Aagtdorp

Plaats
Buurtschap
Bergen NH
Kennemerland
Noord-Holland

Aagtdorp

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Aagtdorp.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Aagtdorp.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Camperduin.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Aagtdorp.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Aagtdorp (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Aagtdorp is een buurtschap en polder in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Bergen. T/m 2000 gemeente Schoorl.

- De buurtschap Aagtdorp valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schoorl.

- De buurtschap heeft witte plaatsnaamborden, formeel binnen de bebouwde kom van de formele plaatsnaam Schoorl. Daarom wordt de buurtschap doorgaans als 'wijk' (van Schoorl) betiteld. Aangezien Aagtdorp in de praktijk echter niet in, maar nog altijd los van de kern Schoorl ligt, blijven wij toch opteren voor de status en aanduiding 'buurtschap'.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Eechtrip, Aagtendorp, 1215-1226 kopie 1420 Ekthorp, 1698 Aachtdorp, 1745 Eghtdorp, 1840 Aagdorp.

Naamsverklaring
Het eerste deel wordt verschillend verklaard: 1. aag(t), Friese vorm voor oog 'laaggelegen weiland', 2. een samentrekking van Agathadorp*, al dan niet naar een kapel gewijd aan de H. Agatha, 3. verband met het Middelnederlandse eggh(e) 'hoek' en dan een betekenis: 'dorp in of bij een hoek'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Aagtdorp ligt N van Bergen, Z van Schoorl.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Aagtdorp 19 huizen met 111 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 250 huizen met ca. 600 inwoners (inclusief de bewoners van het instituut Scorlewald, die deels ook verspreid in de buurtschap wonen).

Terug naar boven

Geschiedenis

Op de huidige plaats van Aagtdorp in het voormalige deltagebied van de rivier de Zijpe lag een zandtong. Op deze zandtong is door archeologen bewoning gevonden. Romaans aardewerk geeft aan dat de zandtong rond de eeuwwisseling al bewoond moet zijn geweest. Door de open verbinding met zee is in het moerasgebied rond de zandtong klei afgezet en latere bewoners hebben dit bedijkt, waardoor polders ontstonden. Van de vroege geschiedenis is weinig bekend. De huidige nederzetting wordt het eerst genoemd in het jaar 925 en is dan eigendom van de Sint Maartenskerk te Utrecht.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van Aagtdorp.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Aagtdorp.

Reactie toevoegen