Alphen-Oosterwijk

Plaats
Buurtschap
Alphen-Chaam
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Alphen-Oosterwijk

Terug naar boven

Status

- Alphen-Oosterwijk is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Alphen-Chaam. T/m 1996 gemeente Alphen en Riel.

- De buurtschap Alphen-Oosterwijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Alphen.

- De buurtschap Alphen-Oosterwijk heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Oisterwijk, 1311 kopie 15e eeuw Oesterwijc, 1540 tAlfen Oosterwyck, 1840 Oosterwijk.

Naamsverklaring
Het tegen Alphen gelegen Oosterwijk. Oosterwijk betekent 'in/bij de oostelijke wijk', waarvoor zie verder bij Wijk aan Zee.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Alphen-Oosterwijk ligt NO van het dorp Alphen, halverwege Alphen en Riel, rond de Oosterwijksestraat. De buurtschap ligt verder ZW van het dorp Riel en de stad Tilburg, WZW van het dorp Goirle, NW van de plaaats Poppel in België, OZO van het dorp Chaam en ZZO van het dorp Gilze.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Alphen-Oosterwijk 38 huizen met 198 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen en enkele bedrijfsgebouwen, met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Alphen-Oosterwijk is naar alle waarschijnlijkheid, gezien de langgerekte en rechte vorm ervan, ontstaan via systematische ontginning vanuit bos, een ontwikkeling die al in de hoge middeleeuwen kan zijn ontstaan. (14)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Veldkapel (zie de 2e kapel onder de link).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Brabantse boerderij ‘Van ouds her’ (Oosterwijksestraat 21. Tel. 013-5081468) is te bezichtigen als onderdeel van een fietsarrangement. Je kunt hier zien hoe het er in vroeger tijden aan toeging, zowel qua bedrijfsvoering/gereedschappen als qua inrichting.

Reactie toevoegen