kerkstraat 8) dateert uit 1891. Voorheen was op dezelfde locatie sinds 1833 sprake van een 'schuurkerk'. De kerk is een ontwerp van architect Johannes Kayser, die van 1872 tot 1904 ca. 40 kerken, kloosters e.d. heeft ontworpen, waarvoor zie de link. Rechts van de kerk ligt de begraafplaats, omgeven door een muur. Links van de kerk staat een zandstenen H. Hartbeeld op sokkel met de tekst: 'Altforst aan Koning Christus'. Tot de meest opmerkelijke objecten van de kerkinventaris behoren de beelden van de Udense beeldsnijder Petrus Verhoeven en het middeleeuwse borduurwerk op enkele paramenten.

- Het voormalige Hervormde kerkje (Kerkstraat 21) uit 1824 is sinds 1970 niet meer als zodanig in gebruik. Het is destijds voor een symbolisch bedrag verkocht aan Stichting Baet en Borgh om het gebouw een nieuwe passende culturele bestemming te geven. In 2006 is het eigendom overgegaan naar De Foundation of the New Arts, die er een museum voor abstracte en geometrische kunst in heeft gevestigd.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Latin Parranda is een nieuwe organisatie op het gebied van latin feesten. De eerste party was in december 2017 in Altforst. Houd de Facebookpagina onder de link in de gaten voor wanneer de volgende keer is.

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Kikvorsche is opgericht in 1972.

- B-Frogg is een feestavond op de vrijdag voor Pinksteren, speciaal voor de jongeren van Altforst en omgeving. Deze avond is een initiatief van de jongeren van de verschillende verenigingen in het dorp. Om invulling te geven aan de wensen en behoeftes van de jeugd is dit idee ontstaan. De naam, opzet en de organisatie van deze avond is bedacht en wordt uitgevoerd door een groep enthousiaste jongeren die ondersteund worden door vrijwilligers van PinksterVaria.

- PinksterVaria (pinksterweekend) biedt voor elk wat wils met o.a. Jaarmarkt, exposities, streekmarkt, live optredens, popfestival Froggypop en diverse kinderattracties. Met een bezoek aan PinksterVaria steun je het verenigingsleven en de leefbaarheid in het dorp.

- De eerste Dorpsquiz Altforst Actief (op een zaterdag in december 2017) was met 25 deelnemende teams en een vol dorpshuis een groot succes. Dus dat krijgt in 2018 vast een vervolg.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Altforst.

- Nieuws: - Nieuws uit Altforst van het Dorpsplatform op Facebook. - Sinds december 2017 heeft het dorp een mooi dorpsblad: het Kwekkertje. Het wordt in het dorp huis-aan-huis bezorgd en is op de lokale dorpssite ook online te lezen. Onder de link vind je het eerste nummer.

- Belangenvereniging: - Dorpsplatform Altforst Actief bestaat sinds juni 2017 en richt zich op alle inwoners van dit dorp. Het doel van het platform is verbinden en gezamenlijke activiteiten opzetten.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Tweestroom. - In deze film kun je zien wat Basisschool De Tweestroom allemaal te bieden heeft. - Gastouderopvang De Kikkertjes.

- Jongeren: - Jongerenvereniging en jeugdhonk JVA.

- Sport: - De in 2011 opgerichte voetbalvereniging AAC-Olympia is er voor de dorpen Altforst, Appeltern en Horssen. - BOA-JC is een samenwerking van het jeugdvoetbal van AAC-Olympia en Batavia (Batenburg). - Ook Volleybalvereniging Atalante is er voor de dorpen Altforst, Appeltern en Horssen.

- Veiligheid: - WhattsApp Buurtpreventiegroep Altforst.

Reactie toevoegen