Almere

Plaats
Stad en gemeente
Almere
Zuidelijk Flevoland
Flevoland

Almere (2).JPG

De Sieradenbuurt in Almere, gezien vanaf het Diadeempad bij de brug over de Aaktocht.

De Sieradenbuurt in Almere, gezien vanaf het Diadeempad bij de brug over de Aaktocht.

Almere.JPG

Zicht op de Bataviastraat en de Tolhuisstraat in Almere.

Zicht op de Bataviastraat en de Tolhuisstraat in Almere.

Almere (3).JPG

Even ten noorden van Lelystad op de Notterbosweg.

Even ten noorden van Lelystad op de Notterbosweg.

Almere

Terug naar boven

Status

- Almere is een stad en gemeente in de provincie Flevoland, in de streek Zuidelijk Flevoland.

- Wapen van de gemeente Almere.

- Officieel, dat wil zeggen in het postcodeboek en in de in 2009 in werking getreden gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), is er slechts sprake van één woonplaats/plaatsnaam: Almere. In de praktijk is de kern Almere-Stad het centrum, de hoofdplaats, met daaromheen de kernen -Buiten in het NO, -Hout in het ZO, -Haven in het Z, -Poort in het ZW en -Pampus in het W. Ondanks dat officieel alleen sprake is van de woonplaats Almere, hebben al deze kernen officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden). De kern Almere-De Vaart die eind jaren negentig nog een eigen plaatsnaambord had, is tegenwoordig onderdeel van -Buiten.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Almere.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
755-768 kopie begin 9e eeuw Aelmere, na 786 kopie 16e eeuw Almari, 10e eeuw kopie begin 11e eeuw Almere. Reeds in de Romeinse tijd de naam van een grote binnenzee, de voorloper van de latere Zuiderzee.

Naamsverklaring
Het eerste lid al- kan slaan op de palingsoort aal. Een andere verklaring gaat echter uit van het Germaanse voorvoegsel ala-*, dat 'geheel en al' betekende en van daar uit misschien een betekenis 'reusachtig' heeft ontwikkeld. Betekent dan het zeer grote maar 'meer, plas'? De huidige plaats en gemeente zijn recente vernoemingen. Zie ook Aalburg en Alem.()
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Almere ligt in het ZW van Flevoland, N van het Gooi. O van Amsterdam en het IJmeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente en de stad Almere omvatten ca. 85.000 huizen met ca. 202.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Almere is opgezet als groeikern. Met de bouw is begonnen in 1968, na het droogvallen van de polder Zuidelijk Flevoland. De gemeente Almere is in 1984 ingesteld. De gemeente telt thans ca. 200.000 inwoners en zal de komende jaren nog fors doorgroeien. - Steven van Schuppen en Jan Dirk Dorrepaal zetten in hun artikel "Kan Almere al minder?" (Word-document) vraagtekens bij de beoogde forse groei van Almere, in het licht van hun langetermijnvisie op de mogelijk toekomstige ontwikkeling van Nederland in bredere zin.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Almere, kun je terecht bij:

- Stadsarchief Almere.

- Stichting Historisch Almere.

- Geheugen van Almere; verhalen van inwoners over hun stad.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2015 is de ontwikkeling gestart van de nieuwe woonwijk Oosterwold. Bijzonder is dat de toekomstige bewoners niet alleen zelf hun huis bouwen, maar ook verantwoordelijk zijn voor de inrichting van het gebied en het creëren van hun eigen voorzieningen zoals water, energie, riolering en infrastructuur. Op een oppervlakte van 4.300 ha komen uiteindelijk 15.000 woningen, wat een extreem lage dichtheid oplevert van 3 woningen per hectare. Het moet dan ook een overwegend groen gebied blijven met een agrarische uitstraling.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Almere Stad heeft 3 rijksmonumenten. - -Buiten heeft 1 rijksmonument. - -Poort heeft 4 rijksmonumenten. - -Hout heeft 6 rijksmonumenten. - -Pampus heeft 2 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bevrijdingsfestival Flevoland (5 mei).

- Historisch Festival (Hemelvaart-weekend).

- Free Festival (dance) (weekend eind juni).

- Challenge Almere-Amsterdam (triathlon, september).

- Almere Haven Festival (genieten van cultuur, live muziek, botters en lekker eten. 1e weekend van september).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Speelbos Zuiderzee.

- Amorgos is specialist in zeilcursussen en verhuur van zeiljachten (vanuit Almere).

- Flyboarden valt onder de categorie “extreme sports” maar de basis is veilig en makkelijk om te leren door jong en oud. Waar de ene persoon al binnen enkele minuten de balans heeft gevonden op het flyboard, kost dit bij de ander iets meer tijd. Voor wie de basis onder de knie heeft zijn er talloze stunts en capriolen met het flyboard uit te halen. Van salto’s en schroeven tot hoge duiken in het water. Flyboarden kun je o.a. in Almere (online te boeken).

- Imker Vereniging Zuid Flevoland is opgericht in 1983 en telt inmiddels zo'n 50 actieve imkers. De honingbij heeft het moeilijk, wereldwijd maar zeker ook in Nederland. Naast het feit dat de imkers zorgen voor het welzijn van honingbijen, denken ze ook graag mee met het gemeentelijk groenbeleid en de 10-jaarlijkse Floriade die in 2022 in Almere gaat plaatsvinden, en verzorgen ze educatie over de honingbij.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Almere van fotograaf Martin Stevens.

- Diashow met foto's van Almere door Rien Bouw uit Utrecht.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Almere (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Almere.

- Algemeen: - Almere Maps is een interactieve kaart van de gemeent, waarop je allerlei voorzieningen zelf kunt 'aanzetten' naar gelang je behoefte. Zo kun je bijvoorbeeld bekijken waar voorzieningen op het gebied van parkeren, onderwijs of sport zich bevinden.

- Zorg: - Zorghoeve Stichting Weet hoe je leeft!.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Almere-Haven en - idem -Stad.

Reactie toevoegen