Achterhoek (Rucphen)

Plaats
Buurtschap
Rucphen
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Achterhoek (Rucphen)

Terug naar boven

Status

- Achterhoek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Rucphen.

- De buurtschap Achterhoek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Rucphen.

- In 1997 heeft hier een grenscorrectie plaatsgevonden; het deel Z van de A58 en N van de Zwarte Sloot, dat voorheen onder de gemeente Hoeven viel, is in dat jaar overgegaan naar de gemeente Rucphen, om de grenzen een logischer verloop te geven (de grens tussen de gemeenten Hoeven en Rucphen werd hier voorheen gevormd door de Zwarte Sloot en loopt sinds 1997 grotendeels langs de A58).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achterhoek ligt N van Rucphen, Z van de A58, rond de Achterhoeksestraat en de Heimolendreef.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Achterhoek 33 huizen met 151 inwoners onder de gemeente Rucphen en 16 huizen met 103 inwoners onder de gemeente Hoeven. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 1997 heeft gemeente en dorp Rucphen er door de grenscorrectie bij de buurtschap Achterhoek een monument bij gekregen, namelijk de ronde stenen bergkorenmolen de Heimolen (Heimolendreef 24). Deze viel voorheen onder het dorp Bosschenhoofd, gemeente Hoeven (onder de link klopt de straatnaam wel maar de plaatsnaam niet meer: immers het was voorheen vestigingsplaats Bosschenhoofd en is nu Rucphen). “Molennamen verraden dikwijls de gesteldheid van de bodem. De Heimolen is gebouwd op de rand van de Hoevense Heide, die als gevolg van landbouwontginningen geheel is verdwenen” (86).

De huidige Heimolen is gebouwd in 1844 als houten achtkantige molen op een stenen achtkantige voet op een molenberg. In 1866 is de houten romp vervangen door een gemetselde achtkantige romp. Door een modern systeem kan de windkracht ten volle worden benut en blijft de maalvaardigheid verzekerd.

In het verleden heeft de Heimolen altijd consumptiemeel gemalen. De gemeente Rucphen nam de molen in 2008 over. Het jaar daarop werd het werktuig gereed gemaakt voor een grote opknapbeurt. De molen was in 2000 in verval geraakt, maar de gemeente liet de Heimolen herstellen. Vrijwillige molenaars laten de Heimolen sindsdien weer draaien, maar tot 2014 werd er geen graan meer gemalen.

Vrijwilligers hebben de molen echter weer maalvaardig gemaakt. In 2014 heeft de gemeente Rucphen een overeenkomst gesloten met de initiatiefnemers om de Heimolen toekomstbestendig te maken door weer graan te gaan malen. Anno 2015 gebeurt dat weer. De organisatie zoekt nog vrijwilligers die graag iets doen met oude ambachten of gewoon belangstelling hebben voor de molen. Wie interesse heeft kan contact opnemen met Harrie Tak op tel. 0165-343727. Verder zijn er plannen om van de molen een 'zorgmolen' te maken: het is de bedoeling dat mensen met een beperking bijvoorbeeld meel gaan verpakken of koffie gaan schenken aan bezoekers.

- Op Heimolendreef 15 kun je de zelfgebouwde windmolen bewonderen van Harrie Tak, de secretaris van De Gewiekste, de West-Brabantse vereniging voor ‘liefhebbers van en zelfbouwers in de alternatieve energie’.

Reactie toevoegen