Aalst

Plaats
Dorp
Waalre
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

NB gemeente Aalst in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Aalst in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Aalst in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Aalst

Terug naar boven

Status

- Aalst is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Waalre. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1922.

- Wapen van de voormalige gemeente Aalst.

- Hoewel Aalst inmiddels groter is dan Waalre, heeft de gemeente Waalre in 1978 verzuimd voor Aalst een eigen postcode en plaatsnaam voor het in dat jaar in werking getreden postcodeboek aan te vragen. Daardoor ligt Aalst voor de postadressen 'in' Waalre. Aalst had tot voor kort (daarom?) alleen witte plaatsnaamborden. Sinds 2011 heeft het dorp officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden), wat in ieder geval een zekere erkenning als eigen kern is, naast de kern Waalre.

- Onder het dorp Aalst vallen de buurtschappen Achtereind en Ekenrooi.

Terug naar boven

Ligging

Aalst ligt Z van Eindhoven, NO van Waalre. Oorspronkelijk was Aalst een langgerekt lintdorp; in de streek doet het gezegde "lang en smal gelijk Aalst" de ronde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Aalst 89 huizen met 573 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 44/281 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Achtereind 6/39, Eekenrode 11/71 en Laareind 28/182. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 4.200 huizen met ca. 10.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Aalst, kun je terecht bij:

- Stichting Waalres Erfgoed.

- Verhalen over de geschiedenis van Aalst op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aalst heeft 7 rijksmonumenten.

- Aalst heeft 14 gemeentelijke monumenten.

- Hervormde (PKN) Agnus Dei-kerk uit 1959, met o.a. een uitvoerige beschrijving van het Flentrop-orgel.

- Mariakapel.

- De Aalstermolen.

- Het gemeentehuis van Waalre staat in Aalst (Koningin Julianalaan 19), dateert uit 1929 en is een rijksmonument. Het pand is in traditionalistische stijl ontworpen door architect H.W. Valk. In de nacht van 17 op 18 juni 2012 is het pand door een aanslag deels afgebrand. Het pand wordt herbouwd. De oplevering is gepland in 2018. Dit nieuwe multifunctionele huis van de gemeente Waalre wordt een thuis voor verenigingen, inwoners, het gemeentebestuur en de gemeentelijke organisatie. Op de speciale website van het project Het Nieuwe Huis voor Waalre vind je alle relevante informatie, nieuwsberichten en nieuwsbrieven, documenten en presentaties over dit project.

- Beschrijving orgel Maria Presentatiekerk in Aalst.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Aalst (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Sport: - Bravo is de volleybalvereniging voor de woonkernen Aalst*, Dommelen*, Valkenswaard, Waalre en Westerhoven*. Zij hebben meer dan 250 leden, vanaf 6 jaar oud, en zijn actief in zowel de competitie van de Nevobo (Nederlandse Volleybal Bond) als de regionale competities voor recreanten. * In deze plaatsen trainen ze in sporthallen.

Reacties

(2)

Goedemiddag,

Wij hebben zeer recent een huis gekocht in Ekenrooi en ik zou het ontzettend leuk vinden om een oude kaart van Aalst als poster (A3 formaat) kado te doen aan mijn vriend voor in ons nieuwe huis (hij is 7 augustus jarig). Is het mogelijk om deze bij jullie of elders te bestellen? Het gaat om de gemeente Aalst in ca. 1870 kaart van J. Kuijper. Hoor het graag, reactie wordt enorm gewaardeerd!

Hartelijke groet,
Sylvia Aarts
0641434556

Dag Sylvia,

Van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe huis en woonplaats! Aalst is een mooi dorp en daar vandaan zit je zo én in de grote stad én in de mooie Kempen met zijn natuur en dorpjes. Wij kunnen jullie niet helpen aan een kaart die je goed en groot kunt afdrukken, want wij hebben ze alleen in (te) lage resolutie (alleen geschikt voor beeldscherm). Maar bij deze site kun je voor slechts €2,50 een hoge resolutie bestand van de kaart van Aalst bestellen die wél voor jouw doel geschikt is!: http://atlas1868.nl/

Reactie toevoegen