Alendorp

Plaats
Buurtschap
Utrecht
Utrecht

Alendorp

Terug naar boven

Status

- Alendorp is een buurtschap in de provincie Utrecht, gemeente Utrecht. T/m 1953 gemeente Vleuten. In 1954 over naar gemeente Vleuten-De Meern, in 2001 over naar gemeente Utrecht.

- De buurtschap Alendorp valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vleuten.

- De buurtschap Alendorp heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Alendorp ligt rond de Alendorperweg (het gedeelte van deze weg NW van het kruispunt met de Parkzichtlaan). De buurtschap ligt ZO en O van het dorp Vleuten, N van het dorp De Meern en W van het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn en de stad Utrecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Alendorp omvat ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De voormalige Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (Alendorperweg 57) dateert uit 1896, is in 2017 verkocht en heeft een woonbestemming gekregen. De kerk heeft de afgelopen jaren namelijk meer leden gekregen, met name vanuit de omringende nieuwbouw in Leidsche Rijn. Daarom begint GKV Leidsche Rijn medio 2018 aan de bouw van een nieuwe, grotere kerk, in het uiterste ZO van buurtschap Alendorp (Alendorperweg 103). "Wij zijn al ruim 120 jaar een gemeenschap, die momenteel bestaat uit ongeveer 160 mensen. Jonge gezinnen en ouderen zijn hierin het rijkst vertegenwoordigd. Wij komen uit Vleuten, De Meern, Leidsche Rijn en Maarssen. Op zondag komen wij om 09:30 en om 16:30 uur bij elkaar", aldus hun site.

Reactie toevoegen