Achthoven (Montfoort)

Plaats
Buurtschap
Montfoort
Lopikerwaard
Utrecht

Achthoven..JPG

Achthoven Oost aan de provincialeweg van De Meern naar Montfoort.

Achthoven Oost aan de provincialeweg van De Meern naar Montfoort.

Achthoven. (2).JPG

Is er in Achthoven Oost hoofdzakelijk industrie, daarentegen is Achthoven West zeer landelijk.

Is er in Achthoven Oost hoofdzakelijk industrie, daarentegen is Achthoven West zeer landelijk.

Achthoven.JPG

Het Landschap bij Achthoven West.

Het Landschap bij Achthoven West.

Achthoven (3).JPG

Achthoven West mooi gelegen aan de Hollandsche IJssel.

Achthoven West mooi gelegen aan de Hollandsche IJssel.

Achthoven (2).JPG

 Een blik over de polder Mastwijk en Achthoven.

Een blik over de polder Mastwijk en Achthoven.

Achthoven (Montfoort)

Terug naar boven

Status

- Achthoven is een buurtschap in de provincie Utrecht, in de streek Lopikerwaard, gemeente Montfoort. T/m 1988 tevens gedeeltelijk gemeente IJsselstein. Het oorspronkelijk gedeelte onder de gemeente Montfoort is een zelfstandige gemeente geweest t/m 7 september 1857. Overgegaan naar de gemeente Linschoten, die op haar beurt per 1 januari 1989 grotendeels is opgegaan in de gemeente Montfoort. Bij de gemeentelijke herindelingen van 1 januari 1989 is het IJsselsteinse gedeelte van de buurtschap middels grenscorrectie ook onder de gemeente Montfoort komen te vallen.

- De gemeente Achthoven heeft nooit een eigen wapen gevoerd.

- De buurtschap Achthoven valt, ook voor de postadressen, onder de stad Montfoort.

- In de directe omgeving staat richtingborden naar Achthoven-Oost en -West. Op zich keurig. Het gedeelte -Oost heeft een eigen bebouwde kom. Helaas staat daar alleen de plaatsnaam Montfoort op (daar had toch op zijn minst tevens een wit onderbordje Achthoven onder gekund. Nu zie je middels de richtingborden wel waar je heen moet, maar op de plaatsnaamborden kun je niet zien dat je er bent aangekomen. Dat is dan weer een beetje jammer...).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1281-1284 Achthehouen, 1296-1307 Achtehoeven, 1381-1383 to Achte-hoeven-lants, 1394 Achthoeven, 1523 Achthoven.

Naamsverklaring
Genoemd naar het aantal hoeven dat hier stond, of dat iemand hier bezat. Een hoeve was oorspronkelijk een landstuk van een bepaalde grootte, eigenlijk een stuk land dat groot genoeg was om een gezin te onderhouden, waaruit zich de moderne betekenis 'boerderij met opstallen' heeft ontwikkeld.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt NW van IJsselstein, O van Montfoort, rond de wegen Achthoven-Oost, idem -West en Slotlaan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Achthoven 16 huizen met 105 inwoners, verdeeld in de gelijknamige buurtschap 7/46 (= huizen/inwoners) en buurtschap Heeswijk 9/59. In dat jaar omvat de buurtschap tevens 15 huizen en 113 inwoners in de gemeente IJsselstein. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Afgelegen buurtschappen zijn in heel Nederland lange tijd niet aangesloten geweest op de riolering, omdat dit ‘onrendabel’ werd gevonden. Door de toegenomen aandacht voor de kwaliteit van het milieu, heeft het Rijk in de jaren negentig de gemeenten opgedragen alle panden in het buitengebied van riolering of een gelijkwaardige installatie te voorzien. De buurtschap Achthoven is in 2001 op de riolering aangesloten. De kosten bedroegen circa €350.000.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Achthoven heeft 3 rijksmonumenten, zijnde boerderij 't Klooster op -Oost nr. 3, de 17e-eeuwse boerderij De Hoogeboom / De Witte Swaen op -West nr. 10, en de boerderij uit 1e helft 19e eeuw op -West nr. 31. In de buurtschap zijn verder nog veel meer mooie oude boerderijen en woonhuizen te zien.

- Buitenplaats Achthoven op -West nr. 12 is in 1876 gebouwd als buitenverblijf, later werd het een boerderij. Het afgelopen decennium is er flink verbouwd. Het resultaat volgens de makelaar: "instapklaar, perfect onderhouden en topkwaliteit tot in ieder detail." De woning (met o.a. 26 kamers in 6 woonlagen, zwembad, sauna en wijnkelder) staat anno 2018 te koop voor 4,9 miljoen euro.

Reactie toevoegen