Achterste Heide

Plaats
Buurtschap
Oss
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

achterste_heide_berghem_openluchttheater_hoessenbosch_heropening_2014.jpg

Openluchttheater Hoessenbosch in buurtschap Achterste Heide bij Berghem heeft in 2014 een flinke opknapbeurt gekregen. Er is o.a. een prachtig nieuw multifunctioneel gebouw gerealiseerd. Deze foto is van de feestelijke heropening. (© www.hoessenbosch.nl)

Openluchttheater Hoessenbosch in buurtschap Achterste Heide bij Berghem heeft in 2014 een flinke opknapbeurt gekregen. Er is o.a. een prachtig nieuw multifunctioneel gebouw gerealiseerd. Deze foto is van de feestelijke heropening. (© www.hoessenbosch.nl)

Achterste Heide

Terug naar boven

Status

- Achterste Heide is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Oss. T/m 1993 gemeente Berghem.

- De buurtschap Achterste Heide valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Berghem.

- De buurtschap Achterste Heide heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1865 gebied: Heide van Oss, 1936 Achterste-Heide.

Naamsverklaring
Samenstelling van achterste 'meest achterwaarts gelegen' en heide 'onontgonnen veld, vlakte'. Ter onderscheiding van het gebied de Voorste Heide, gezien vanuit Oss.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achterste Heide ligt rond de wegen Heistraat, Nieuwe Heistraat (Z zijde), Zevenbergseweg (het gedeelte van deze weg Z van het kruispunt met de Hartogsingel), Korte Heistraat, Dennenweg (Z zijde), Bosstraat, Koepelweg, Tweede Heistraat, Derde Heistraat, Ontginningspad en Hoessenboslaan (het gedeelte van deze weg Z van de Nieuwe Heistraat). De buurtschap ligt direct Z en direct O van het dorp Berghem, O van de stad Oss, NO van het dorp Heesch, NNO van het dorp Nistelrode, ZW van de stad Ravenstein, WZW van het dorp Herpen en NW van het dorp Schaijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Achterste Heide omvat circa 70 huizen met circa 175 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In de buurtschap Achterste Heide en het bosgebied O ervan - het circa 400 ha grote natuurgebied Herperduin, vroeger ook Herpse Bossen genoemd - vind je een viertal wandelroutes, van allemaal rond de vijf km. Er is ook een rolstoelroute van 3,2 km.

- Een toneelvoorstelling tussen de ruisende bomen? Een muziekfestival waarbij de vogels vrolijk meefluiten? Of cabaret in een natuurlijk decor? Het kan je allemaal overkomen! En nog veel meer. Waar? In Openluchttheater Hoessenbosch natuurlijk! Een plek waar creativiteit en de natuur hand in hand gaan. Kom snel eens langs. Je bent van harte welkom.

Al 70 jaar ligt in een mooie bosrijke omgeving aan de rand van Berghem, in buurtschap Achterste Heide, Openluchttheater Hoessenbosch. Jarenlang waren er vooral toneelvoorstellingen te zien, maar tegenwoordig kun je er ook voor cabaret, muziek, film en evenementen terecht. Het openluchttheater biedt ruimte aan circa 500 bezoekers. Naast het theater met tribune, toneel, licht- en geluidsfaciliteiten en een regieruimte, zijn er op het terrein nog veel meer mogelijkheden: de verschillende paden, bossen en heuvels kunnen ook uitstekend gebruikt worden voor bijvoorbeeld theaterwandelingen en het is ook te huur voor je eigen evenement.

De Speelgroep is hun 'thuisclub'. Zij speelt jaarlijks een of twee producties. Er is ook een jeugdgroep actief binnen Openluchttheater Hoessenbosch. Ook zij brengen jaarlijks minstens een stuk.

Provincie Noord-Brabant heeft aan Openluchttheater Hoessenbosch een subsidie toegekend vanuit de verordening Inrichting Landelijk Gebied en het Plattelandsontwikkelingsprogramma. Mede door de subsidie vanuit een EU-bijdrage, die van de provincie en die vanuit de gemeente Oss, is in 2014 een prachtig nieuw multifunctioneel gebouw gerealiseerd dat geschikt is voor allerlei doeleinden. De provincie verleent subsidies omdat ze wil investeren in een mooi, vitaal en schoon Brabant. Er moet een balans zijn tussen wonen, werken, leven en recreëren. De provincie wil graag een gezonde landbouw, een aantrekkelijk landschap voor bewoner en recreant én kwaliteit van natuur, milieu en water. Ook Openluchttheater Hoessenbosch beoogt hier met al zijn evenementen en producties een bijdrage aan te leveren.

In de fotoalbums van hun site kun je zien wat er de afgelopen jaren te doen is geweest. En op hun YouTube-kanaal kun je dat terugzien door middel van tientallen filmpjes van voorstellingen van de afgelopen jaren.

Natuurlijk zijn vrijwilligers onmisbaar in Openluchttheater Hoessenbosch. Men werkt graag samen met vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen bij verschillende evenementen. Je kunt in een gezellige sfeer samen met de andere vrijwilligers je bijdrage leveren aan de ontwikkeling van dit prachtige openluchttheater. Ook jij bent van harte welkom om als vrijwilliger bij te dragen aan het succes van Openluchttheater Hoessenbosch!

Openluchttheaters hebben door hun ligging en inrichting vaak een heel bijzondere, charmante ambiance. Ga ook eens bij de andere openluchttheaters in ons land kijken. Wist je dat dat er wel bijna 40 zijn? (Dat wisten wij zelf ook niet, tot we de voorgaande link ontdekten. :-) Onder die link vind je ze allemaal.)

Reactie toevoegen