Almere

Plaats
Stad en gemeente
Almere
Zuidelijk Flevoland
Flevoland

Almere (2).JPG

De Sieradenbuurt in Almere, gezien vanaf het Diadeempad bij de brug over de Aaktocht

De Sieradenbuurt in Almere, gezien vanaf het Diadeempad bij de brug over de Aaktocht

Almere.JPG

Zicht op de Bataviastraat en de Tolhuisstraat in Almere

Zicht op de Bataviastraat en de Tolhuisstraat in Almere

Almere (3).JPG

Even ten noorden van Almere, op de Kotterbosweg

Even ten noorden van Almere, op de Kotterbosweg

Almere

Terug naar boven

Status

- Almere is een stad en gemeente in de provincie Flevoland, in de streek Zuidelijk Flevoland.

- Wapen van de gemeente Almere.

- Officieel, dat wil zeggen in het postcodeboek en in de in 2009 in werking getreden gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), is er slechts sprake van één woonplaats/plaatsnaam: Almere. In de praktijk is de kern Almere-Stad het centrum, de hoofdplaats, met daaromheen de kernen -Buiten in het NO, -Hout in het ZO, -Haven in het Z, -Poort in het ZW en -Pampus in het W. Ondanks dat officieel alleen sprake is van de woonplaats Almere, hebben al deze kernen officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden). De kern Almere-De Vaart die eind jaren negentig nog een eigen plaatsnaambord had, is tegenwoordig onderdeel van -Buiten.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Almere.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
755-768 kopie begin 9e eeuw Aelmere, na 786 kopie 16e eeuw Almari, 10e eeuw kopie begin 11e eeuw Almere. Reeds in de Romeinse tijd de naam van een grote binnenzee, de voorloper van de latere Zuiderzee.

Naamsverklaring
Het eerste lid al- kan slaan op de palingsoort aal. Een andere verklaring gaat echter uit van het Germaanse voorvoegsel ala-*, dat 'geheel en al' betekende en van daar uit misschien een betekenis 'reusachtig' heeft ontwikkeld. Betekent dan het zeer grote maar 'meer, plas'? De huidige plaats en gemeente zijn recente vernoemingen. Zie ook Aalburg en Alem.()
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Almere ligt in het ZW van Flevoland, N van het Gooi. O van Amsterdam en het IJmeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente en de stad Almere omvatten ca. 90.000 huizen met ca. 202.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Almere is opgezet als groeikern. Met de bouw is begonnen in 1968, na het droogvallen van de polder Zuidelijk Flevoland. De gemeente Almere is in 1984 ingesteld. De gemeente telt thans ca. 200.000 inwoners en zal de komende jaren nog fors doorgroeien. - Steven van Schuppen en Jan Dirk Dorrepaal zetten in hun artikel "Kan Almere al minder?" (Word-document) vraagtekens bij de beoogde forse groei van Almere, in het licht van hun langetermijnvisie op de mogelijk toekomstige ontwikkeling van Nederland in bredere zin.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Almere, kun je terecht bij:

- Stadsarchief Almere.

- Stichting Historisch Almere.

- Geheugen van Almere; verhalen van inwoners over hun stad.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2015 is de ontwikkeling gestart van de nieuwe woonwijk Oosterwold. Bijzonder is dat de toekomstige bewoners niet alleen zelf hun huis bouwen, maar ook verantwoordelijk zijn voor de inrichting van het gebied en het creëren van hun eigen voorzieningen zoals water, energie, riolering en infrastructuur. Op een oppervlakte van 4.300 ha komen uiteindelijk 15.000 woningen, wat een extreem lage dichtheid oplevert van 3 woningen per hectare. Het moet dan ook een overwegend groen gebied blijven met een agrarische uitstraling.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Almere Stad heeft 3 rijksmonumenten. - -Buiten heeft 1 rijksmonument. - -Poort heeft 4 rijksmonumenten. - -Hout heeft 6 rijksmonumenten. - -Pampus heeft 2 rijksmonumenten.

- Veiligheidsmuseum PIT is het nationaal veiligheidsmuseum van Nederland, vernoemd naar het blauwe zwaailicht van de politie, brandweer en ambulance. Ontdek de wereld van de politie, brandweer en ambulance aan de hand van een historische collectie en interactieve games. Het museum neemt je mee op een tour door de geschiedenis van veiligheid en hulpverlening. Beginnend bij het verleden, via het heden en eindigend met de toekomst krijg je een volledig beeld van de manier waarop veiligheid in Nederland geregeld wordt. Je ontdekt hier wat hulpdiensten doen voor onze veiligheid maar ook wat jij zelf kunt doen om bij te dragen aan een veilige samenleving.

Terug naar boven

Evenementen

- Het college van burgemeester en wethouders van Almere heeft de ontwikkeling van het Floriadeterrein voorlopig gegund aan Amvest Vastgoed, die bij dit project nauw gaat samenwerken met Design Erick van Egeraat en Witteveen+Bos. De bieding van Amvest werd als beste van 3 biedingen beoordeeld door een speciale beoordelingscommissie. Amvest heeft op een aantal punten hogere ambities laten zien dan de gemeente gevraagd had, vooral op het vlak van innovaties. Ook met betrekking tot het realiseren van vastgoed voorafgaand aan het evenement in 2022, het mensen duurzaam aan het werk zetten en het versterken van de Initiatieventafel, toont Amvest veel ambitie en lef. De onderneming garandeert bovendien resultaat, doet forse investeringen in energiemaatregelen en gaat actief meewerken aan vernieuwende woonvormen en vervoersmodaliteiten. Amvest biedt ook aan om mee te denken over de organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo in Almere in 2022. Door de inbreng van Amvest smelten de organisatie van evenement en de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk nog meer samen. Samen met Amvest stelt de gemeente een definitief Ontwikkelingsplan en een ontwikkelingsovereenkomst op. Na goedkeuring daarvan door de gemeenteraad vindt definitieve gunning plaats. De planning is dat dit in september 2018 gaat gebeuren. (bron: gemeente Almere, 24-5-2018)

- Op een zondag in februari is er in Almere 'Gluren bij de Buren', hét woonkamerfestival, waarbij woonkamers in verschillende steden worden omgetoverd tot een tijdelijk podium met een wel zeer intiem karakter. Iedereen kan genieten van diverse optredens van lokale talenten, van singer-songwriters met een gouden keel tot theatermakers die je verrassen en koren die je omverblazen! Elke artiest speelt drie keer een optreden van 30 minuten. Door de speciale looproutes kun je hierdoor als bezoeker maximaal 7 optredens bijwonen. Gluren bij de Buren maakt de wijken gezelliger en geeft lokale acts een podium. Alle voorstellingen zijn gratis te bezoeken (een vrijwillige bijdrage is welkom, en draagt bij aan het budget om de volgende editie mogelijk te maken). Beleef het karakter van jouw stad, de gastvrijheid van de bewoners en ontmoet talentvolle lokale muzikanten als bezoeker van 'Gluren bij de Buren'. Wil je Gluren bij de Buren ook in jóuw stad organiseren? Wil je jouw huiskamer beschikbaar stellen voor een optreden? Of wil je zelf spelen in een van de huiskamers? Neem dan contact op met de organisatie.

- Bevrijdingsfestival Flevoland (5 mei).

- Historisch Festival (Hemelvaart-weekend).

- Free Festival (dance) (weekend eind juni).

- Challenge Almere-Amsterdam (triathlon, september).

- Almere Haven Festival (genieten van cultuur, live muziek, botters en lekker eten. 1e weekend van september).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Speelbos Zuiderzee.

- Amorgos is specialist in zeilcursussen en verhuur van zeiljachten (vanuit Almere).

- Flyboarden valt onder de categorie “extreme sports” maar de basis is veilig en makkelijk om te leren door jong en oud. Waar de ene persoon al binnen enkele minuten de balans heeft gevonden op het flyboard, kost dit bij de ander iets meer tijd. Voor wie de basis onder de knie heeft zijn er talloze stunts en capriolen met het flyboard uit te halen. Van salto’s en schroeven tot hoge duiken in het water. Flyboarden kun je o.a. in Almere (online te boeken).

- Imker Vereniging Zuid Flevoland is opgericht in 1983 en telt inmiddels zo'n 50 actieve imkers. De honingbij heeft het moeilijk, wereldwijd maar zeker ook in Nederland. Naast het feit dat de imkers zorgen voor het welzijn van honingbijen, denken ze ook graag mee met het gemeentelijk groenbeleid en de 10-jaarlijkse Floriade die in 2022 in Almere gaat plaatsvinden, en verzorgen ze educatie over de honingbij.

- Al meer dan 30 jaar is er natuur- en milieueducatie voor het Almeerse onderwijs. Sinds 2009 wordt dat verzorgd door Stichting Stad & Natuur Almere. Daarvoor waren deze werkzaamheden ondergebracht bij de gemeentelijke NME-afdeling. De afgelopen jaren heeft Stad & Natuur ook een uitgebreid recreatief natuurbelevingprogramma ontwikkeld en uitgevoerd voor het Almeerse publiek. Een groot deel van hun recreatieve en educatieve programma vindt plaats op een van hun locaties. De stad en de natuur met elkaar verbinden, dat is wat zij, samen met verschillende partners, op al hun locaties* willen bevorderen. Elk met een eigen karakter, functies en activiteiten, waar educatie, recreatie en ontmoeting centraal staan. Zodat iedereen de unieke natuur van Almere dicht bij huis zelf kan ontdekken en beleven.
* Stadslandgoed De Kemphaan, natuurbelevingcentrum De Oostvaarders, schaapskooi Vroege Vogelbos, kinderboerderijen Den Uylpark en De Beestenbende, Het Klokhuis, De Ruimtepoort en de Stad en Natuur Bus.

- Stadslandgoed De Kemphaan in Almere (Kemphaanlaan 4) is de plek waar je midden in de natuur kunt genieten van een avontuurlijk dagje uit. Het ligt niet ver buiten de stad dus je bent er zo. Met pannenkoeken of frietjes, aapjes kijken, een klimbos en heerlijk luxe overnachtingen. Met natuurproducten, een stadsboerderij en een avontuurlijke natuurcamping. Hier kun je er echt even tussenuit. Er valt van alles te beleven. Kinderen kunnen ravotten in het Zuiderzeespeelbos, klimmen in boomtoppen en smullen van heerlijke pannenkoeken van Dubbel-Op. Je kunt ook op pad met de boswachter. Of ontdek de jungle tuin, struin over de biologische boerenmarkt en ga aapjes kijken bij stichting AAP. Het motto van De Kemphaan is: "Vervelen is geen optie, vies worden wel!"

Zorginstelling Kwintes en Staatsbosbeheer hebben in 2018 met financiële steun van Almeerse partners een mobiele houtzaag aangeschaft. Het apparaat helpt 8 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk. Bovendien zorgt de zaag ervoor dat de werkplaats van Stadslandgoed De Kemphaan professioneel aan de slag kan met het verwerken van lokaal hout tot planken en tafels. Het gaat om een Woodmizer LT20, een zaag die boomstammen tot bijna 10 meter tot planken kan zagen. In Flevoland zijn in de jaren zeventig en tachtig veel essen aangeplant. Veel essen lijden aan de essentaksterfte en moeten uit veiligheidsoverwegingen massaal worden gekapt. Waar het hout voorheen de stad uitging om elders te worden verwerkt, kunnen dankzij de mobiele zaag belangstellenden uit de stad of regio Almere nu lokaal hout laten verwerken tot bijvoorbeeld een tafel of bank. Staatsbosbeheer vervult als grootste natuurbeheerder van Nederland ook een maatschappelijke rol. Zo werkt de organisatie op diverse locaties met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Werken in en met het groen is voor hen een uitgelezen omgeving om in een prikkelarme omgeving in hun eigen tempo werkervaring op te doen. (bron: Staatsbosbeheer, 1-3-2018)

- Vlakbij De Kemphaan ligt Stadsboerderij Almere (Kemphaanpad 14), een biologisch-dynamisch bedrijf met koeien, akkerbouw en groenteteelt. Op en om het erf vinden uiteenlopende educatieve activiteiten plaats die in verband staan met landbouw en voeding. Door hun activiteiten op het gebied van educatie, zorg en onderzoek willen ze stadsbewoners betrekken bij het boerenwerk, hen bewust maken van de waarde van de aarde en zinvol werk bieden. Ze organiseren lessen, kookworkshops, excursies en andere publieksactiviteiten voor uiteenlopende doelgroepen. Elke zaterdagochtend (van 9.30-13.00 uur) vindt de Almeerse Boerenmarkt plaats in de schuur op hun erf.

- Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere Buiten is een perfecte plek om een ontdekkingstocht naar de Oostvaardersplassen te beginnen. In dit markante gebouw kom je alles te weten over dit unieke natuurgebied en de bijzondere diersoorten. Er zijn beelden uit de film over de Oostvaardersplassen ‘De Nieuwe Wildernis’ te zien, en in het weekend is er regelmatig een wisselend programma van natuuractiviteiten voor jong en ouder, lezingen van bijzondere gasten, muzikale optredens en workshops. Ook voor scholen zijn er voldoende mogelijkheden.

Op de begane grond zit Gasterij De Oostvaarders, waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje, en ondertussen geniet van het steeds veranderende uitzicht. In de panoramaruimte op de eerste verdieping zijn telescopen en verrekijkers aanwezig om de dieren te observeren. In het weekend zijn er ook vaak hulpboswachters van Staatsbosbeheer aanwezig om uitleg te geven over alles wat er te zien is. Helemaal bovenin het natuurbelevingcentrum is het Kraaiennest van waaruit je de uitgestrektheid van het natuurgebied kunt bewonderen. De Oostvaarders is ook een prachtige plek voor vergaderingen en (familie)bijeenkomsten.

- Eden Holland wil een educatief botanisch park van wereldniveau met een spectaculaire kas in Almere realiseren. Het icoon van Eden is een kas omgeven door belevingstuinen en een ontdekkingsbos. In deze kas worden bezoekers zich bewust van het belang van duurzaam handelen. Zo komt er in de kas een regenwoud met als thema biodiversiteit. Andere thema’s zijn onder meer voeding en gezondheid, klimaatverandering, energietransitie en circulariteit. Tijdens hun ontdekkingsreis door het park en de kas beleven bezoekers wat de natuur te bieden heeft. Eden Holland wil bezoekers zo op een positieve manier betrekken bij de duurzaamheidsvraagstukken en inspireren om in actie te komen. Het concept is gebaseerd op het succesvolle Eden project in Cornwall (Groot-Brittannië) dat jaarlijks 1 miljoen bezoekers trekt en sinds 2001 meer dan 2 miljard euro aan waarde heeft gegenereerd voor de lokale economie.

Met het project, waarbij Eden Holland zich vooralsnog richt op 400.000 bezoekers per jaar, zullen 75 arbeidsplaatsen, 200 stageplaatsen voor het beroepsonderwijs en 50 leerwerkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden gerealiseerd. In 2018 worden de plannen - waar gemeente en provincie positief tegenover staan - verder uitgewerkt en de nodige procedures in gang gezet. Medio 2019 wordt definitief duidelijk of Eden Holland doorgaat. (bron en voor nadere informatie zie: gemeente Almere,19-7-2018)

Terug naar boven

Eten en drinken

- De groei van het aantal stadslandbouwinitiatieven in Almere is sinds 2010 explosief verlopen, aldus onderzoekers. Eind 2017 telde de stad 140 initiatieven op dit gebied, zo blijkt uit een inventarisatie door Wageningen University & Research. Het is een update van een eerder rapport uit 2015. Het gaat vooral om kleinschalige initiatieven in de bestaande stad en in veel mindere mate om initiatieven op meso- of macroniveau. De meeste initiatieven zijn niet commercieel.

Stadslandbouw kent veel vormen. Je kunt denken aan buurtmoestuinen, voedselbossen, schooltuinen, stadsboeren, horecaondernemingen of voedselcoöperaties. De opstellers van het rapport 'Stadslandbouw in Almere. De stand van zaken op 1 november 2017' verstaan onder stadslandbouw alles wat deel uitmaakt van het lokaal voedselweb. Het gaat daarbij om de productie, verwerking of distributie van voedsel. De term voedselweb houdt in dat het om veel onderlinge netwerken gaat, en dat is wat de opstellers van het rapport in Almere ook tegenkomen. Dat hier zoveel ruimte is voor stadslandbouwinitiatieven heeft te maken met de meerkernige opzet van de stad. De eerste initiatieven zag je al in het begin van de jaren tachtig. De meeste initiatieven zijn vrij kleinschalig en vind je in de bestaande stadskernen. Er zijn enkele grootschalige stadslandbouwinitiatieven. Daarnaast is er een flink aantal middelgrote initiatieven.

Motieven waarom mensen beginnen met stadslandbouw zijn heel divers. Het kan variëren van samenwerken met buren in een buurtmoestuin tot het realiseren van een commerciële stadslandbouwonderneming. Naast voedselproductie is recreatie een belangrijke functie die stadslandbouw in Almere vervult. Andere functies van stadslandbouw kunnen het beheer van de openbare ruimte, sociale cohesie en educatie zijn. Juist stadslandbouw leent zich bij uitstek voor educatie rondom landbouw, voeding en gezondheid. (bron en voor nadere informatie zie het gelinkte rapport)

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Almere van fotograaf Martin Stevens.

- Diashow met foto's van Almere door Rien Bouw uit Utrecht.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Almere (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Almere.

- Algemeen: - Almere Maps is een interactieve kaart van de gemeent, waarop je allerlei voorzieningen zelf kunt 'aanzetten' naar gelang je behoefte. Zo kun je bijvoorbeeld bekijken waar voorzieningen op het gebied van parkeren, onderwijs of sport zich bevinden.

- Zorg: - Zorghoeve Stichting Weet hoe je leeft!.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Almere-Haven en - idem -Stad.

Reactie toevoegen