Aldtsjerk

Plaats
Dorp
Tytsjerksteradiel
Trynwâlden
Fryslân

aldtsjerk_collage.jpg

Aldtsjerk, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Aldtsjerk, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

aldtsjerk groeten uit [640x480].jpg

Aldtsjerk Groeten uit

Aldtsjerk Groeten uit

Aldtsjerk.JPG

Mooi dorp dat Aldtsjerk.

Mooi dorp dat Aldtsjerk.

Aldtjerk..JPG

Een mooi klinkerstraatje in Aldtsjerk.

Een mooi klinkerstraatje in Aldtsjerk.

Aldtjerk.JPG

Aldtsjerk lekker in het zonnetje.

Aldtsjerk lekker in het zonnetje.

Aldtsjerk (2).JPG

De Romaanse Pauluskerk uit het midden van de 12e eeuw. In Aldtsjerk.

De Romaanse Pauluskerk uit het midden van de 12e eeuw. In Aldtsjerk.

Aldtsjerk

Terug naar boven

Status

- Aldtsjerk is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Trynwâlden, gemeente Tytsjerksteradiel.

- Onder het dorp Aldtsjerk valt ook de buurtschap Sânhuzen.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Oudkerk. Overigens zijn de plaatsnamen in de gemeente Tytsjerksteradiel sinds 1989 officieel Friestalig.

Terug naar boven

Ligging

Aldtsjerk ligt NO van Leeuwarden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Aldtsjerk 82 huizen met 537 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 700 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsbelang Aldtsjerk heeft in 2012 18 hectare landbouwgrond aangekocht om er betaalbare starterswoningen te bouwen, om zo de jongeren voor het dorp te behouden.

- Aldtsjerk Foarút is een dorpsinitiatief waarmee de dorpelingen hun eigen toekomst vorm willen geven. Centraal staat het nieuwe uitbreidingsplan voor het dorp met wonen, werken, water, natuur en recreatie. Door de realisatie van dit plan gedurende de komende jaren, ontstaan weer mogelijkheden voor de inwoners voor nieuwbouw en worden de recreatieve mogelijkheden van het dorp verder vergroot. In een latere fase zijn er plannen voor het verbeteren van bestaande dorpsvoorzieningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aldtsjerk heeft 17 rijksmonumenten.

- Restauratie van de Oudkerkermolen (Rhaladijk 19) uit 1864 is in 2016 gereed gekomen. In dat jaar heeft ook molenaar Eeuwe de Vries gevierd dat hij 40 jaar molenaar is.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op nieuwjaarsdag is er om 15.00 de jaarlijkse Nieuwjaarsduik bij Café Moarkswâl. Na de duik kunnen de deelnemers zich opwarmen in het café onder het genot van een kop heerlijke, door de barvrouw zelf gemaakte warme snert.

- Zo te zien is Concours Hippique Aldtsjerk (weekend in mei) in 2014 voor het laatst georganiseerd. Weet iemand of dit evenement definitief gestopt is of is het er alleen tijdelijk niet meer?

- Dorpsfeest Aldtsjerk (weekend in juni).

- In een weekend eind juni / begin juli is er in een feesttent het Gigantenfestival, in 2017 alweer voor de 15e keer.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- - De Haven van Aldtsjerk heeft alles waar de hedendaagse waterrecreant om vraagt. De haven heeft een havengebouw waarin naast toiletvoorzieningen ook een wasmachine en droger staan. Bovendien kun je je vuilwatertank hier legen en schoon water innemen. De geheel gerenoveerde haven is een fraaie aanlegplek die onderdeel uitmaakt van een prachtige vaarroute die afgebeeld is in deze folder. Aldtsjerk ligt aan de in 2013 gereaiseerde Noordelijke Elfsteden Route (NER). Langs de vaarroute vind je tal van havens. Vanuit deze havens kun je ook allerlei uitstapjes maken. Ontdek varend, wandelend of fietsend 'alles wat Fryslân moai makket'.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Aldtsjerk.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Aldtsjerk op Twitter. - Dorpskrant De Brêgebidler is via de link ook online te lezen.

- Onderwijs: - Doelbewuste ontplooiing van kinderen wil voor Basisschool Sinnehonk zeggen dat ze de leerlingen structureel begeleiden in hun ontwikkeling. Ze houden rekening met de onderlinge verschillen tussen leerlingen en vinden het belangrijk dat iedere leerling zijn mogelijkheden maximaal benut. Door te werken in circuit of met dag- en weektaken beogen ze tegemoet te komen aan de individuele behoeften van elk kind.

- Muziek: - Mingd Koar Aldtsjerk is opgericht in 1983. It koar is neutraal, dat wil zeggen dat ze niet op enigerlei wijze verbonden is aan een kerk of andere organisatie. Het doel van it koar is om in groepsverband te zingen op een zo goed mogelijk niveau zodanig dat ieder lid met plezier zingt. Eens per 2 jaar doet it koar minimaal één keer mee aan een concours, om zich te kunnen meten aan andere koren. Verder treedt het jaarlijks op bij de - door de Culturele Commissie van Dorpsbelang Aldtsjerk - Readtsjerk georganiseerde - Kerst-Inn op 24 december in de kerk. Ook treedt it koar regelmatig op in verzorgingstehuizen. It koar kan een avondvullend programma brengen. Het repertoire is heel breed. Werden in het verleden veel Friese liederen gezongen met muziek van bekende componisten, tegenwoordig draait it koar zijn hand niet meer om voor Duitse, Engelse, Franse of Italiaanse liederen. Klassieke, neo klassieke maar ook moderne populaire liederen. Zelfs Japanse Haiku’s zitten in het repertoire.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Aldtsjerk, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen